Terung masak berlada atau terung goreng bercili memang hidangan yang sangat lazat! Lebih sedap jika terung Taiwan digunakan, memang terasa manisnya apabila digoreng.

TERUNG UNGU GORENG RANGUP

  • 3 biji terung ungu (jenis yang kecil)
  • 1/3 cawan tepung jagung
  • 1/3 cawan tepung ubi
  • 1/3 cawan tepung bestari

Cara penyediaan:

IKLAN
  • Potong terung memanjang dan rendam air sejuk sekejap.
  • Satukan kesemua jenis tepung, salutkan terung merata kesemua celah.
  • Goreng kedalam minyak yang panas (make sure kena panas, kalau tak terung akan
  • menyerap minyak)
  • Goreng hingga garing keperangan, ketepikan dahulu.

MASAK CILI ALA CHINESE

  • 3 ulas bawang putih, cincang halus
  • 7-10 biji cili api ( pedas ikut selera)
  • sedikit cukup rasa
  • 2 sudu besar kicap cair/kicap masin
  • 2 tangkai daun bawang

Cara Penyediaan:

IKLAN
  • Panaskan lagi 1 sudu besar minyak, tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
  • Masukkan daun bawang, kacau lagi.
  • Masukkan kicap cair dan secubit cukup rasa, gaul hingga berbuih.
  • Masukkan terung, gaul perlahan dan tutup api.

Kredit: kualihelena

IKLAN

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!