Sudah menjadi setiap pasangan yang berkahwin untuk menimang cahaya mata sendiri. Pastinya tidak sabar-sabar menantikan ada ‘dua garis’ ketika menjalani ujian kehamilan. Namun tidak dinafikan ada juga pasangan yang merancang kehamilan kerana faktor-faktor tertentu seperti kewangan mahupun mereka yang melalui perhubungan jarak jauh.

Sesetengah keputusan UPT, walaupun positif tetap tidak boleh diyakini sehingga seorang wanita itu membuat ujian bersama doktor. Ada beberapa faktor yang boleh menyebabkan alat ujian kehamilan tercemar dan rosak sehingga mengganggu keputusannya. Dr Zubaidi Hj Ahmad turut berkongsi tentang isu wanita tidak hamil walaupun ujian UPT positif melalui laman Facebooknya.

“Bolehkah UPT Positif, Tapi Saya Tak Hamil?”. Doktor Jelaskan Kenapa Keadaan Ini Berlaku
Sumber foto: www.freepik.com

TIDAK HAMIL TAPI UPT POSITIF?

Saya tersenyum bila seorang bakal ibu yang baru saja hamil, tetapi belum bersedia untuk hamil, menelefon saya.

“Doktor saya belum bersedia untuk hamil. Saya masih muda. Masih lagi belajar di universiti. Suami saya tinggal berjauhan. Saya anak yatim. Kami belum bersedia…”

Ya puan. Apa masalahnya?

“Saya sedih doktor. Ujian UPT saya pagi tadi POSITIF. Saya tidak sangka yang saya hamil”

Perbualan kami panjang. Sepatutnya kerunsingan ini dikongsikan bersama suami. Fikir apa yang harus dilakukan. Sama-sama berjumpa doktor. Minta nasihat.

Kerisauan ini bukan patutnya dihadapi sendirian oleh isteri.

Di akhir perbualan, beliau mahu tahu bagaimana menggugurkan kehamilan.

Saya mengucap panjang dalam hati. Tak mahu dia berkecil hati dan mengatakan saya tak empati.

“Begini puan. Puan harus berjumpa doktor dulu. Paling baik bersama suami. Bincang dengan suami dan doktor bagaimana nak buat.”

“Yang penting ialah pastikan atau confirmkan kehamilan puan”

IKLAN

“Bolehkah UPT positif tapi saya tidak hamil?”

“Ya ia boleh berjadi. Puan harus buat pemeriksaan ultrasound jika kehamilan puan sudah memasuki 6 minggu. Pemeriksaan UPT hanya ujian saringan. Ia bukan pengesahan. Ia harus dipastikan dengan pemeriksaan ultrasound.”

Banyak pemeriksaan UPT POSITIF tetapi wanita itu tidak hamil. Sementara itu ada pemeriksaan UPT NEGATIF TETAPI wanita itu hamil.

KEPUTUSAN UPT ‘SALAH’

Oleh setiap ujian UPT yang dilakukan sendiri haruslah dirujukkan kepada doktor kerana ada kalanya ujian ini mengelirukan.

Ada beberapa keadaan di mana ujian UPT positif padahal wanita itu tidak hamil. Pertama, apabila alat ujian UPT telah tamat tempoh atau disimpan di tempat yang panas. Oleh itu sebelum melakukan ujian ini, perhatikan tarikh luputnya.

Kadang kala kita simpan alat itu terlalu lama dan terlupa ia telah pun mencapai tarikh luput. Malah ada yang disimpan di tempat yang panas sehingga merosakkannya.

Kedua, keadaan di mana telah mengalami keguguran dan menyangka darah yang keluar itu adalah darah haid. Padahal darah yang keluar adalah darah keguguran. Dalam kes ini ujian UPT mungkin masih menunjukkan tanda positif, tetapi kehamilan telah berakhir.

“Bolehkah UPT Positif, Tapi Saya Tak Hamil?”. Doktor Jelaskan Kenapa Keadaan Ini Berlaku
Sumber foto: www.freepik.com

Saya percaya melakukan ujian UPT selepas beberapa hari, ujian UPT akan bertukar menjadi negatif.

IKLAN

Ketiga, apabila seorang wanita yang sedang dalam rawatan kesuburan dan diberikan suntikan kesuburan. Ramai yang tidak sabar untuk mengetahui sama ada beliau hamil atau tidak selepas beberapa hari bersama suami.

Ujian UPT akan menunjukkan keputusan positif, pada wanita itu tidak hamil.

Baca Juga:

“Morning Sickness Setiap Hari.” Dah Hamil 7 Bulan, Nadia Aqilah Asyik Muntah

Tiga Tahun Jadi Anak Tunggal, Reaksi Si Abang Jumpa Adik Memang ‘Priceless’. Comelnya!

“Kalau Boleh Memang Nak Bersalin Hujung Tahun Ni.” Fazura & Fattah Rancang ‘Beri’ Fatima Adik!

UJIAN UPT MUNGKIN POSITIF KERANA ADA CYST

Keempat, apabila seorang wanita mengalami beberapa penyakit seperti ovarian cyst dan kanser ovari. Tidak semua semua kes ovarian cyst yang menunjukkan ujian UPT positif. Jadi ujian UPT bukanlah saringan untuk ovarian cyst.

IKLAN

Ujian UPT juga mungkin positif bagi wanita yang mengalami kanser ovari yang advanced bila sel-sel kanser telah mereka ke bahagian lain.

Jadi apa yang perlu dilakukan bila ‘mendapati berita gembira apabila ujian UPT yang dilakukan sendiri memberikan keputusan positif’?

“Bolehkah UPT Positif, Tapi Saya Tak Hamil?”. Doktor Jelaskan Kenapa Keadaan Ini Berlaku
Sumber foto: www.freepik.com

Jika ujian UPT dilakukan terlalu awal, belum cukup (6 minggu), sebaiknya melakukan semula selepas dua minggu kemudian.

Jika ujian itu telah dilakukan selepas 6 minggu, elok buat pemeriksaan doktor bagi melakukan ujian pemeriksaan ultrasound.

Jadi jangan terlalu gembira sebelum pengesahan dilakukan.

Semoga bermanfaat.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Anak belum lancar membaca? Belajar cara mudah nak ajar anak tanpa perlu rasa stres, daftar secara percuma di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-cepat-belajar/ 

“Bolehkah UPT Positif, Tapi Saya Tak Hamil?”. Doktor Jelaskan Kenapa Keadaan Ini Berlaku

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI