Risau betul bila menjelang hari raya, ada yang cuba menyuapkan si kecil dengan biskut raya yang banyak dengan pewarna, kandungan gula yang tidak sesuai untuk bayi. Untuk mengelakkan bayi disuap dengan makanan orang dewasa, apa kata mama cuba resipi biskut bayi ini yang bebas bahan pewarna, gula dan garam.

Hi mommies ! Ingat lagi tak resepi resepi cookies dari ummi deejah. Tinggal satu lagi nak buat sebenarnya.. Tapi belum siap chocolate chip homemade untuk deejah

So ni nak bagi tahu cookies2 raya baby boleh la kite guna bekas2 comel ni, mudah nak bawak pergi beraya… Hias comel2… Letak atas meja makan jugak cookies raya baby ni.. Kte raikan anak raya dengan healthy cookies raya without additional sugar and salt , surely very tasty

Hi…. Ummi gigihkan diri share resepi biskut raya baby to all mommies 😍😊

Biskut kacang ni senang macam kacang goreng jek πŸ˜‚

Bahan2 :

🌰 1cup kacang tanah
🌰 1/2cup minyak jagung
🌰 1/2 cup tepung jagung
🌰 3/4 cup tepung gandum

1. Kacang digoreng tanpa minyak sehingga masak. Kopek kulit.. Kisar halus..
2. Sebatikan kacang, tepung gandum, tepung jagung..
3. Masukkan minyak jagung sikit sikit sehingga terbentuk doh yg boleh dibulat2kan..

Ummi tak pakai minyak mazola.. Guna minyak jagung pun sedap πŸ™‚

4. Sapu kuning telur atas biskut. Bakar 170°C api atas bawah 10-12minit shj 😊

Hari ni dua cookies buat πŸ˜‹
Nah mommies idea biskut raya anak2 nanti… Tapiii biskut ni sesuai 1tahun ke atas ya… Ada penggunaan koko…

Bahan2 :

🐒 Serbuk koko 20gram
🐒 unsalted butter 150gram
🐒 puree kurma 1 sudu besar
🐒 almond flakes dihancurkan kasar
🐒 organic dried cherry ( ummi cincang2)
🐒 Tepung gandum ( sehingga aduanan okay πŸ˜… ummi tak sempat buat sukatan) β­• notes : adunan lembik cedok guna sudu
🐒 telur sebiji

1. Hanya menggunakan whisk, putar butter yg lembut bukan lembik ya. Sebelum mula buat biskut keluarkan butter 30minit awal. Putar butter sehingga rata.
2. Masukkan puree kurma gaul rata.
3. Serbuk koko, almond flakes dan cherry kering.
4. Sedikit serbuk penaik
5. Sebiji telur dan gaul sebati.
6. Tapung gandum agak2 tak lembik sangat tak pekat sangat. Lihat pada gambar ya untuk tahu lembik mana adunan.. *Maaf tak sempat buat sukatan. Ibu2 boleh letak 1/2 cup dulu, gaul dan tambah lagi sekiranya lembik sangat.

7. Bakar suhu 170Β°C 20 minit api bawah 10minit api atas.. Ni oven ummi laa.. Adunan dicedok guna sudu kecil pun boleh dan jangan terlalu tebal nanti tak masak tengah. Try bakar satu ya. *Try and error* 😊πŸ’ͺ

Selamat Mencuba ! Sedap ni πŸ˜‹πŸ˜‹ Melt cookies

🍁 Kitty Cream Cracker 🍁

🌞 Cream cheese tatura 2 1/2 sudu besar
🌞 Unsalted butter 2sudu besar
🌞 tepung gandum 1cup
🌞 extra virgin olive oil 2sudu besar
🌞 Air

1. Gaul cream chesee,butter, dan tepung sedikit demi sedikit.
2. Masukkan olive oil..
3. Masukkan air sikit2 sehingga jadi doh yang cantik dan x melekat ditangan.

Bentukkan biskut ikut kreativiti mommies, tak perlu tebal2 nanti tak masak tengah, bakar 180Β°C 20minit api atas bawah.

Sumber: Khalida Mahsari

 

Tinggalkan Komen