Solat Tarawih bererti solat dengan rasa senang dan kelapangan hati selepas solat fardhu Isyak. Mudahnya nak beribadah. Jangan sedih kalau tak dapat ikut buat tarawih di masjid.

● Mungkin kita ada anak yang masih kecil, jadi agak sukar nak bawa si kecil bersama ke masjid.

● Mungkin kita ibu bekerja yang sudah seharian bekerja di pejabat dan pulang menyambung tanggungjawab di rumah pula.

● Solat Tarawih dikerjakan setelah mengerjakan sembahyang Isyak dan waktunya berpanjangan sehingga akhir malam. Jadi bolehlah ibu berehat atau menunggu si kecil tidur dahulu. Sangat bersesuaian dengan diri mereka yang sudah keletihan menguruskan rumah dan keluarga.

Berikut diberikan panduan untuk solat tarawih di rumah, boleh rujuk gambar di bawah ye:

SOLAT SUNAT TARAWIH

* Niat (Rujuk gambar)

Cara Solat Tarawih Di Rumah Buat Ibu Yang Ada Anak Kecil & Susah Ke Masjid* Lakukan solat 2 rakaat 1 salam, dan diakhiri dengan solat sunat witir.

Cara Solat Tarawih Di Rumah Buat Ibu Yang Ada Anak Kecil & Susah Ke Masjid

IKLAN

*Baca Surah Al- Fatihah dan ayat pilihan

Cara Solat Tarawih Di Rumah Buat Ibu Yang Ada Anak Kecil & Susah Ke Masjid

* Segala bacaan di luar solat, seperti salawat, doa dan periwayatan khalifah tidak termasuk amalan solat tarawih, tetapi hanya selingan antara solat. Tidak ada larangan untuk bersalawat atau berdoa, jika cara dan adab melakukannya baik. Dan ia tidak menjejaskan solat tarawih jika ditinggalkan.

SOLAT SUNAT WITIR

IKLAN

Solat Witir adalah salah satu solat sunat yang sangat dituntut untuk dikerjakan.
Hukum solat Witir adalah Sunnat Muakkad. Jumlah maksima solat witir itu ialah 11 rakaat (6 salam), sebaik-baiknya 3 rakaat (2 salam) dan sekurang-kurangnya satu rakaat sahaja.

Jika berniat hendak melakukan qiyamullail, boleh tangguhkan solat witir selepas selesai qiyamullail tersebut kerana solat witir adalah penutup kepada solat2 sunat yang lain.

* Niat (Rujuk gambar)

Cara Solat Tarawih Di Rumah Buat Ibu Yang Ada Anak Kecil & Susah Ke Masjid

Cara Solat Tarawih Di Rumah Buat Ibu Yang Ada Anak Kecil & Susah Ke Masjid
.
*Lakukan 3 rakaat 2 salam,
Iaitu 2 rakaat 1 salam dan 1 rakaat 1 salam.
.
*Zikir selepas witir (Rujuk gambar)

IKLAN

Cara Solat Tarawih Di Rumah Buat Ibu Yang Ada Anak Kecil & Susah Ke Masjid* Doa Solat Witir
“Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung dengan keredhaanMu daripada kemurkaanMu,dan aku berlindung dengan kemaafanMu daripada balasanMu,
dan aku berlindung denganMu seperti pujiMu sendiri ke atas diriMu.
Maka segala pujian dan sanjungan sehingga Engkau redhai..

Sangat lah mudah..tiada alasan untuk tidak dapat buat solat tarawih kerana tidak dapat ke masjid. Selepas anak-anak dah tidur dan selepas berehat, bolehlah kita mulakan. Jom sama-sama berubah kearah yang lebih baik..kalau tahun lepas langsung tak dapat buat solat tarawih, tahun ni kita usaha buat.

SEMOGA BERMANFAAT.

Kredit : Sahabat Hijrah Anda

Cara Solat Tarawih Di Rumah Buat Ibu Yang Ada Anak Kecil & Susah Ke Masjid

Nak beri didikan agama pada anak-anak biarlah sejak mereka kecil. Ajarkan anak solat dengan cara simple dan anak mudah ‘tangkap’, baru dia teruja. Ketahui macam mana nak latih anak solat secara fun, jom daftar ke Kem Solat Anak: Mudah, Seronok & Berkesan sekarang! Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-anak/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI