Ada yang suka makan bihun sup? Dihidangkan pula dengan hirisan daging dan sambal kicap. Sememangnya kombinasi yang cukup padu. Jika dah bosan makan nasi, ini antara pembuka selera seisi keluarga.

Resipi kali ini adalah bihun sup tumis darat. Cara buatnya ringkas je tapi rasanya sangat kaw. Tabur pula dengan bawang goreng yang dibuat sendiri, lagi bertambah sedap.

Nak tahu macam mana buatnya, ini resipi yang dikongsikan oleh Teratak Eja. Jemput la mencuba.

Resepi kuah sup tumis darat

Dalam periuk
Sekilo daging potong besar-besar
2 inci halia
1 inci Lengkuas
3 biji bawang merah dimayang
10 biji bawang putih
Rempah bunjut sup tulang

Bawang goreng, buat sendiri

Air secukupnya. Masak macam biasa sampai daging empuk.. Guna api perlahan je. Reneh sup sampai daging cukup masak.. Boleh letak garam, aji, asam keping dan cukup rasa.

IKLAN

Potong nipis-nipis daging bila dah betul-betul empuk.

Sambal kicap

Dalam ni ada.. Kicap, garam, gula, cuka, cili, bwg merah dan bwg putih yang dah siap digoreng sampai layu..

IKLAN

Untuk tumis darat

Tumis empat sekawan, bawang merah dan bawang putih

Minyak untuk menumis
3 biji bawang merah mayang
1 labu bawang putih mayang

Dah siap tumis masuk kuah sup terus

4 sekawan, yang ni dah ada dalam rempah sup tulang tu.. Amik je tumis sekali dengan bawang nanti.. Goreng sehingga warna perang.. Angkat dan masukkan dalam periuk berisi daging tadi.

Bungkus bagi jiran sikit

Selamat mencuba…

Kredit: Teratak Eja

IKLAN

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu? Just daftar je kat sini https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aku-tak-takut-beranak/

FREE je tau Webinar ni!!