Ada ibu lepas bersalin secara pembedahan caesarean tak mandi langsung berhari-hari. Katanya takut luka pembedahan basah kena air. Nanti lambat baik.

Betul ke tak boleh mandi? Habis tu takkan nak biar badan berbau busuk berhari-hari tak mandi. Macam mana nak cepat sembuh bila badan sendiri pun berlengas dan tak selesa.

Siapa kata tak boleh mandi langsung. Mungkin ia mitos yang selama ini dimomokkan oleh orang dulu-dulu atau juga cerita pengalaman orang lain yang luka pembedahannya lambat sembuh disebabkan kerap terkena air.

Menurut Jururawat Terlatih, Bel Nawhen, ibu yang melahirkan anak secara pembedahan caesarean boleh mandi cuma ada beberapa syarat yang mesti dipatuhi bagi mengelakkan luka lambat sembuh.

Bila boleh mandi selepas caesarean section?

1) Selepas boleh bangun.
(Immediately selepas bius spinal telah lengkap) tapi janganlah beria mandi. Cukup bersihkan diri dan pastikan dressing tidak basah kuyup.

** Jika dressing basah, beritahu nurse awal-awal.

2) Selepas tiub kencing telah di cabut.
Ada sesetengah wad, mereka akan menguruskan ibu dahulu seperti menukar pad dan membenarkan ibu untuk ambulasi keesokan harinya selepas tiub kencing dicabut.

IKLAN

3) Selepas Wound Inspection.
Kebiasaannya pemeriksaan luka (Wound Inspection) akan dilakukan keesokan harinya. Anda boleh mandi selepas itu jika anda bimbang dressing basah.

Boleh Mandi Ke Lepas Pembedahan Caesarean? Nak Luka Cepat Sembuh Ikut Tip Jururawat Terlatih Ini

• Anda perlu ambulasi seawal mungkin bagi mengelakkan deep vein thrombosis (darah beku berkumpul dengan lebih banyak di bahagian kaki) – Jika tidak dirawat, ia akan pecah lalu berlaku pulmonary embolism (salur darah ke paru-paru tersumbat akibat darah beku itu)

IKLAN

• Jika sakit di kawasan pembedahan, ampu kawasan luka dengan bantal.

• Jika batuk atau bersin (cara sama seperti di atas)

• Pakai seluar dalam sedikit besar atas pusat agar tidak memberikan tekanan ke bahagian luka.

IKLAN

• KERINGKAN luka selepas mandi atau berpeluh yang banyak.

• ELAKKAN sembelit, kerana sembelit akan menyebabkan tekanan dikawasan luka lalu menyebabkan kesakitan.

• Makan makanan tinggi protein bagi menggalakkan penyembukan luka dan pertumbuhan tisu baru.

Notakaki:
Menjaga kebersihan diri merupakan suruhan agama. Pembedahan bukan alasan untuk tidak mandi atau culas menjaga kebersihan diri.

#BelNawhen
#SayaJururawat

Sumber: Bel Nawhen

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI