Siapa peminat cakoi anda patut cuba resipi ni! Jika sebelum PKP, ramai je orang jual cakoi kat pasar malam atau tepi-tepi jalan. Tapi sekarang ni bila tak dapat ke mana-mana, nak tak nak ibu kena juga buat sendiri untuk ahli keluarga.
Sebenarnya nak buat cakoi ni bukan la susah sangat. Lebih senang daripada buat donut. Bahan-bahannya pun bahan yang biasa ada kat rumah. Jadi memang senang la nak buat. Cuma rajin atau tak rajin je.
Lagi pun buat sendiri ni memang puas hati kalau sedap dan menjadi. Boleh makan banyak. Adunan cakoi ni boleh juga guna untuk buat pau goreng. Beli siap-siap inti kacang merah. Ada banyak dijual di kedai bakeri.
Bagi yang nak mencuba buat untuk sarapan pagi atau minum petang, resipi Ila Lala ini pasti buat anda puas hati. Bukan apa, walaupun dah sejuk tetap lembut. Sedap pula dicicah dengan sos pandan atau sambal bilis. Malas-malas beli kaya terus boleh cicah.
Cakoi PKP, Tetap Lembut Walaupun Dah Sejuk
Bahan bahan:
1 cawan air suam (jangan terlalu panas)
1.5 tsp yis
2 tbsp gula
1/2 tsp garam
1/2 tsp sodium bicarbonate
2.5 cawan tepung gandum
2 tbsp minyak
Cara-cara:
Ads
Sediakan air yis – masukkan yis dan gula dalam air suam – biarkan 10 minit-hingga berbuih.
Masukkan garam, sodium bicarbonate dalam tepung dan air yis. Uli sebati. Masukkan minyak.
Uli rata. Rest kan 1 jam. Selepas 1 jam. Canai, potong 4 segi panjang. Basahkan lidi/copstik. Tekan tengah doh. Tindih 2 doh yang dah di potong 4 segi. Tabur kan tepung sebelum dan semasa mencanai supaya doh tidak melekat.
Ads
Goreng dengan minyak panas. Tarik sedikit doh sebelum masukkan dalam kuali. Goreng sehingga garing.
Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.
Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.
Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Setiap kali ke kedai bakeri atau roti, Portugis Eggs Tart sudah semestinya menjadi menu wajib untuk dibawa pulang ke rumah. Tart rangup dengan inti filling yang lembut dan berlemak buat suapan tidak cukup satu.
Tak perlu beli, apa kata sepanjang PKP ini anda cuba hasilkan sendiri di rumah buat anak-anak. Amat mudah dan sudah semestinya sedap dengan resipi perkongsian cikgu popular, Azlina Ina. Sedap!
Siapa suka makan portugis eggs tart? Kalau pergi pasaraya mesti terbeli kalau lalu kedai roti kan. Mak pun sama heheh. Lepas ni boleh buat sendiri ek. Tengah hot kat bakery mak sekarang 3 RM10.
Portugis eggs tart melting
Bahan-bahan:
Instant Puff pastry
*Filling*
Telur penuh 20g (telur biasa kuning dan putih)
Telur kuning 2 biji
Gula kastor 45g
Susu 75ml
Esen vanila
Whipping cream 150ml
Kacau rata telur penuh dengan telur kuning, gula kastor, susu dan esen vanila hingga sebati. Kemudian baru masukkan whipping cream. Kacau lagi.
Ok lapik plastik dulu bawah pastry kemudian tekan kan dengan cawan.
Masuk dan kemaskan dalam acuan tart. Kemaskan bahagian atasnya.
Cara kemaskan tekan ikut bentuk dia saja.
Lepas tu tuangkan filling tadi.
Siap.
Bakar dalam oven 25 minit suhu 160-170 ikut oven masing-masing ya. Bila nampak keperangan tu dah masak la tu dan puff dia nampak garing. Guna api atas dan bawah.
Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kadang-kadang si kecil hilang selera bila terlalu lama makan makanan yang sama. Apa kata mama cuba menu yang baharu untuk menambat selera si manja. Selain itu resipi ini juga boleh diguna ketika hari raya menjelang.
Hi mommies… nak menu Hari Raya untuk Baby tak x ? nantikan menu2 lain , biskut raya baby dari ummi deejah keyh , menyusul satu satu hehe Hari ni deejah makan Sate Versi baby tau.. Ummi deejah pun membesar dengan perniagaan sate.. Rindu nk cucuk sate, nah untuk deejah sambil 1st day intro kacang tanah ni buat kuah kacang
1. Gaul ayam dengan bahan diatas.
2. Nak lagi sedap boleh blend bawang kecil,bawang putih,serai dan perap ayam bersama kunyit.
3. Ummi guna frying pan je tak guna arang pun, tgk pada gambar ya.
Bahan-bahan Kuah kacang:
– kacang tanah 1/2cup *nak buat lebih okay je*
– tomato paste homemade (dah complete blend bawang merah,bawang putih,
halia,capsicum,tomato,celery,sedikit carrot) * resepi boleh search je dlm grp ni ya*
1. Kacang tanah ummi goreng dgn minyak, dh masak blend dgn air.
2.tumis tomato paste sehingga naik bau, masukkan kacang dan air agak2 sekiranya pekat sgt..
3. Masak kuah kacang sehingga pecah minyak dah siap!
Deejah licin makan
Selamat mencuba dear mommies Ummi akan letak hashtag #menurayaummideejahuntuk setiap idea Raya ya so nanti search je
*Awasi si kecil semasa makan, lidi boleh mencederakan.
Disaat semua berusaha menjimatkan minyak masak yang ada, resipi memasak menggunakan Air Fryer sememangnya diperlukan. Resipi ayam goreng tanpa minyak ini anda kena cuba.
Bukan saja tak perlukan minyak tetapi dengan penambahan tertentu buat ayam goreng masih kekal moist dan garing. Jom cuba!
TAK GUNA MINYAK tetap GARING
Semata-mata tak nak guna minyak, gigih cari solusi cara goreng ayam pakai air fryer. Cer tengok nih!
Yes. Misi berjaya. Ayam goreng sedap dan rangup.
Tengah hari tadi min goreng ayam tak pakai minyak tau, yang nampak berminyak tu sebab lemak daripada ayam tu keluar. Hihi. Korang try la buat. Serius, tak payah masuk setitik minyak pun.
Caranya senang jer, 1. Basuh bersih ayam.
2. Lumurkan ayam dengan ; – bawang putih (tumbuk lumat) – sedikit halia (tumbuk lumat) – sedikit kunyit hidup (tumbuk lumat) – sedikit kunyit serbuk – garam
3. Gaul sebati.
4. Masukkan dalam bakul air fryer – suhu 180 darjah – masa 15 minit
* Saya guna AirFryer Philips, tak perlu balik-balikkan ayam pun. Tetap masak sekata. Sebab ada twin turbo.
5. Siap.
Ps : Bolehlah panjangkan resepi ayam goreng tak guna minyak nih kat sapa-sapa yang belum tahu, okehh!
Kisah benar seorang ibu tentang bagaimana karies botol menyebabkan semua gigi anaknya terpaksa dicabut melalui pembedahan. Ketahui punca, perjalanan emosi dan tips elak masalah sama.