Kita rasakan semua kesakitan ketika melahirkan anak akan hilang dan lenyap begitu sahaja sebaik bayi dikeluarkan dari rahim. Rupanya ibu yang baru melahirkan anak perlu mempersiapkan mental untuk kesakitan sampingan lain.

Semua kesakitan ini terjadi sementara menanti proses tubuh untuk kembali ke keadaan sebelum melahirkan. Ini yang dikongsikan oleh Dr Muhammad Izzat Abd Razak. Jadi mommies kenalah bersedia!


✅Merengat – menandakan rahim sedang mengecut dan kembali kepada kedudukan dan saiz asal. Lagi ketara kalau tengah menyusu. Ada orang describe rasa macam nak terberanak lagi, tapi idok ler keluar baby lagi, its just feeling of another contraction pain/cramping pain.

Kalau teruk sangat sakitnya, boleh la amek normal pain killers.

✅Sembelit – disebabkan perubahan hormon yang berlaku ketika pregnancy, pergerakan usus menjadi slow dan boleh sebabkan sembelit. Tak kisah bersalin secara C-section atau vaginal delivery tetap sama.

Sembelit ni lebih pronounce untuk ibu yang vaginal delivery yang ada episiotomy – nak berak pun takut, nak kencing pun takut. Bertenang. Boleh je berak macam biasa. Lebihkan air dan makanan berserat tinggi. Kalau masih tak jalan ada ubat sembelit yang boleh membantu.

IKLAN

✅Perut masih buncit. Ada baby lagi ke? – walaupun baby dah keluar, lebihan lemak, lebihan kulit akan sebabkan perut masih lagi kelihatan buncit.

Akan ambil masa untuk kembali kepada keadaan asal. Buat senaman ringan, makan secara sihat, yang penting breastfeeding untuk penurunan berat dah lemak yang berlebihan. Pakai bengkung takboleh kempiskan perut. Ingat tu.

Beli Cuoco Grade Stainless Steel Knife Set Di Sini

Cuoco Grade 420 Stainless Steel Knife Set

 

✅Buah dada bengkak – perubahan biasa juga ketika berpantang. Kena selalu perah susu, tuam sejuk dan panas berselang seli kekadang membantu.

IKLAN

Breast engorgement boleh sebabkan ibu demam. Tapi kalau dah terlalu bengkak, sakit sangat, breast bernanah – ni tak normal dah. Perlu jumpa doktor.

✅Berpeluh malam – get ready towel atau extra baju tidur sebab sesetengah ibu berpantang boleh berpeluh malam. Berlecak!

Perkara ini akan slowly pulih with time, bila hormon dah kembali pulih.

IKLAN

Menarik: Masa Berpantang Boleh Ke Tidur Dalam Aircond? Pencerahan Doktor Buat Ibu Lega

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)