Chef selebriti terkenal, Chef Wan menasihati orang ramai agar sentiasa melakukan pemeriksaan kesihatan terutama bagi golongan wanita.

Chef Wan atau mesra dengan nama singkatanya CW berkongsi gambar ketulan ketumbuhan yang diambil ketika pembedahan yang dilakukan pada ibunya dan dia berharap lebih ramai yang mempunyai kesedaran untuk melakukan saringan kesihatan seawal mungkin.

Tengok saiz ketumbuhan mak saya. Ini adalah antara salah satu bahagian besar dan terdapat juga beberapa ketumbuhan yang lebih kecil dari kelenjar limfa, juga di bawah ketiaknya. Dr Doreen sebagai pakar bedah yang terkenal datang berbincang dengan saya sebentar tadi untuk memeriksa ibu saya.

Dia berkata dia juga gementar dan perlu berhati-hati kerana ia terletak di sebelah rusuk tempat paru-paru. Terperangkap di sana.

Doktor: Saya terpaksa mengikisnya dengan berhati-hati dan mengeluarkannya. Jika kita telah menunggu dan ia masuk ke dalam paru-paru wah saya tidak tahu bagaimana untuk menyelamatkan nyawa ibu awak. Ini adalah izin dari Allah untuk membantunya.

Doktor: Saya kena jujur ​​dengan anda CW. Walaupun kelenjar limfa di bawah lengannya, saya terpaksa mengambil dengan berhati-hati kerana ia melekat pada urat utama.
Sebarang kerosakan yang berlaku pada urat utama, ibu anda tidak akan dapat mengangkat tangannya.

IKLAN

Doktor: Jadi ia bukan satu pembedahan yang mudah untuk saya juga. Jadi kami semua bertuah kerana menyelamatkan ibu anda termasuk doa oleh ramai peminat ibu anda dimakbulkan oleh Allah.

Doktor: CW anda telah melakukan perkara yang betul.

Saya memeluk Dr Doreen dengan erat dan cuba untuk tidak menitiskan air mata saya. Alhamdulillah.


Saya berkongsi kepada anda sebahagian daripada sejarah ibu saya kerana saya mahu semua orang memahami bahaya kanser payudara yang menjejaskan begitu banyak kehidupan dan orang tersayang kita.

Lakukan mamogram, buat pemeriksaan, perhatikan diet dan gaya hidup anda. Jika anda menemuinya, dapatkan rawatan secepat mungkin.

Jangan tunggu sehingga terlambat. Saya membuat kesilapan dengan mendengar juga nasihat salah seorang doctor semasa pemeriksaan perubatan tahunan penuh ibu..

IKLAN

“Tidak perlu buat memmogram untuk ibu anda. Dia tua.. tidak perlu membazirkan wang untuk melakukannya.”

Ini nasihat beberapa tahun yang lalu. Lihatlah, Doktor juga boleh memberi anda nasihat yang salah!

Nota:

Mamografi (mamogram) adalah pengimejan sinar-X pada payudara dengan menggunakan sinar-X bertenaga rendah. Ia alat pemeriksaan untuk memeriksa payudara bagi pengesanan awal dan diagnostik jika wujud risiko kanser payudara.

American Cancer Society (ACS) mengesyorkan untuk mula menjalani mamografi atau berjumpa doktor berkaitan barah payudara kepada wanita:

IKLAN

Berumur 40-44 tahun: Mempunyai pilihan untuk memulakan pemeriksaan barah payudara tahunan dengan mamogram jika mahu melakukannya
Berusia 45-54 tahun: Harus menjalani pemeriksaan mamogram setiap tahun
Berumur 55 tahun ke atas: Boleh menjalani pemeriksaan mamografi sekali setahun atau 2 tahun sekali

Kebiasaannya, doktor tidak menyarankan pemeriksaan ini untuk wanita di bawah usia 40 tahun. Tetapi bagi wanita dengan mutasi yang dikenal pasti dalam gen barah payudara, perlu memulakan pemeriksaan seawal usia 25 tahun.

Doktor biasanya akan menasihatkan wanita hamil atau yang menyusu badan untuk melakukan kaedah pemeriksaan lain yang lebih selamat seperti imbasan ultrabunyi.

Kredit: Chef Wan
Kredit Info: Hello Doktor

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!