Bintang Kecil Mini Fest diinspirasikan oleh Simpan SSPN telah diadakan pada 27 dan 28 0gos 2022 yang lalu berjaya mencetuskan impak positif kepada kelompok ibu bapa dan kanak-kanak terutamanya yang berusia 7 hingga 13 tahun.

Majlis tersebut diadakan sempena pelancaran saluran Youtube Bintang Kecil yang sudah pun aktif dengan pelbagai kandungan yang berkonsepkan pendidikan serta menghiburkan. Bintang Kecil Mini Fest telah berlangsung di Petrosains, KLCC dengan mengumpulkan lebih 300 kanak-kanak dengan pelbagai aktiviti yang menarik dan mengujakan.

BK Mini Fest 2022 Meriah! Banyak Aktiviti Menarik, Serlah Bakat Kanak-Kanak

Program Menarik Di Saluran Youtube Bintang Kecil
Sejak platform digital menjadi penting pada abad ke-21 beserta wabak Pandemik Covid-19, BINTANG KECIL terpaksa bergerak mengikut trend dengan menggunakan platform digital. Ia kini telah beralih sepenuhnya ke saluran Youtube dan Platform Media Sosial yang lain. Kini Bintang Kecil bukan lagi untuk anak gadis tetapi untuk semua.

Objektif utama saluran ini adalah untuk mewujudkan keyakinan dan menunjukkan bintang kanak-kanak melalui program pendidikan melalui rancangan yang menghiburkan. Rancangan ini merangkumi banyak program menarik untuk kanak-kanak seperti Eksplorasi, Sukan dan E-Sukan, Pendidikan dan sebagainya.

Oleh itu, bersempena dengan Bintang Kecil Mini Fest ini, Bintang Kecil telah pun melancarkan penjenamaan semula Bintang Kecil dengan konsep yang terbaharu dan lebih interaktif pada sesi “Launching of Bintang Kecil”.

BK Mini Fest 2022 Meriah! Banyak Aktiviti Menarik, Serlah Bakat Kanak-Kanak

Pelancaran Penjenamaan Bintang Kecil Penuh Gimik
Selain itu, turut berlangsung majlis pelancaran penjenamaan Bintang Kecil. Majlis ini diserikan dengan kehadiran En. Syamil Fahim, Ketua Pegawai Operasi NU Ideaktiv Sdn. Bhd. dan En. Ahmad Shahril bin Ghazali, Pengurus Besar Pejabat PTPTN Negeri WPKL Persembahan silat penuh bertenaga dari murid-murid SK Bukit Kemuning 2, Shah Alam berjaya memukau para tetamu yang hadir.

BK Mini Fest 2022 Meriah! Banyak Aktiviti Menarik, Serlah Bakat Kanak-Kanak

IKLAN

Pada awalnya mereka membuat seni silat diikuti dengan gimik seolah-olah bertempur berebutkan tanjak. Tanjak tersebut kemudiannya disampaikan oleh pesilat yang menang dan diserahkan kepada En. Syamil. Ia kemudiannya dipakaikan kepada salah seorang BK Squad iaitu Zayan yang kacak berpakaian seperti pahlawan.

BK Mini Fest 2022 Meriah! Banyak Aktiviti Menarik, Serlah Bakat Kanak-Kanak

Pertandingan Mewarna Meriah, Banyak Bakat Terserlah!
Pelbagai aktiviti menarik yang diadakan seperti “Mari Mewarna Bersama Simpan SSPN”, dimana kanak-kanak seramai 100 orang telah mendaftar diri dan mengambil bahagian dalam pertandingan mewarna anjuran khas Simpan SSPN ini.

Yang menariknya pelbagai hadiah ditawarkan seperti pembukaan akaun Simpan SSPN sebanyak RM250 bagi pemenang pertama manakala hadiah bagi pemenang kedua dan ketiga masing-masing menerima pembukaan akaun Simpan SSPN sebanyak RM150 dan RM100.

Juga terdapat 2 hadiah sagu hati diberikan iaitu pembukaan akaun Simpan SSPN bernilai RM50 setiap satu. Setiap pemenang juga menerima hamper sumbangan KUEH dan cenderahati sumbangan Bugbuzz serta tiket masuk ke Petrosains.

BK Mini Fest 2022 Meriah! Banyak Aktiviti Menarik, Serlah Bakat Kanak-Kanak

IKLAN

Slot Simpan SSPN Dapat Sambutan
Selain dari itu, terdapat pelbagai lagi aktiviti menarik sepanjang berlangsungnya Bintang Kecil Mini Fest selama dua hari ini seperti slot “Istimewa Bersama Simpan SSPN” di mana sesi interaksi di antara pengunjung dan wakil Simpan SSPN dengan mengajukan 30 soalan selama 30 minit beserta hadiah menarik kepada yang berjaya memberikan jawapan dengan tepat.

Syoknya Main Dengan Aafiya!
“Fun Day with Aafiya” adalah antara aktiviti yang dilihat begitu memberi keterujaan kepada setiap kanak-kanak yang terlibat dimana Dato’ Siti Nurhaliza bersama anaknya Siti Aafiyah selaku “founder” Beaukids menjalankan aktiviti khas sempena majlis tertutup itu. Acara yang dikendalikan oleh team Beaukids itu sangat meriah.

Kanak-kanak yang hadir dapat beramah-mesra dengan Aafiyah dan bermain permainan membuat mumia dengan tisu. Setiap kumpulan diketuai oleh wakil dari Beaukids untuk menjayakan tugasan yang diberikan.

BK Mini Fest 2022 Meriah! Banyak Aktiviti Menarik, Serlah Bakat Kanak-Kanak

Kesemua kumpulan memberikan yang terbaik dan hasilnya sangat cantik! Dato’ Siti juga sukar membuat pilihan kerana semua kumpulan menampilkan mumia terbaik. Selain itu pada acara tersebut juga diadakan pelancaran bagi perisa baharu Beaukids iaitu buah anggur. Rasanya sedap dan pembungkusannya diubah supaya lebih menarik.

IKLAN

BK Mini Fest 2022 Meriah! Banyak Aktiviti Menarik, Serlah Bakat Kanak-Kanak

BK Squad bersama Haziq & Hawa Rizwana
BK Squad juga ada sesi istimewa bersama penyampai TV Haziq serta pembaca berita, Hawa Rizwana. Ketika sesi bersama kedua-dua selebriti ini, mereka bertanyakan pelbagai soalan berkaitan cita-cita. Menariknya, perkongsian dari mereka berdua banyak memberi input kepada BK Squad dan kanak-kanak lain yang hadir.

BK Mini Fest 2022 Meriah! Banyak Aktiviti Menarik, Serlah Bakat Kanak-Kanak

Himpunan ‘When I Grow Up’ Hebat!
Salah satu acara terbesar yang diadakan ketika BK Mini Fest ini adalah ‘When I Grow Up’. Seramai 75 orang kanak-kanak berkumpul dengan berpakaian mengikut cita-cita pilihan memenuhi dewan di Petrosains. Setiap mereka dipanggil ke pentas untuk memperagakan pakaian masing-masing. 21 kanak-kanak dengan penampilan paling menarik dinilai oleh juri untuk memilih juara, naib juara, pemenang tempat ketiga serta penerima saguhati.

Antara cita-cita yang banyak menjadi pilihan adalah seperti doktor, guru, juruterbang, pakar bedah, hakim mahkamah dan banyak lagi. Anjuran aktiviti ini ternyata memberi inspirasi kepada kanak-kanak untuk meningkatkan keyakinan mereka.

BK Mini Fest 2022 Meriah! Banyak Aktiviti Menarik, Serlah Bakat Kanak-Kanak

Sesungguhnya penganjuran BK Mini Fest ini sangat bagus kerana dapat mengetengahkan bakat luar biasa kanak-kanak. Semoga akan lebih banyak acara seperti ini dapat dianjurkan kelak. Kepada semua yang memberi sokongan kepada Bintang Kecil sepanjang dua hari BK Mini Fest diadakan, terima kasih diucapkan!

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI