
Nak guna sedikit sahaja, tapi bila disimpan dalam peti sejuk jadi kecut. Ini antara situasi yang pastinya ramai kalangan ibu hadapi. Ramai yang tertanya-tanya bagaimana cara simpan lengkuas, halia dan kunyit supaya kekal segar dan tahan lama.
Maklumlah bahan-bahan ini jika disimpan lama akan cepat kecut dan kering. Akhirnya terbuang begitu sahaja, membazir bukan.
Jadi apa kata jom cuba petua untuk mengekalkan kesegaran lengkuas, halia dan kunyit yang telah dikongsikan oleh Fatin Nursyafawani di bawah.

Cara Simpan Lengkuas, Halia & Kunyit Supaya Kekal Segar
Langkah 1
Basuh bersih semua lengkuas, halia dan kunyit.
Langkah 2
Masukkan ke dalam bekas bersih. Isikan air sehingga tenggelam bahan-bahan tersebut.

Langkah 3
Tukar air setiap 3 hari atau bila dah nampak mula keluar lendir.
Kredit: My Resipi via Fatin Nursyafawani

Nak buat persiapan kehadiran ‘orang baru’ kena reaady mental dan fizikal. Jom kumpul ilmu di Bengkel Pa&Ma To Be: Belajar Sampai Terer!
Hanya RM20, ada banyak hadiah istimewa. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/belajar-sampai-terror/
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Belum Tarikh Luput, Tapi Dah Rosak. Rupanya Salah Simpan Dalam Fridge

Bukan main banyak stok makanan di dapur. Sepanjang tempoh PKP ni, kita akan tambah stok banyak-banyak supaya tak susah untuk keluar lagi. Sebaiknya belilah bekalan yang mencukupi sekurang-kurangnya untuk dua minggu untuk memudahkan urusan di dapur.
Ada sesetengah bahan dapur yang tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk. Sesetengahnya perlu disimpan bagi kerana ia memerlukan suhu sejuk untuk bertahan lama. Nana Ruzanna ada berkongsi tentang pengurusan peti ais yang betul di laman Facebooknya.
Ikuti perkongsian ini.
🎯Pengurusan Peti Ais yang betul
Jom semak yukk🤗
1. #SOS
Ini termasuk sos cili sos tomato, kicap, sos tiram, sos lada hitam dan mayonaise yang sudah dibuka.
Ada yang suka simpan kat luar tapi cara yang sebetulnya ialah kena simpan dalam peti ais. Kalau perasan, label pada botol-botol sos dan kicap ada tertulis “refrigerate after opening”.
Ini untuk mengelakkan pertumbuhan kulat kat sekeliling mulut botol dan penutup botol. So nak simpan kat mana? Kat bahagian pintu peti ais.

2. #SUSU 🥛 🥛
Ok next susu. Untuk susu dalam tin tak kisah pekat atau cair boleh disimpan dalam peti ais dibahagian pintu peti. Sebelum simpan kena transfer dulu dari bekas tin asal ke dalam bekas bertutup (plastik or kaca). Elakkan simpan dengan tin-tin sekali dalam peti ais, sebab kita tahu dalam peti keadaannya lembap dengan oksigen, boleh mengalakkan pengaratan pada tin. For safety reason tu belum lagi kalau terambil terpegang mulut tin tu, tajam ada yang berdarah nanti.
Susu segar/ susu kotak simpan kat bahagian dalam, jangan simpan kat bahagian pintu. Bahagian pintu suhunya paling tak stabil, berubah ubah bila kita buka tutup pintu peti ais tu. Perubahan suhu yang kerap boleh sebabkan susu cepat rosak.
3. #TELUR 🥚 🥚
Cara menyimpan telur dengan betul.
Ada dua cara :
📌Simpan di luar peti ais
👉Lebih elok simpan dalam bekas asal telur disebabkan dua sebab satu: ada tarikh best before dicetak pada bekas telur, kedua: telur diletakkan di dalam bekas di dalam posisi optimum dimana telur kuning dia berada ditengah, memanjangkan tempoh kesegaran telur (sekurang2nya sebelum best before date)
👉Jangan dibasuh, disebabkan dikulit telur ada satu lapisan perlindungan untuk menghalang bakteria masuk dalam telur dan percepatkan proses telur rosak.
👉Simpan ditempat terlindung dari cahaya matahari dan suhu yang consistent bukan sekejap panas sekejap sejuk.
Resipi Menarik: [Anak Nak Makan Roti, Buat Roti Ikut Langkah Paling Mudah. Resipi Ibu Ni Confirm Jadi!]
📌Simpan dalam peti ais (chiller)
👉Jangan disimpan di bahagian pintu peti ais. Seeloknya hendaklah disimpan di bahagian dalam peti (bahagian shelf) sebab pintu peti ais kawasan yang paling mempunyai suhu yang tak tetap (kerap berubah suhu bila kita buka dan tutup pintu peti). Perubahan suhu yang ketara boleh menyebabkan telur cepat rosak.
👉Kalau disimpan bahagian dalam peti, simpan dalam bekas telur (atau any bekas yang muat) yang kedap udara bertutup rapat untuk elakkan cross contimination telur yang kotor (sebab telur jangan dibasuh for same reason as above) dengan makanan lain dalam peti ais. Jangan dibasuh telur, nak masak baru basuh.
4. #UBAT-UBATAN 💊💊
Ramai yang suka letak ubat dalam peti lagi-lagi bahagian pintu peti ais,kan? Ubat tak perlu disimpan dalam peti ais ya. Apatah lagi di bahagin pintu peti ais. Kalau kita simpan kat pintu, kita bukan tambah tempoh best-use dia, kita cepat rosakkan dia lagi ada.
Ubat-ubat cecair sangat sensitif dengan haba, kelembapan, dan cahaya matahari. Kita pun tahu dalam peti ais tu kawasan nya lembap. Lagipun kat botol ubat ada label “keep in dry and cool place” bukan cool peti sejuk ye. Memadai dalam kabinet yang jauh dari cahaya matahari dan agak dingin.
So nak simpan kat mana, simpan je dalam kabinet/pantry. Ubat dah buka atau belum simpan je dalam pantry. Ubat yang dah dibuka pun ada expired date dia. So penting nya bila bukak cap ubat tu terus label kat penutup ubat tu bila kita dah bukak ubat tu.
#TipsDapurBijakPandai
#BendaBaikKitaKongsiReramai
#SekadarGambarHiasan
#IniBukanPetiAisPatik
#BukanKorangJePatikPunTeringinFridgeCenggini
Resipi Menarik: [Resipi 1 Doh, Boleh Buat Macam-Macam Kuih. Sesuai Sangat Dicuba Waktu PKP Ni!]
Semoga dengan perkongsian ini memberi pencerahan kepada sesetengah ibu yang mahu menyusun barangan di dalam peti sejuk.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Anak ‘Picky Eater’, Mama Perlu Jadi Lagi Bijak, Ini Trik Yang Dikongsikan Dietition!

Pening juga dibuatnya bila anak terlampau memilih makanan. Malah disekalikan dengan makan ikut mood. Makin pening ibu dibuatkan. Adakalanya hanya inginkan makanan yang disukai pada tempoh yang lama. Ibu jangan pening sebaliknya perlu jadi lebih bijak menangani masalah anak ini. Jom cabar diri.
Tip dan trik yang dikongsikan oleh Pegawai Dietetik, Sharifah Farhana Al-Khaired daripada Alpro Pharmacy ini mama wajib cuba. Rugi tak aplikasikannya buat anak kita.

TIPS TARIK PERHATIAN ANAK ‘PICKY EATER’ UNTUK MAKAN!
Sepanjang saya bekerja sebagai Dietitian di farmasi, ramai momies dan dadies yang datang cari supplement untuk tambah selera anak. Biasanya saya akan tanya dulu apa punca anak mereka tak nak makan. Adakah mereka memang memilih atau memang jenis tak suka makan.
Jika anak anda memilih, saya nak share sikit lah antara tips untuk menarik perhatian anak supaya sukakan makanan!

1. SEDIAKAN MAKANAN DALAM BENTUK ‘FINGERFOODS’
Untuk menarik perhatian anak kepada makanan, mommies perlulah menyediakan makanan yang berpadanan dengan fizikal kanak-kanak yang kecil & tangan mereka yang comel itu. Pastikan anak boleh pegang dan menyuapkan makanan ke dalam mulut dengan mudah.
Jika buat sandwich roti, potongkan roti kepada 6 @ 8 bahagian. Beli buah-buah yang kecil (anggur/strawberries/limau mandarin) atau potong-potongkan buah seperti pisang/pear/epal kepada beberapa bahagian kecil. Boleh juga sejukkan dahulu buah di dalam peti beberapa jam sebelum dimakan.

2. NASI KEPAL ATAU ‘RICEBALLS’
Teringat dulu masa kecil-kecil saya pernah dijaga oleh mak angkat. Sementara tunggu umi habis mengajar di sekolah, saya akan tinggal & makan di rumah mak angkat. Salah satu makanan yang saya memang ingat sampai sekarang adalah ‘nasi kepal’. Uishh selera betul waktu tu makan. Beliau akan kepal-kepalkan nasi panas + lauk + sayur dan suapkan ke mulut saya.
Mommies boleh cuba cara ni sebab kanak-kanak sukakan makanan yang mudah dimasukkan ke dalam mulut. Selain menarik perhatian anak untuk makan, menu tersebut boleh create 1 memori indah antara anak dan ibu sama seperti saya yang rasa dulu 😊

3. GUNAKAN PINGGAN ‘SPECIAL’
Mommies boleh ajar anak makan menggunakan pinggan bergambar mengikut kelas makanan seperti karbohidrat (nasi/mee/roti/macaroni/ubi-ubian), protein (ayam/ikan/daging/telur/cheese), dan fiber (sayur-sayuran dan buah-buahan). Pinggan yang bergambar dan berwarna boleh mempengaruhi minat dan selera anak untuk makan dan mencuba makanan baru.

4. MINI CHEF!
Haaaa part ni mesti mommies banyak naik angin. Menyediakan makanan bersama anak mungkin adalah salah satu mimpi ngeri bagi mommies, tapi bukan untuk anak anda. Makanan yang disediakan sendiri oleh anak boleh menarik minat mereka untuk mengenali lebih banyak jenis makanan dan boleh diolah mengikut citarasa mereka sendiri.

5. GUNA ACUAN ROTI BERBENTUK KARTUN
Sekarang ni acuan berbentuk kartun sudah banyak dijual online. Mommies tak perlu susah payah hias itu ini, potong seaweed untuk buat mata hidung ataupun mulut. Anda hanya perlu tekapkan acuan pada roti dan taburkan serbuk koko pada bahagian mata/mulut/hidung pada acuan seperti dalam gambar.
Saya faham, dugaan menjaga anak ‘picky eater’ ini memang bukan mudah. Perlukan komitmen dan kesabaran yang EXTRA berbanding menjaga kanak-kanak lain. Tapi, ibubapa tak perlu susahkan diri untuk sediakan makanan yang extravaganza.

Anda hanya perlu bijak bermain dengan psikologi anak supaya mereka tertarik dengan makanan.
Cukuplah saya bagi 5 tips ini dulu sahaja ya. Nanti saya kongsikan lagi tips yang lain pada entry akan datang. Banyak lagi tips menarik tau! Bagi yang belum pernah cuba method di atas, mungkin boleh cuba dulu bermula hari esok.
All the best mommies!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Susu Badam Elok Amalkan Setiap Hari, Anak Pintar, Mama Awet Muda

Susu badam sangat elok diamalkan setiap hari. Ia bukan sahaja mampu mengekalkan kesihatan dan keremajaan kulit tetapi juga bagus untuk perkembangan otak anak. Badam kaya dengan vitamin E dan bersifat antioksidan dan sekali gus mampu mengurangkan tanda-tanda penuaan dan menjadikan pengamalnya nampak awet muda.
Susu Badam Elok Amalkan Setiap Hari
Jika dilihat kepentingan anak-anak mengamalkan susu badam ini pula adalah ianya baik untuk kesihatan otak kerana badam mengandungi dua nutrien utama iaitu Riboflavin dan L Carnisebab yang mampu mempengaruhi aktiviti saraf. Oleh sebab itu juga, ramai ibu-ibu di negara India sangat mengalakkan anak-anak mereka mengamalkan pemakanan badam.
Jadi apa kata hari ini kita cuba buatkan susu badam ini untuk kita anak beranak amalkan dan sekali gus menikmati khasiat susu badam yang cukup istimewa ini. 1 cawan badam boleh dapat 1.5 liter susu. Cukuplah untuk lima hari minum.
Anak Pintar, Mama Awet Muda

Bahan-bahan:
1 cawan badam mentah
4 cawan air masak
1 sudu esen vanila
Sedikit garam
Kurma *tambahan
Cara penyediaan:
1.Basuh badam bersih-bersih selepas itu rendam semalaman.

2. Esoknya buangkan air rendaman, basuh bersih-bersih dan masukkan ke dalam pengisar dengan air secukupnya. Nak masuk kurma pun boleh.

*Kalau tak boleh pusing, masukkan air lagi. Tapi jangan cair sangat.
3. Sudah siap kisar terus masuk dalam penapis dan perah. Hidupkan api dan masak sampai mendidih. Jangan lupa letakkan 1 sudu esen vanilla dan garam.


CARA MENIKMATI SUSU BADAM
1.Dimakan bersama madu
Apabila sudah mendidih itu kira sudah siap. Senang bukan? Apabila sudah suam maka bolehlah diminum. Sebelum minum letakkan 1 sudu madu. Rasanya sedap, tiada rasa pelik. Kalau ada kurma, masukkan sekali. Tidak perlu masukkan madu. Cukuplah manis daripada kurma itu.

2. Smoothies
Boleh letak buah-buahan. Kalau tiada buah pun tidak mengapa. Boleh minum begitu sahaja. Boleh juga letak chia seeds jika suka.

Ekstra Tip:
Hampas badam tadi jangan dibuang pula. Rugi. Jangan membazir. Kita guna sampai habis. Boleh buat lempeng. Letak tepung sikit, garam sikit, gorenglah.
Sumber: Adah Abdullah II
Artikel berkaitan: Aktres Mardiana Alwi Kongsi Resipi Susu Badam Kurma. Boleh Jadi Milkbooster & Bantu Penghadaman
Selera Makan & Perkembangan Otak Anak Terjejas Bila Ibu Bapa Buat Kesilapan Ini
Pegaga, Epal Hijau, Lemon & Madu, Kisar Jadikan Minuman, Rahsia Kulit Anjal & Awet Muda
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!


