Dalam keadaan hari ini, gajet antara teknologi utama yang diperlukan. Bagaimanapun, jika di awal usia anak-anak, mereka didedahkan terlalu lama dengan gajet pakar berpendapat ada kesan sampingannya pada masa akan datang.

Lagipun dengan kaedah pembelajaran secara online untuk anak bersekolah, nak tak nak ibu bapa terpaksa terima hakikat anak perlu juga berdamping dengan gajet. Cumanya ada satu alternatif untuk kita cuba bantu anak hadkan penggunaannya.

Salah satunya adalah dengan cara ‘screen mirroring’. Anda boleh menggunakan telefon pintar dan disambung ke televisyen. Maksudnya, apa sahaja yang anda paparkan akan dapat dilihat secara terus di televisyen dalam resolusi yang lebih tinggi.

Bukan itu saja, bagi anak-anak yang belajar secara online dan guru berkongsi video, anak-anak boleh melihatnya di televisyen dengan paparan lebih jelas. Tiada lagi masalah skrin handphone kecil, tak nampak apa cikgu tunjuk.

Nak tahu macam mana caranya, berikut perkongsian Nurul Zulaiha Rohazam

Cara saya untuk screen mirroring ni, akan on wifi atau internet dulu

BOLEH SCREEN MIRRORING DARI HANDPHONE KE TV!

IKLAN

Aku jakun sekejap sebab baru tahu wujub benda ni, kalau mu tahu doh diam la op, sebab yang aku kata ni “aku ni yang baru tahu bukan mu” jadi aku share laa yang mana sama macam aku yang baru tahu.

Tekan dekat jenis model tv. Terus keluar passcode di screen tv.

Duk pikir laa apa screen mirroring ni .. bila tekan terus naik nama tv aku …lepas tekan model tv dekat phone tu terus keluar passcode kat screen tv. Lepas keluar passcode dekat tv tu uols letak je dekat phone no passcode tu..(setiap kali masuk, no passcode beza-beza kaluar). Nanti lepas letak no passcode dekat phone,dia auto je jadi . Semua step & caption ni ada dekat bahagian gambar.

Bagi aku elok laa time macam ni anak nak belajar on9, duk google meet masuk kelas tak payah nak tengok screen phone yang kecik bagi yang takde laptop, so boleh laa tengok dekat screen tv je terus. Sekarang ni anak aku sibuk main game phone dekat tv.

Letak nombor passcode yang keluar di screen tv.

Lepas ni ade homework cikgu bagi, nanti ibu pasang dekat tv je ,tak payah nak tengok phone sampai kecik mata-mata tengok screen kecik. Ni model smart tv, tv model lain aku tak tahu, maybe boleh try kot semua tv boleh and satu lagi selain iphone aku tak tahu nak cari screen mirroring tu dekat mana maybe uols boleh Google mcm mana cara. Mu semua taip je dekat google “SCREEN MIRRORING” nanti keluar semua.

IKLAN

Better p tengok Google la kot tak pun youtube cara-cara untuk model tv lain or sebagainya lagi jelas sikit banyak sis kongsi sikit-sikit bab ni. Janji ada kemudahan untuk cara lain anak nak belajar dekat rumah.

UPDATE! Kalau tv model biasa kena beli ada alat dia weh hapo eh namo “miraScreen” bukak dekat shopee atau baca komen-komen dekat dalam ni ade yang komen. Dan untuk bukan Iphone user pon dah ada yang komen..Hang jangan laa duk 24jam buat cara camni kang rosak bateri fon jangan nak salahkan sis. Sis hanya tumpukan kepada anak-anak nak belajar dekat rumah elok guna cara macam ni.

Ikut hampa laaa nak buat apa. Control dekat phone, mata tengok screen tv kalau nak jadi full screen dekat tv, tekan full screen dekat phone tu atau pusing body phone. Atas phone masing-masing la camne setting..nak slow kuat pun control dekat phone bukan dekat remote tv ok.

IKLAN

*Boleh cuba di rumah!

Kredit: Nurul Zulaiha Rohazam

**Nak dapatkan barangan permainan anak pada harga yang cukup murah klik di sini

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)