Betullah kata orang melentur buluh biarlah dari rebungnya. Sejak kecil lagi anak kecil kita harus dididik dengan pelbagai ilmu kemanusiaan dan salah satunya rasa tanggungjawab pada segala yang berada di sekeliling kita.

Itulah yang sebaiknya kita ajarkan pada anak, terutama anak lelaki. Biar anak lelaki kita mampu memegang tanggungjawabnya pada keluarganya kelak. Ini yang dikongsikan oleh Dr Taufiq Razif.


Bukannya kejam tapi nak ajar common sense anak. Sebab tu la semalam masa pergi mall saya suruh anak saya habis solat dia kena lipat sejadah.

Tak mudah weh nak didik anak lelaki ni. Anak lelaki ni kalau takde common sense dan takde sense of responsibility dia akan susahkan anak-anak dan isterinya bila dah kahwin nanti.

Bukan Kejam Tapi ‘Common Sense’, Ajar Anak Lelaki Dari Kecil, Biar Jadi Bertanggungjawab!

IKLAN

Nafkah anak, tolong isteri, bayar bil air bil api, sediakan tempat tinggal dan saling support pasangan. Ni semua perlukan common sense dan sense of responsibility.

Anak lelaki ni kalau tak diajar tentang tanggungjawab nanti dia besar dia akan jadi selfish dan nampak diri dia je.

Sebab tu banyak kes gantung tak bertali, biarkan anak bini dan hidup macam orang bujang ni boleh terjadi.

IKLAN

Sebab daripada kecil tak di didik. Hati-hati, spoiled child will become spoiled adult. Dan adult ni bila dah spoiled, memang susah dah nak patah balik.

Menarik: Kena Marah Dengan Daddy Conteng Pintu Bilik Air, Ramai Terhibur Dengan Jawapan Fatima!

IKLAN

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Biasa dah kita dengar orang memburu malam Lailatulqadar bila akhir bulan Ramadan ini kan? Tetapi kali ini nak kena dengar juga cerita keindahan malam Lailatulqadar yang di kongsikan oleh Mama Irma Hasmie dan adik-adik Bintang Kecil ni.

Apa sebenarnya malam Lailatulqadar dan apa perlu kita buat untuk 10 malam terakhir? Kenalah saksikan sampai habis 1001 Malam Istimewa diserikan oleh KARIHOME.

Pa&Ma

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI