Buat Koleh Kacang Guna Sukatan Cawan Lebih Mudah & Menjadi. Resipi Kuih Kegemaran Ramai

Share

Kuih tradisional seperti kuih koleh kacang ini tak ramai yang berani untuk cuba buat secara homemade kerana ramai beranggapan kuih ini susah untuk dihasilkan. Resipi yang dikongsi ini sangat mudah dihasilkan dan yang paling penting memang sedap.

Baca: Resipi Bingka Ubi, Lemak & Berkrim. Kalau Buat, Enjoy Makan Satu Family!

Kuih koleh kacang memang sangat sedap ditambah pula tahi minyak diatas, ditabur banyak lagi padu!

RESEPI KUIH KOLEH KACANG

BAHAN-BAHAN;

BAHAN A
1 cawan gula merah
1 cawan air
2 sdb gula halus
1 helai daun pandan

BAHAN B
1 cawan tepung kacang hijau
1 sk garam
2 cawan santan
1/2 cawan air

CARA-CARANYA;

-Masak bahan A sekadar gula larut sahaja.. sejukkan dan tapis…(jangan sampai air gula pekat)
-Satukan bahan (B), kacau hingga rata dan sebati dan tapiskan ke dalam kuali…(guna bekas kuali yang buat tahi minyak tadi).
-Masukkan bahan A ke dalam bancuhan B, kacau di atas api sederhana.. (tuangkan 2sb minyak tahi minyak supaya berkilat).


-Adunan hendaklah dikacau, supaya tidak bergentel dan melekat di dalam kuali.
-Bila dah masak tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapu minyak… Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya.

CARA MEMBUAT TAHI MINYAK

2 cawan santan pekat
Garam sedikit

-Masak dengan api perlahan sehingga menjadi tahi minyak dan warna kekuningan.Tapis supaya tahi minyak tidak hitam.
-Minyaknya jangan buang guna dalam adunan supaya berkilat.

Baca: Resipi Piza Ala Mat Saleh, Guna Pressure Cooker Je. Tak Payah Sibuk Jaga Suhu Oven!

credit : Juma Natull‎

IKLAN