Waktu musim banyak penyakit berjangkit ni ni, ibu-ibu semuanya jadi extra careful. Kalau boleh, nakkan tahap kebersihan di rumah tip-top! Bukan tu saja, kalau nak bawa anak-anak keluar rumah pun kena bersedia bawa macam-macam untuk lindungi anak dari kekotoran yang ada di luar.

 

Sebagai contoh, kita akan bawa tisu basah. Tak lupa juga penyembur anti bakteria dan sebagainya. Memang risau, terutamanya terlalu banyak penyakit berjangkit dalam kalangan anak kecil. Sebenarnya ada petua lama yang boleh digunakan untuk hasilkan sendiri semburan yang boleh membersih dan mengharumkan rumah.

Artikel Menarik: [Sedihnya! Nak Check Anak Tidur, Nampak Dia Peluk Cium Gambar Arwah Abah]

Petua berguna ini telah dikongsikan oleh Yatie Emra menerusi laman Facebook. Perkongsian ini sudah agak lama tetapi percayalah, ia dapat membantu serta sangat elok kerana diperbuat dari bahan semulajadi!

UPDATE SPRAY SERBAGUNA💖

Alang² baru lepas buat stok baru, hari ni saya nak update sikit pasal spray semut/spray serbaguna yang pernah saya share dulu.

Berkesan & Wangi, Spray Serbaguna Mudah Nak Buat. Ada Macam-Macam Versi!
Oren + kayu manis. Tip: Kalau ada lebihan kulit oren/lemon/limau, masukkan dalam botol dan terus tuangkan cuka hingga tenggelam. Lepas ni kalau spray dah habis, boleh terus guna jer rendaman cuka ni. Baunya dah melarut dan wangi. Tak perlu tunggu 2-3 hari.

🔴Semut🐜
=========
Sebelum ni ada yang pernah komen katanya semut api tak mati. Kat rumah saya takde semut api jenis besar, so memang tak leh nak komen la. Ada semut api jenis kecil je & 2-3 jenis semut lain kat rumah saya semuanya mati bila kena spray.

Kebetulan masa saya balik ke rumah mak (sebelum PKP lagi), banyak betul semut api masuk rumah dari pintu dapur. Anak pun asyik kena gigit jer. Semut ni bersarang kat pokok rambutan kat laman rumah. Pantang ada makanan tumpah² sikit, berduyun² masuk rumah.. Ada 2 jenis semut api lak tu, jenis yang sederhana & 1 lagi saiznya lebih besar (kecik sikit dari kerengga). Semuanya mati jer bila kena spray. Untuk elak lebih banyak lagi scout semut ni buat jalan masuk rumah, saya spraykan pada lantai pintu dapur secara konsisten. Alhamdulillah, dah makin kurang semut yang masuk ke rumah..

Kat rumah, biasanya saya buat sukatan yang banyak. Tapi masa kat rumah mak tu, saya buatkan penanda (sukat sesiap) paras cuka & paras air pada botol spray. Lepas tu cuma tambah sabun & kayu manis je. So next time, dah tak perlu dah sukat satu-satu lagi..

Artikel Menarik: [Anak Ramai Seronok, Tapi Risau Terabai Beri Nafkah. Ini Hukumnya Suami Perlu Tahu]

🟠Hilangkan Manis Gula🍹
=====================
Tiap kali lepas guna kordial, saya suka semburkan spray serbaguna ni pada penutupnya. Kemudian baru basuh macam biasa. Buat macam ni, insyaAllah takde semut hurung penutup botol kordial dah.

🟡Bersihkan Mainan🪀
==================
Biasanya mainan anak yang tak boleh dibasuh (elektronik, dll), saya gunakan spray serbaguna dengan haruman kulit lemon. Selain bau yang harum, minyak pati dalam kulit lemon ni bertindak hapuskan kuman gak. Gunakan spray ni jer, takde bahan kimia & selamat untuk anak²😊

IKLAN
Berkesan & Wangi, Spray Serbaguna Mudah Nak Buat. Ada Macam-Macam Versi!
Boleh guna untuk bersihkan mainan anak juga.

🟢Spray Fabrik/Langsir/Sofa🛋
=========================
Lepas memasak, boleh gunakan je spray serbaguna ni kat langsir/sofa untuk hilangkan bau²an tak best yang melekat. Kalau ada famili member yang tak sihat, bagus gak kalau gunakan spray dengan haruman herba macam cengkih/bunga lawang atau gabungan kedua²nya. Aroma dari herba² ni ada kesan terapeutik.. Tapi jangan lak guna bau kayu manis pada langsir cerah sebab larutan tu berwarna bila dah terendam lama, takut nanti jadi tompok² lak.

🔵Spray Bahagian Dalam Kasut👟
============================
Yang ada masalah kasut berbau akibat kuat berpeluh atau kasut lembap lepas hujan, boleh gak gunakan spray ni & biarkan kering. Untuk kasut yang berbau kuat, lebih elok lagi gunakan spray serbaguna dengan haruman kulit lemon ataupun cengkih untuk hapuskan kuman/kulat.

🟣Simpan Dalam Travel Bottle🧴
========================
Saya selalu standby spray ni dalam botol kecil & simpan dalam beg untuk;

1) Basuh sudu & garfu bila makan kat luar. Almaklum ler, saya hanya bawak sudu & garfu spare untuk anak jer. Mak bapak dia memang guna yg kat kedai jer. Tapi selalu sudu kat foodcourt ni tak bersih & kena basuh sekali lagi sebelum guna.. Guna spray ni mudah jer nak tanggalkan saki baki minyak yang melekat kat sudu/garfu tu.. Kemudian bilas sebelum guna. 😊

Berkesan & Wangi, Spray Serbaguna Mudah Nak Buat. Ada Macam-Macam Versi!
Boleh guna untuk sembur pada sudu garpu jika makan di luar.

2) Spraykan pada kepala paip sebelum korang basuh tangan sebab selalunya paip kat sinki/toilet memang kotor sangat..

3) Kalau korang terpaksa gunakan tandas awam & seat kotor sangat, boleh basahkan sikit tisu, spray cuka ni pada tisu & lap seat. Jangan SPRAY secara DIRECT yer, supaya tak terpercik kotoran kat spray tu.. Biarkan kejap sebelum bilas. Saya pernah gunakan toilet di hospital & kebetulan toilet yang kosong ada kesan darah pada seat..

Nak tggu toilet lain, kemain ramai yang beratur.. Nak tak nak terpaksa guna jugak lepas bersihkan.. Yela, tak tahu orang gi hospital tu sakit ape.. Nayer jer kang kot ade penyakit berjangkit. Sesetengah penyakit boleh berjangkit dari darah tau (bbv), incase ade luka² kat kulit yang kita tak perasan😅

Artikel Menarik: [Rawatan ‘Best’, Snek Pantang Sedap! Suraya Mother Care & Beauty Tawarkan Servis Terbaik]

IKLAN

💐VARIASIKAN BAU HARUMAN SPRAY
*****************************************

1 perkara yang saya suka tentang spray ni, resipi yang sama tapi korang boleh buat pelbagai bau/haruman. Bagi orang yang berkemampuan, bolehlah gunakan essential oil (boleh gak beli yang murah kt shoppee/lazada). Tapi tak semestinya perlu beli pun.. Boleh gunakan bahan² dari dapur je.. Ni antara variasi haruman yang saya suka buat.

🌟KULIT LIMAU NIPIS/PURUT/KASTURI
=================================
Sebaik²nya direndam sekurang²nya 2-3 hari untuk aromanya melarut. Aroma kulit limau purut paling segar & tahan lama.. Kalau mak² rasa moody² tu masa mengemas, gunakan aroma kulit limau nipis/purut ni sebab esen dalam limau ni boleh improve mood tau.. 😉

🍋KULIT LEMON
===============
Sebaik²nya direndam sekurang²nya 2-3 hari untuk aromanya melarut. Makin lama direndam, kulit lemon akan jadi pucat sebab aroma & warna dah turun.. Bau segar & berfungsi membunuh kuman gak.

🍊KULIT OREN
=============
Sebaik²nya direndam sekurang²nya 2-3 hari untuk aromanya melarut. Kulit oren ni lepas
terendam seminggu++, akan bertindakbalas dengan cuka. Baunya akan jadi masam macam jeruk kulit limau. Bau pun terliur rasa.. Hahah😅

🍀KAYU MANIS + KULIT OREN
=========================
Antara haruman favourite saya ni sebab wangi.. Bau macam produk bakeri lak.. Hehe.. Tapi kulit oren tu perlu direndam sekurang² 2-3 hari untuk aromanya melarut.

🌳KAYU MANIS
=============
Gunakan saiz kecil/sikit jer, sebab selepas 24 jam, bau & warna dari kulit kayu ni akan melarut. Lagi besar saiz kayu manis, makin pekat warnanya. Spray ni kalau ditambah kayu manis, lagi kuatkan fungsi dia dalam menghalau semut tau..

🌿CENGKIH/BUNGA LAWANG
========================
Saya jarang buat cengkih/bunga lawang ni sebab kena guna banyak sikit untuk dapatkan aroma tu.. Tapi cengkih ni antara bahan wajib saya guna bila ada yang tak sihat kat rumah, nak² bila batuk/selesema..

IKLAN

Untuk buat spray serbaguna ni, macam biasa gak.. saya gunakan 1 bahagian cuka, 5 bahagian air & sabun pencuci pinggan sikit.

Kalau nak tengok resipi secara details boleh tengok post lama kat sini:

HOMEMADE SPRAY SERBAGUNA 1

Dan jugak kegunaan lain kat sini:

HOMEMADE SPRAY SERBAGUNA 2

#tipdantrik
#diysprayserbaguna
#sprayserbaguna
#spraycuka
#yatieimra

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Anak dah boleh merangkak laju? Ayuh mama papa yang ada baby comel-comel tu, inilah masanya untuk sertai Baby Merangkak Race!. Daftar sekarang di link ini: https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-sspnxpama-baby-merangkak-race/

Berkesan & Wangi, Spray Serbaguna Mudah Nak Buat. Ada Macam-Macam Versi!