Setiap ujian yang Allah turunkan pada setiap individu tak sama. Lagi-lagi bila kehilangan insan tersayang ia sesuatu yang sukar diungkapkan dengan kata-kata.

Orang kata rindu orang yang tiada lagi sakit tetapi jika itulah ketentuan Allah, tetap kena reda. Begitulah perasaan yang dialami oleh seorang suami yang kehilangan isteri tercinta selepas terlibat dalam kemalangan baru-baru ini.

Walaupun hanya sempat bergelar suami isteri selama 10 hari selepas bernikah pada 27 Julai lalu, momen itu menjadi kenangan terindah.

“Biarlah Sayang Tengok Muka Abang..” 10 Hari Bernikah, Suami Syukur Dapat Urus Jenazah Isteri

‘Alhamdulillah dapat mandikan…’

Alhamdulillah dapat memandikan, mengkafankan, menjadi imam solat, membaca talkin sbg penghormatan terakhir suami kepada isteri. Aku berasa cukup puas hati diberikan peluang ni. Terima kasih semua yang membantu dan mendoakan. Hanya Allah sahaja mampu membalas jasa-jasa dan doa-doa kalian. Aku berdoa agar Allah mempermudahkan urusan dan merahmati kita semua.

IKLAN

Ujian Allah adalah indicator sayang kepada hambaNya. Dua kali aku ditimpa sebegini, sehingga aku rasa aku makin kuat. Pertama kali, arwah adik meninggal dunia dan ketika tu aku di melaka, sehari sebelum adik meninggal dunia barang peribadi, laptop dan berkaitan final year projek telah dirompak pecah masuk rumah. Kali kedua baru sahaja sampai dan berada di terengganu telah mendapat khabar isteri meninggal dunia walhal baru beberapa ketika isteri wsp.

“Biarlah Sayang Tengok Muka Abang..” 10 Hari Bernikah, Suami Syukur Dapat Urus Jenazah Isteri

‘Abang, sayang bahagia sangat’

IKLAN

Alhamdulillah. Sebelum tu mari kita ingat, bahawa mati tu benar. Setiap yg bernyawa pasti mati. Allah menciptakan hidup dan mati utk melihat apa amalan terbaik. Diciptakan manusia dan jin supaya beribadah tunduk kpdNya. Selesai mengurus jenazah isteri semalam. Pagi ni datang menziarahi sekali lagi. Aku berasa puas hati kerana diberi peluang untuk memandikan, mengkafankan, menjadi imam solat jenazah dan membaca talkin. Seperti biasa juga yg aku lakukan dgn keluarga terdekat.

Aku cuba sentiasa ingat perkataan-perkataannya seperti “abang, sayang bahagia sangat”, “bestnya bila sudah bernikah ni”, “tidak mahu lepas tangan abang”, “biarlah orang tengok kita pegang tangan, diorang nampak juga tu inai sayang”, “(tengok wajah ku sambil sebut ya Allah suami ku (berkali-kali))”, “biarlah sayang tengok muka abang, last suda sayang tengok ni”, “sayang betul-betul cintakan abang”, “bersyukurnya ada suda imam ku (solat berjemaah dlm bilik) dll setiap hari gembira. Dia bersyukur dapat suami boleh tolong dia basuh pinggan, baju, memasak dll. Sebenarnya aku membantu sekadar mampu, bukan memanjakannya. Sbb sudah terbiasa dididik oleh ibubapa ku sendiri.

“Biarlah Sayang Tengok Muka Abang..” 10 Hari Bernikah, Suami Syukur Dapat Urus Jenazah Isteri

IKLAN

Syukur padamu Ya Allah

Aku bersyukur kerana diberi peluang bersamanya. Ya tepat pilihanku untuk jadikan dia isteri ku. Terima kasih kepada ibu mentua dan bapa mentua, kakak-kakak ipar dll kerana mendidik dia dengan baik. Walau kami berbeza kampus dahulu, sebenarnya kami dalam fikrah yang sama. Kami ditarbiyyah oleh PAS. Dengan tarbiyyah ni, menjadikan aku dan dia untuk menjadi lebih bertanggungjawab.

“Biarlah Sayang Tengok Muka Abang..” 10 Hari Bernikah, Suami Syukur Dapat Urus Jenazah Isteri

Dayana Damsah, 4/9/1993 – 5/8/2020. Terima kasih kerana setia menunggu. Sehingga hujung nyawa mencintaiku. In shaa Allah akan ku balas. Semoga Allah memasukkan ke dalam syurga, dan dapat bertemu arwah bapa (Ayub Jalaidi) dan arwah adik bongsu (Ashiraf Ayub).

Sumber: Nurhan Ayub & OB

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI