
Bihun goreng antara menu yang paling mudah nak sediakan untuk sarapan pagi, minum petang atau makan malam. Biasa bihun yang jadi pilihan adalah bihun goreng biasa atau bihun Singapore.
Tapi jika sesekali nak kelainan, bihun tomyam patut anda cuba. Apa yang bestnya bihun ni, aroma daun limau purut itu membangkitkan selera.
Nak lagi sedap, boleh letakkan sotong atau udang untuk menyedapkan rasa bihun selain lauk ayam atau fish ball atau fish cake. Ini resipi yang dikongsikan oleh Noorazila bt Yatim

BIHUN GORENG TOMYAM

Bahan-bahan:
– Isi ayam potong kecil
– Sos black pepper/tiram
– Carrot didadukan
– Daun limau purut
– Bawang merah
– Bawang putih
– Ikan bilis sikit
– Kiub tomyam
– Hotdog
– Cili sikit klu nak pedas
– Cili boh/kisar
– Bihun rendam semalaman
Cara-cara:
1) Blend bawang, bilis dan cili
2) Tumis bahan blender, masuk sos tiram/black pepper dan cili kisar
3) Selepas tu masukkan kiub tom yam, ayam, sosej dan carrot dan daun limau purut.

4) Akhir sekali masukkan bihun. (Untuk dapat bihun yang elok, rendam semalaman)
Tadaaa.!!!!..siap.
Kredit: Noorazila bt Yatim
**Nak cuci mata sambil santai-santai bersama keluarga, klik promosi ini
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!



Semua diblander sampai sebati. Masukkan dalam bekas dan kukus selama 1 jam.
Ramai yang tanya tutup tak masa kukus kek tu.



Tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan. Masukkan air. Biarkan ia mendidih.
Boleh masukkan semua lauk yang ada. Lauk itu terpulang nak tambah apa lagi sama ada sotong daging dan sebagainya.
Dah nampak lauk masak, masukkan garam dan gula secukup rasa. Baru boleh masukkan mee kuning tadi.
Tambahkan sayur sawi dan tomato. Biarkan ia mendidih dan perlahankan api. Baru boleh masukkan telur.
Nampak telur hampir masak boleh tutup api dan hidang bersama sambal kicap.




