Lama terperap di dalam rumah kerana melalu tempoh PKP yang panjang tidak menghalang anak-anak untuk kekal aktif. Walau hanya dihalaman rumah, anak-anak masih boleh beraktiviti bagi mendedahkan mereka kepada cahaya matahari semulajadi yang sihat untuk tubuh.

Tidak perlu lama, cukup hanya 15 minit untuk menyedut vitamin semulajadi ini. Baik untuk perkembangan anak terutama imun tubuhnya agar makin kuat dan sihat.

Terdapat pelbagai aktiviti luar yang boleh dilakukan untuk rangsang mental dan fizikal anak supaya dapat mengelak anak duduk diam tanpa aktiviti malah dapat elakkan ketagih bermain gajet. Aktiviti yang dilakukan mempunyai pelbagai manfaat termasuk merangsang kemahiran, perkembangan minda dan fizikalnya. Jom kita lihat aktiviti ini.

Pada usia ini si manja sudah mempunyai kemampuan fizikal dan keupayaan memahami peraturan. Agar cuti hujung minggu tidak membosankan mereka, rancang aktiviti untuk si manja di luar rumah. Berikut adalah 12 aktiviti yang boleh dilakukan dan manfaatnya kepada si manja.

Alam semula jadi

Bawalah si manja keluar berjalan-jalan di luar rumah seperti halaman rumah atau taman untuk dia melihat alam semula jadi dengan lebih dekat. Sambil itu, anda bolehlah bercerita tentang elemen yang ada seperti flora atau fauna yang ada di sekelilingnya. Biarkan dia terdedah kepada cahaya mata hari dan hembusan bayu pagi tentunya menyegarkan dan juga memberikan pengalaman baru.

Bacakan cerita

Bawalah buku cerita dan bacakanlah cerita untuk si kecil dengan penuh ekspresi wajah dan suara. Carilah ruang yang selesa dan duduklah bersamanya. Biarkan si manja bertanya. Jawab dengan riang dan berikan pelukan dan ciuman sebagai penghargaan.

Berenang

IKLAN

Berenang adalah aktiviti fizikal yang tentunya disukai oleh anak-anak kita kerana mereka berpeluang untuk bermain dengan air. Berenang mempunyai banyak kelebihan kesihatan seperti menguatkan sistem kardio-respiratori, menambah stamina dan menguatkan sendi. Selain kecergasan fizikal, ia juga boleh meningkatkan keyakinan diri.

Berkebun

Libatkan si manja dengan kerja di laman. Si manja akan belajar bertanggungjawab dengan menjaga pokok-pokok (menyiram dan membaja). Mereka akan memahami sebab-akibat seperti apabila pokok mati apabila tidak disiram. Keyakinan dirinya akan meningkat apabila pokok yang ditanam tumbuh di samping menambah pengetahuan tentang pokok dan melakukan aktiviti fizikal.

Berkelah

Tidak perlu berkelah ditempat awam, di halaman rumah, aktiviti berkelah bersama anak beranak dapat direalisasikan bersama keluarga di hujung minggu. Jadikan ianya aktiviti yang menghiburkan malah dapat melepaskan tekanan si kecil. Berikan satu tanggungjawab padanya, misalnya untuk menghamparkan tikar.  Hubungan antara si manja dan ahli keluarga boleh dirapatkan menerusi kerjasama yang erat.

Bermain belon

Belon adalah mainan yang murah tetapi memberikan keriangan yang tidak terhingga untuk si manja. Aktiviti ini akan meningkatkan kemahiran motor kasar dan koordinasi mata – tangan. Malah dengan aktiviti meniup belon juga dapat merangsang pernafasan dan paru-paru. Belikan sahaja untuk anak-anak dan biarkan mereka bermain semahunya.

IKLAN

Bermain pasir pantai

Pasir mempunyai tekstur yang halus dan akan merangsang deria sentuhan, kemahiran motor halus serta koordinasi mata – tangan. Membina istana pasir akan menggalakkan si cilik berimaginasi dan bercerita malah berinteraksi.

Bermain dengan haiwan peliharaan

Adik yang bermain haiwan peliharaan belajar untuk mengenal erti tanggungjawab dan sayang tanpa syarat.  Aktiviti ini melatih pelbagai aspek kognitif, sosial, emosi dan fizikal. Pemerhatian dan penyeliaan daripada ibu bapa amat diperlukan supaya adik mencapai potensi optimum dalam dirinya bersama haiwan peliharaan kesayangannya.

Melukis di luar

Bawanya keluar dan berikan si manja kapur atau kertas dan pensel supaya si manja boleh melukis apa sahaja yang terlintas di fikirannya. Kemudian anda tanya apa yang dilukisnya dan berikan pujian dan kata-kata positif. Hal ini akan meningkatkan imaginasi, kemahiran otot tangan dan keupayaan pertuturan serta tata bahasa si manja dalam menerangkan apa yang dilukis olehnya.

IKLAN

Membeli-belah bersama

Bawalah si manja bersama ke pasar ketika membeli stok barangan keperluan dapur. Biarkan dia mengambil apa yang anda ingin beli dan terangkan apa yang anda beli dan tujuannya. Ini akan menambah pengetahuannya. Anda juga boleh menyuruhnya mengira jumlah barangan yang dibeli untuk menguji kecekapan mengira si manja. Terapkan juga amalan berjimat cermat menerusi kata-kata dan perbuatan anda.

Bermain bola

Anda boleh membaling biji bola kecil kepada si manja dan minta dia menyambutnya dan memasukkan ke dalam bakul. Permainan ini akan melatih kemahiran otot tangan dan koordinasi mata-tangan si manja di samping menambahkan daya intelek menerusi pemahaman peraturan permainan.

Taman permainan

Biarkan si manja lepas bebas bermain di taman permainan untuk menguatkan tubuh dan ototnya. Di situ juga dia boleh belajar untuk berkawan dengan rakan sebaya. Jaga kebersihan diri dengan mencuci tangan dan mandi sebaik selesai mandi.

Artikel berkaitan: Musim PKP Kurang Aktiviti Luar, Ramai Kanak-Kanak Terkena Sawan Kurang Vitamin D

Paling Kurang 15 Minit Dedahkan Anak Aktiviti Luar Rumah, Baru Imun Makin Kuat

Nak relaks, jom cuci mata di SINI.

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)