Bila anak dah ready untuk makan beberapa panduan ini mama kena faham dan perlu ambil tahu supaya anak dah besar tak jadi picky eaters!

Jika kena caranya mudah cuma sekarang ini, ramai ibu yang kurang arif dan alih-alih anak kecil yang akan disalahkan kerana terlalu memilih untuk makan makanan yang disediakan.

Perkongsian dari Dr Amalina Mohd Daud mengenai bagaimana nak pastikan anak tidak picky eaters boleh dijadikan panduan untuk yang ada anak mula nak belajar makan. Jika anak ok, kira berjayalah.

Tahniah ibu-ibu yang dah tak sabar nak mula makan. Saya ucapkan tahniah sebab banyak journey susah-susah anda nak harungi – perjalanan hamil, melahirkan, menyusu badan dan sekarang dah mula nak beri anak makan.

Nak beri makan anak ni banyak nak kena belajar, banyak nak kena buat, banyak nak kena sabar dan pasrah. Tapi kalau dari awal lagi ibu-ibu dah amalkan tips ni, insyaAllah weaning journey akan jadi lebih smooth dan anak akan makan dengan riang dan gembira!

1. Bawak bertenang dan please buang jauh rasa bersalah.

Saya perasan parents ni mudah sangat anxious. Dari preggy, melahirkan, menyusu dan sekarang mula makan ramai yang anxious. Bila anxious kita susah nak enjoy sesuatu perkara dan mudah stress.

Anak mudah pickup stress. Lagi kita stress, lagi dia lari dan susah makan. Nasihat saya..gali ilmu secukupnya. Kalau rasa bimbang, terus jumpa doktor. Kebanyakan baby semasa weaning takde masalah yg besar sangat. Semua inshaAllah turns out to be fine.

2. Beri contoh yg terbaik

Bila kita nak ajar anak untuk makan makanan yg sihat, pastikan kita pun makan makanan yg sihat. Tunjuklah bahawa kita gemar makan pelbagai jenis karbohidrat, protein, sayur dan buah.

Anak tidak belajar apa yg kita ajarkan. Tapi anak belajar melalui cara meniru contoh yg kita beri. Bila kita makan healthy food, anak turut suka makan healthy food.

3. Mulakan dari awal dengan betul.

Mulakan makanan sihat dari awal lagi anak makan. Jangan bubuh garam dan gula dalam makanan semata-mata nak please anak. Pilih makanan yg tiada bahan bukan-bukan dalam makanan. Masak sendiri pun ok!

Kenalkan pelbagai jenis makanan. Kajian mendapati anak yg dikenalkan pelbagai jenis makanan semasa awal usia akan turns out jadi anak yg kurang memilih makan dan makan apa sahaja yang disediakan di atas meja.

4. Makan pelbagai jenis sayur dan buah-buahan.

Jangan limitkan jenis sayur dan buah kepada anak. Sediakan pelbagai jenis sama ada kita suka atau tidak. Ia merangsang deria rasa anak. Anak pula akan merasai pengalaman merasa pelbagai jenis sayur dan buah.

Jangan bimbang kalau anak nampak tak suka. Kenalkan balik je. Anak ambil masa biasakan diri dengan rasa dan tekstur. Ia ambil masa 10-15 kali cubaan untuk anak biasakan diri dan suka sesuatu makanan. Kalau baru sekali dua anak reject, cubalah lagi dan lagi.

5. Makanlah bersama-sama

Waktu makan anak janganlah makan asing-asing. Usahakan ibu ayah dan anak ada bersama pada waktu makan. Inilah waktu penting untuk ajar anak kemahiran sosial dan komunikasi.

Walaupun anak dah makan waktu lain, tetap ajak anak duduk bersama waktu makan keluarga. Invest beli kerusi untuk anak. Berbual dengan anak walaupun dia ketawa senyum-senyum je. Anda sedang menajamkan skill sosial anak sebenarnya.

6. Cepat ubah tekstur makanan

Jika anda memilih untuk mula dengan puree sebagai makanan pertama anak, maka buat dengan betul. Pada awalnya anak mula dengan puree dikisar halus.

seminggu dua lepas anak ok mula beri makanan yang dikisar kurang halus. Kemudian bertukar pada yang dilenyek. Lepas seminggu dua anak dah adapt tukar pada yg lebih kasar sampailah dapat konsistensi yg sama macam makanan kita.

tekstur melatih skill mengunyah dan menelan anak. Awal-awal nampak anak tak ready tapi kita encourage dia untuk keep learning. Ajak sama-sama kunyah dan telan-telan. InsyaAllah cepat anak bercakap nanti sebab makanan bertekstur asah skill anak bertutur jugak.

7. Jangan tunjukkan anda risau di depan anak.

bila sampai waktu anak taknak makan atau reject makan, sembunyikan semua perasaan negatif anak-geram, marah, risau. Sembunyikan semua!

buat tenang dan rileks sahaja sebab anak mudah pickup response kita. Bila kita tunjuk perasaan marah bila anak tak makan, anak akan anggap marah itu juga attention dan bagi anak bila dia tak makan, kita beri perhatian pada dia.

Kita tak mahu encourage dia pada perkara yg salah. Maka jika anak tak makan, dengan senang hati kita kemas je makanan dia dan cuba lagi pada next meal time.

8. Makanan anak tak semestinya tawar

bila saya kata makanan anak tak boleh letak gula garam msg perisa perasa tak bermakna baby kena makan tawar-tawar aje.

Anda boleh sensasikan rasa makanan baby dengan menambah herbs, spices, cheese, bawang-bawang, halia, dan bahan lain yg didapati secara semulajadi.

Bahan-bahan ini bukan sahaja menambah rasa dan aroma yang berbeza dalam makanan anak tapi ia mempunyai khasiat yg tersendiri. Bawang putih contohnya membantu tingkat imuniti.


9. Takpe pun tak kenalkan makanan lain pada usia setahun

ada ibubapa sangat excited bila anak dah setahun. waktu ini lah dibelikan segala coklat, kek, gula-gula dan makanan tak sihat semasa harijadi.

Sangat tak perlu sebab anak sebenarnya ok je kalau kita tak kenalkan makanan begitu pada awal usia. Mungkin boleh cuba buat kek daripada buah-buahan pada usia setahun.

Kalau boleh tahanlah diri dari beri anak makanan tak sihat. sangat susah nak reverse bila anak dah ketagih pada benda manis. Anak pun akan kenyang dgn makanan kalori tinggi begini tapi zero nutrient nya. maka lebih baik jangan kenalkan in the first place.

10. Apa nak buat kalau dah tersalah step di atas ni?

Bagi ibu bapa yang dah buat kesilapan perkara di atas lalu anak turns out jadi picky eaters maka bertenanglah. Setiap sesuatu masalah pasti ada penyelesaiannya. Yang penting, kita belajar sesuatu dan ambil pengajaran dan jangan buat lagi.

Yang dah jadi picky eaters nanti saya akan kupaskan pula step by step macam mana nak reverse balik keadaan supaya anak dapat menerima balik makanan ye!.

Sumber: Dr Amalina Mohd Daud
Biasakan yg betul, betulkan yg biasa, baru anak jadi luarbiasa