Susah hati bila memikirkan berat badan anak tak naik-naik, lebih merisaukan bila berat anak dah sampai garisan kuning dalam buku kesihatan. Pening betul kan? Mama boleh cuba cara ibu ini lakukan untuk anaknya, mana tahu menjadi!

Anak susah nak naik berat?

Cuba bagi kentang sebagai finger food. Saranan ni dari Doktor KK sebab masa check up berat anak saya dah nak masuk line kuning. Sekarang syukur dah naik.

Saya share resipi potato smiley yang simple:

1. Steamkan 2 biji kentang size sederhana. Potong kecil-kecil steamkan selama 20 minit, saya guna baby food processor isauchi terus empuk lembut. Kalau gajet lain pastikan kentang betul-betul empuk.
2.  2sudu besar tepung gandum
3.  1sudu besar tepung jagung
4.  1sudu besar cream cheese. Saya pakai brand SCS.
4.  Sedikit mixed herb/italian herb (optional)

IKLAN

Cara penyediaan:

Gaul semua, uli sampai boleh bentukkan atau tak melekat kat tangan. Kalau melekat tambah tepung gandum lagi.

IKLAN

Then bentukkan smiley tu guna sudu dan straw. Last sekali goreng. Adunan atas ni saya dapat 1 bekas tu. Lebih frozen kan nanti boleh goreng lagi.

Taraaa.. Anak makan dalam sungai 😂 Lepas makan dia berendam sungai. Nak berat anak naik kena rajin masak kena rajin suap anak makan. 😉 << ni doc yang cakap hahaha

IKLAN

Kredit:Nadiah Yahya

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!