Bila sebut je biskut, pasti yang terlintas di fikiran ibu tunggu raya baru nak buat. Sebenarnya boleh je nak buat kudapan untuk anak pada hari biasa pun. Cumanya mungkin mood ibu tak seperti mood untuk buat biskut raya.

Tapi dengan resipi biskut yang dikongsikan ini, rasanya ibu seronok nak buat dengan anak-anak kerana semua bahannya mudah. Berikut resipi yang dikongsikan oleh Nurul Syuhada Che Din dan boleh dibuat jika ada waktu luang atau hujung minggu.

Jom buat biskut cornflakes crunchy ni, senang sangat tau. Boleh ajak anak-anak buat sekali.

Tahun lepas dah pernah share resepi tapi tahun ni Cik Tom tambah chocolate chips, ikut selera anak-anak pulak.

Resepi Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips

Bahan-bahan:

– 250g buttercup atau boleh guna planta

– 1 cawan gula aicing

– 1 sudu kecil esen vanila

– 3/4 cawan tepung jagung

IKLAN

– 2 cawan tepung gandum

-Cornflakes secukupnya ( Cik tom letak dalam 3 cawan, kasi ramas sikit ye)

-Chocolate chips

-Chocolate rice (optional)

-Almond cincang (optional)

Cara-cara:

• Kacau sebati butter, gula aicing dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.

• Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak bagai. Kacau sebati. Adunan memang lembik ye, jangan panik.

• Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.

• Sudukan adunan atas loyang yang dah disapu butter/ planta. Nak cubit-cubit guna jari jemari pun boleh. Lepastu nak golek-golekkan dalam baki cornflakes yang ada pun terserah dong. Bisa aja.

• Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder.

• Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’c masa 20minit atau ikut oven masing-masing ye (api atas bawah).

* Mula-mula keluar dari ovan biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang.

Selamat mencuba
#dapurciktom
#biskutcornflakescrunchy
#resepibiskutcornflakeschocolatechips
#sharingiscaring

Sumber: Nurul Syuhada Che Din

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)