Dalam mendidik anak pastinya akan ada cabaran. Jika anak masih seorang cabarannya mungkin kurang sikit. Namun bagi yang ada anak dua, tiga atau seterusnya lagi besar kesabaran ibu bapa nak menghadapi setiap perangai anak-anak.

Bab bergaduh, berebut mainan, memukul pasti akan berlaku walaupun perkara itu kecil. Biasalah budak-budak sekejap je lepas tu ok.

Namun ada ibu bapa yang sentiasa bertanya bagaimana nak mengatasi anak yang suka pukul adik?

Perkongsian dan tip dari Puan Liyana Nazli ini dan dipraktikkan untuk 4 anaknya boleh dijadikan panduan.

1. Beri perhatian secukupnya pada setiap anak
Beri masa anda dalam setengah jam sehari kepada setiap anak, eksklusif untuk dia sahaja. Maksudnya hanya anda dan dia sahaja, tak ada orang ketiga. Biarkan anak pilih aktiviti kegemaran yang mahu dilakukan bersama anda. Ini untuk membina hubungan dan kepercayaan. Biar anak ada yakin diri, bahawa dia masih dihargai. Ada satu bab berkaitan ini dalam buku “The Me, Me, Me Epidemic”. Nanti kalau ada masa saya kongsi khusus tentang ini saja.

IKLAN

2. Bacakan buku yang berkaitan hubungan adik-beradik.
Social story ialah cara terbaik untuk memberikan kefahaman kepada anak tentang perasaan dan tindakan seharian mereka. Sambil bercerita ajak anak berbincang bagaimana cerita tersebut berkaitan dengan hidupnya. Jangan terkejut kalau dia tiba-tiba marah, tak mahu teruskan pembacaan, malah baling buku tersebut. Mungkin perkara yang disebutkan sangat menyentuh hati dia. Acknowledge the feeling. Kalau tak jumpa buku di pasaran, ibu boleh buat sendiri buku dengan letak gambar anak-anak sendiri. Lagi real!

3. Tekankan perkara yang baik, beri peneguhan positif.
Kita selalu akan beri perhatian apabila dia pukul adik. Perhatian walau dalam apa juga bentuknya sama ada melalui marah, ialah sesuatu yang anak cari daripada kita. Beri perhatian pada perkara-perkara baik yang dia lakukan terhadap adik yang selalu kita terlepas pandang. Walau sekecil dan sebiasa mana pun perkara tersebut. Contoh ambilkan lampin atau permainan adik, gosok adik dengan baik, senyum pada adik dan lain-lain. Katakan,

“Adik suka sangat bila abang gosok kepala dia tadi. Bagus, abang! Abang memang abang yang baik”

Peneguhan positif dalam bentuk pujian, pelukan dan ciuman lebih memberi kesan berbanding peneguhan negatif dalam bentuk hukuman.

4. Modelkan bagaimana sepatutnya cara yang betul untuk dia mengekspresikan perasaan.
Kadangkala biarkan anak lihat kita kecewa atau menangis. Ia adalah perkara biasa dalam hidup. Terangkan dengan mereka kenapa anda menangis. Apabila marah, biar mereka lihat ekspresi anda ketika marah. Tunjukkan kepada mereka bagaimana mengawal diri ketika marah. Kanak-kanak belajar melalui apa yang mereka lihat, lebih daripada apa yang mereka dengar. Kadang-kadang kita tak sedar mereka ialah mini version of us!

5. Kurangkan siblings rivalry
Kalau tindakan mereka memukul adik adalah kerana cemburu, ibu bapa perlu cuba sebaik mungkin mengurangkan siblings rivalry. Ha yang ini perbincangannya habis satu buku! 😂. Kadang-kadang kita tak sedar tindakan kita atau kata-kata kita yang mewujudkan siblings rivalry. Semudah, “tengok adik tu baik je ha tidur, kakak ni tak tidur-tidur!” Kalau mahu anak lakukan sesuatu, fokus pada dia sahaja. Don’t let other siblings come into the picture. Never compare.

6. Apabila anak pukul adik (atau adik pukul abang/kakak)
Ibu kena bertenang. Attend anak yang dipukul dahulu. Apabila kita attend kepada mangsa, kita sendiri beri masa dan ruang untuk diri kita berfikir tindakan yang seterusnya. Berbanding jika kita terus attend yang memukul. Automatik suara kita akan meninggi dan rasa nak marah sebab kita tak dapat nak faham kenapa dia boleh berkelakuan begitu. Dia bukan musuh kita, dia anak yang perlu difahami.

Apabila keadaan sudah terkawal, rendahkan diri kita bercakap dengan aras yang sama dengan mata anak. Kita mahu dia suarakan apa sebenarnya yang dia rasa. Kita nak pecahkan numbness yang dia dah cipta dalam diri dia. Di bawah ekspresi kosong itu, ada kesedihan dan ketakutan. Kita nak dia boleh suarakan perasaan dia itu. Which will end up biasanya kita pun menangis sama hahahaha! But it is okay. Peluk dia dan beri assurance yang perasaan dia tak salah. Tapi tindakan dia yang perlu diperbetulkan.

Saya pun struggle jadi ibu 4 anak. Hari-hari kena jadi referee 😂 Ada masa kita tahu apa yang kita nak buat, ada masa kita sangat takut kalau kita buat silap. Tapi kita sentiasa belajar. InsyaAllah!

Sumber: Liyana Nazli