Ibubapa mana yang tidak mahu anak cepat-cepat pandai menulis dan melukis di awal usianya empat tahun dan ke atas. Walaupun baru belajar memegang pensil namun tarikan untuk anak terus menulis pada waktu yang lama perlu diberikan perhatian. Barulah anak makin minat.

Panduan yang dikongsikan oleh Hanis Athirah Rusli ini boleh mak ayah jadikan panduan dalam memilih buku latihan untuk anak makin mahir menulis.


Tips Pilih Buku Untuk Anak Belajar Menulis

1️. Pilih buku yang merangsang kemahiran motor halus anak seperti kemahiran untuk menconteng, mewarna, menyalur dan menyambung yang dapat dikembangkan dalam sistem yang tersusun.

2️. Pilih buku yang merangsang kemahiran berfikir. Contohnya aktiviti membaca dan menulis yang digabungkan dalam situasi yang boleh merangsang minda anak.

3. Pilih buku yang mengalakkan anak menyalin, melakar atau menulis semula corak atau tulisan yang ada. Seperti quotes oleh Jack Canfield ” Repetition is the key to real learning”

4. Pilih buku yang sesuai dengan tahap perkembangan usia anak.

5. Pilih buku yang mempunyai arahan yang ringkas, tak berjela-jela tapi cukup padat dan mudah difahami anak.

IKLAN

6. Pilih buku yang tersusun mengikut aras kefahaman anak secara berperingkat dari mudah ke kompleks.

7️. Pilih buku yang mempunyai ilustrasi yang berkait dengan apa yang anak pernah pelajari dan gambar yang mudah anak faham bila melihatnya.

8. Pilih buku yang padat dengan aktiviti menarik seperti permainan suku kata, maze, teka teki atau pun nyanyian.

Nak cari buku tak susah. Memang berlambak sampai rambang mata untuk kita memilih. Tapi Anis cadangkan pilih buku yang menepati Garis Panduan Kurikulum Prasekolah (KSPK) dan turut mengandungi kemahiran asas menulis, pengukuhan dan pengayaan untuk anak yang baru belajar menulis.

Bila anak baru melatih menulis, tak perlu lumba lumba memaksa mereka menulis sehingga berpuluh-puluh muka surat. Satu atau dua helai pun dah memandai dalam satu masa. Kecuali jika anak sendiri yang teruja untuk teruskan menulis.

Raikan proses menulis anak, bukan hasilnya. Tak mengapa sekiranya tulisan anak masih terbang, ada yang terbalik, ada yang kejap besar dan kecil. Cuma perbetulkan dan ajar anak untuk perbaiki bukan memarahi. Ini supaya dapat mengekalkan minat anak dalam menulis dan merasakan usaha mereka dihargai.

IKLAN

Untuk menulis secara awal Anis gunakan buku oleh AWAL. Kami fokus tiga jenis buku aktiviti untuk tingkatkan kemahiran motor halus sambil mengimbas kembali apa yang dibaca dalam buku teks Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Jawi.

Cepat Tulis untuk Bahasa Melayu, I Can Write untuk Bahasa Inggeris dan Lancar Jawi untuk subjek Jawi. Anis suka kerana buku-buku ini menepati ciri yang Anis senaraikan di atas.

Menarik: Sesi Pembelajaran Interaktif, Anak Lebih Yakin Dengan Kelas Bahasa Inggeris di Novakid!

Anak ada bakat? Sertai Bakat Cilik Pa&Ma sekarang!!
Kalau anak-anak ada bakat hebat, janganlah simpan sendiri. Jom, support mereka dengan menyertai Bakat Cilik Pa&Ma. Rakam aksi anak-anak dengan bakat mereka dan hantarkan kepada Pa&Ma.

IKLAN

Nak join? Klik saja https://toko.ideaktiv.com/product/bakat-cilik/ atau untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi https://wa.me/+60179701167

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa.

Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)