Kes kanak-kanak yang tercekik urat besi dari penapis yang digunakan ibunya untuk menapis makanan yang dikisar memang mengerikan. Satu hal yang anda perlu tahu, ketika menyediakan makanan anak, tak perlu ditapis, cukup hanya dikisar sahaja.

Inilah yang dikongsikan oleh Dietitian Fizah Sobri ketika menyediakan makanan anak. Malah cara ini juga lebih buat anak kita sihat dan paling penting selamat.

Kes anak tercekik urat besi dari penapis yang diguna untuk tapi makanan/bubur baby. Sini saya nak tegaskan waktu nak mulakan makanan pelengkap untuk anak tekstur memang memainkan peranan penting untuk elak sembelit, namun tak perlu untuk tapis, hanya perlu kisar.

Kenapa tak perlu tapis?

1. Tekstur yang pejal sikit banding dengan air susu akan membantu anak menggerakan lidah dan mulut untuk kuatkan otot sana dan sedia untuk bercakap.

2. Tekstur yang pejal sikit banding susu akan mengurangkan risiko anak tersedak waktu makan, baby dapat bezakan yang mana perlu sedut/suck dan perlu aktiviti kunyah.

3. Makanan yang tidak ditapis mengandungi zat yang diperlukan banding air tapisan makanan waktu zaman dahulu blender tu amat mahal dan susah untuk dapat. sekarang blender senang saja dan murah. Tapi perubahan tekstur perlu dilaksanakan mengikut peringkat.

IKLAN

Stage 1 (kisar halus, tak perlu tapis)

Dalam keadaan puri bayi hanya
– merasa makanan dan telan
– sesuai ketika memperkenalkan makanan/sesuatu yang baru kepada baby 6 bulan
– transition dari susu ke makanan pelengkap
– jangan risau kalau baby taknak makan banyak untuk umur 6-7 bulan 1-2 sudu besar pun dah cukup
– tujuan sekarang memberi rasa makan bukan untuk mengenyangkan dan memperkenalkan makanan selain susu

Stage 2 (lenyek atau kisar kasar)
Dalam keadaan lenyek
– bayi perlu kuat kan lidah dan keluarkan air liur yang lebih banyak untuk menelan makanan tersebut
– lidah dah mula sensori rasa, itu sebab pada fasa ini baby banyak kutip benda dan letap dalam mulut sebab macam tu baby ‘rasa’.
– sensori di lidah jauh lebih banyak dari tangan.
– transition dari makanan puri/cair/kisar kepada lenyek sekejap je bila bayi antara 7-8bulan.
– kuantiti makan dah semakin banyak untuk penuhi keperluan baby iaitu antara 2-3 sudu besar sekali makan.

IKLAN

Stage 3
Dari lenyek ke cincang halus
– kuatkan lidah baby untuk men’golek’ makanan dari kiri ke kanan dan seterusnya dari depan ke belakang untuk menelan
– melatih guna gigi dan gusi yang kuat untuk mengunyah
– makanan ada tekstur yang kasar tapi tak terlalu kasar agar baby dapar cabaran untuk mengunyah ketika makan
– kuantiti 3-5 sudu besar sekali makan
– dah campur carbohydrate + protein + fiber dalam setiap hidangan

Stage 4
Dari cincanh halus ke potongan yang kiun kecil
– bukan sahaja fokus untuk menguatkan lidah tetapi juga fine motor skill bila anak boleh kutip dan letak dalam mulut
– anak akan mula bercakap sikit (buat bunyi baby) tak lama lagi
– kuantiti 5 – 7 sudu besar
– memberi ‘fun’ dan keseronokan waktu makan kepada baby, sambil makan sambil bereksperimen

IKLAN

Ubah tekstur makanan anak secara perlahan juga bukan secara mendadak. Contoh 3 kali makan puri semasa nak introduce tekstur baru, bagi 1 kali makan lenyek 2 kali puri. Keesokan hari 2 kali lenyek dan 1 kali puri. Seterusnya 3 kali lenyek.

Artikel berkaitan: Bayi Dah Benar-Benar Bersedia Makan Makanan Pejal. Ini Petandanya, Pakar Kongsikan Tip & Cara

Anak Dah Masuk Setahun Tapi Tak Cukup Berat, Ibu Boleh Cuba 8 Tip Ini, Pasti Berkesan!

 

Nak relaks, jom cuci mata di SINI.

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)