Ibu yang baru hamil dan hamil kali pertama mungkin masih belum mengetahui tentang anemia semasa hamil. Akan tetapi, kepada yang lebih senior atau dengan kata lain sudah mengandung lebih dari sekali biasanya lebih arif dengan perkataan anemia, haemoglobin, zat besi, dan yang seangkatan dengannya.
Anemia boleh didefinisikan sebagai satu keadaan yang berlaku apabila sel darah merah iaitu jumlah haemoglobin (Hb) di dalam darah berkurangan. Bagi wanita hamil, jumlah haemoglobin adalah berbeza iaitu 10-15 gram/dL.
Biasanya jumlah haemoglobin sebelum hamil dan semasa hamil akan berubah. Namun begitu, jika jumlah haemoglobin adalah kurang daripada 10, ibu akan berisiko menghidapi anemia.
Anemia boleh menyebabkan kelahiran pramatang. Ibu hamil yang menghidap anemia sering berasa letih dan lemah. Kekurangan zat besi, folat dan vitamin B12 menjadi alasan utama berlakunya anemia. Bayi di dalam kandungan akan menyerap nutrien yang diambil oleh ibunya.
Oleh yang demikian, ibu hamil perlulah mengambil makanan yang mengandungi zat besi, folat dan vitamin B12 dalan jumlah yang lebih berbanding sebelum hamil untuk mengekalkan jumlah haemoglobin dalam darah. Jika kurang darah, banyak kesan kurang baik. Oleh itu, hindari simptom dan tanda penyakit kurang darah lebih awal.
Sebagai salah satu usaha menambah jumlah darah ini pastinya melalui pengambilan makanan yang tepat. Mari kita lihat senarai makanan yang dicadangkan untuk penghidap anemia.
1. Daging merah
Daging merah mengandungi kadar zat besi yang tinggi untuk membantu memerangi anemia semasa hamil. Anda perlu tahu bahawa kandungan zat besi dari sumber haiwan mudah diserap berbanding sumber lain. Barulah boleh tambah darah!
2. Brokoli
Sayur hijau ini mengandungi vitamin, zat besi dan folat. Brokoli sangat bagus dimakan ketika hamil kerana ia juga mengandungi antioksidan yang mampu melawan penyakit dan jangkitan.
3. Pisang
Pengambilan dua biji pisang setiap hari sangat baik untuk wanita hamil. Ini adalah kerana folat yang terkandung di dalam pisang boleh membantu dalam pertumbuhan janin dan penghasilan sel-sel baru.
Ads
4. Kekacang
Kekacang adalah salah satu sumber untuk mencegah anemia dan bagus untuk tambah darah. Ambillah kekacang sebagai snek menggantikan makanan ringan.
5. Hati
Hati ayam dipercayai dapat menambah kepekatan darah. Walaubagaimanapun, pengambilan hati terlalu kerap tidak digalakkan kerana ia merupakan organ dalaman yang tidak elok untuk otak.
6. Bayam
Untuk pengetahuan penghidap anemia, bayam merupakan makanan paling baik di dalam kalangan sayuran untuk ibu hamil. Bayam merah ataupun hijau, menyerap zat besi dan folat untuk memerangi anemia.
7. Kerang
Kerang juga terkenal dalam mencegah anemia. Masukkan kerang ke dalam menu harian anda dengan cara masakan yang berlainan agar tidak bosan.
8. Telur
Telur bahagian kuningnya sahaja yang mengandungi nutrien termasuk zat besi yang diperlukan penghidap anemia. Mengambil kuning telur dapat mengekalkan jumlah haemoglobin dalam darah. Bagus untuk tambah darah.
Ads
9. Oat
Oat yang boleh melawan anemia semasa hamil memberikan mineral yang diperlukan tubuh badan berserta zat besi. Oat juga mudah dicerna. Ibu hamil sangat sesuai mengambil oat. Walaupun tidak sesuai dengan tekak kita, cubalah telan sedikit untuk kebaikan kita sendiri. Mahu tambah darah kan? Kenalah makan sesuatu!
10. Buah delima
Makanan tambah darah yang seterusnya ialah buah delima. Buah delima dapat mempertahankan jumlah sel darah merah, kandungan zat besi yang terdapat dalam buah delima dapat mengurangkan gejala anemia.
11. Madu
Pastikan anda mengambil madu di dalam menu harian anda jika anda mengalami anemia. Madu boleh juga menggantikan gula di dalam minuman dan makanan. Untuk tambah darah, pastikan madu yang asli, bukan yang tiruan dan diletakkan gula.
12. Kurma
Makanan tambah darah yang menepati sunnah ialah kurma. Khasiat kurma tidak dapat disangkal lagi. Ini termasuk meningkatkan penghasilan sel darah merah. Kurma yang sedap dan manis ini turut memberi tenaga kepada anda.
13. Kismis
Untuk tambah darah, sambil-sambil duduk berehat, boleh kunyah buah kismis. Untuk pengetahuan, buah anggur yang dikeringkan dipanggil kismis. Kismis dapat membantu melawan anemia semasa kehamilan. Buat kismis sebagai snek harian dan didiklah juga anak-anak makan kismis sejak kecil.
Elakkan kafein dan makan zat tambahan
Menjaga jumlah haemoglobin dalam darah sangat penting kerana ia melibatkan janin yang dikandung. Perbanyakkan makan makanan yang kaya dengan vitamin C untuk membantu penyerapan zat besi. Di samping itu, hindarilah makanan dan minuman yang berkafein kerana boleh mengganggu menyerap zat besi. Kalsium juga boleh menganggu penyerapan zat besi. Ibu hamil disarankan untuk mengambil kalsium sebelum tidur agar dapat tambah darah.
Ads
Ibu hamil yang mengalami anemia biasanya akan diberi pil zat besi dan juga obimin oleh pihak klinik semasa pemeriksaan antenatal untuk tambah darah. Anda dinasihatkan untuk mengambil ubat-ubatan ini berserta vitamin C agar lebih mudah diserap. Contohnya makan pil zat besi bersama dengan air jus buah-buahan. Elakkan dari minum susu sejam sebelum dan selepas makan ubat atau ia akan menjadi sesuatu yang sia-sia.
Semoga ibu hamil dapat menjaga diri dan kandungan agar terhindar dari gejala anemia. Amalkan gaya hidup yang sihat serta pemakanan yang seimbang. Rujuklah kepada pakar sekiranya berasa letih dan tidak bermaya.
Dengarlah nasihat doktor dalam membantu anda untuk melawan gejala anemia ini. Yang penting, elakkan makanan yang dilarang semasa mengandung.
Makan ubat yang diberi mengikut jadual serta boleh mencuba makanan untuk mencegah anemia seperti yang telah disenaraikan. Fikirkan tentang kesihatan anda dan bayi anda.
Kanser merupakan penyakit pembunuh nombor satu di Malaysia. Penyakit ini kini menyerang sesiapa sahaja tidak kira jantina mahupun usia.
Oleh itu, penting untuk anda mengambil langkah pencegahan sebelum dijangkiti kanser. Hal ini dapat anda lakukan melalui amalan pemakanan yang betul.
1. Bunga kubis & brokoli
Bunga Kubis mengandungi sulforaphane, sebatian yang terbukti mempunyai kesan anti-kanser. Sulforaphane dilepaskan apabila bunga kubis dipecahkan. Jadi anda perlu mengunyahnya dengan baik sebelum menelan.
Brokoli pun mempunyai kesan yang sama. Jadikan kedua sayur ini sebagai kegemaran anda.
2. Lobak merah
Lobak merah memang baik untuk kesihatan mata. Namun ia juga diakui baik untuk mencegah beberapa jenis kanser, terutamanya prostat.
Satu kajian telah dilakukan ke atas tikus. Didapati pengambilan lobak merah membantu tikus ini menghentikan pertumbuhan kanser prostatnya.
3. Avokado
Buah ini mempunyai banyak nutrien. Ia antioksidan dan mempunyai lemak monotaktepu sihat yang tinggi. Avakado telah terbukti untuk mengurangkan risiko beberapa jenis kanser.
4. Tomato
Tomato yang dimasak membantu tubuh mengeluarkan lebih lycopene, fitokimia tertentu yang memberi manfaat melawan kanser.
Tomato juga ada banyak antioksidan untuk badan anda. Ia sangat berguna untuk merawat atau mencegah kanser prostat.
5. Kacang walnut
Sekiranya anda mahu mengelakkan kanser payudara atau prostat, walnut dapat membantu.
Ia mengandungi banyak omega 3, sejenis asid lemak yang memberi manfaat kepada kesihatan seperti mengurangkan risiko mendapat penyakit jantung dan mengurang kolestrol tinggi.
6. Bawang putih
Memakan bawang putih memberikan banyak manfaat kepada kesihatan. Ia dikatakan dapat menghentikan sel-sel kanser daripada membiak dan merebak.
Ia juga mempunyai kesan anti-virus dan anti-bakteria yang bertindak seperti antibiotik yang boleh bekerja dengan baik terutama terhadap jangkitan kulat.
7. Halia
Kajian menunjukkan halia sebenarnya berfungsi lebih baik daripada ubat kanser dalam menentang sel-sel kanser. Ini terutamanya yang dinyatakan dalam kajian yang dilakukan dalam mencegah sel-sel kanser prostat.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Demam berulang semasa hamil seharusnya tidak dipandang mudah kerana ia mungkin boleh menjejaskan janin. Awas ibu-ibu hamil terutama yang kerap mengalami demam semasa hamil perlu bertindak segera agar janin dalam kandungan tidak terjejas.
Demam Berulang, Awas Ibu Hamil, Boleh Jejaskan Janin
Apakah puncanya dan apa yang boleh dilakukan ibu untuk mengelakkan diri daripada selalu mengalami demam?
Menurut Dr Norintan Zainal Abidin Shah, Pakar Perbidanan & Sakit Puan Columbia Asia Seremban jika suhu badan meningkat 38°C ketika hamil di trimester pertama, pemeriksaan segera amat diperlukan. Suhu badan yang tinggi dikatakan mengganggu protein dalam pembentukan organ dan tumbesaran janin. Suhu badan yang tinggi daripada demam dan sauna pernah dikaitkan dengan masalah spina bifida dalam janin.
Di trimester kedua dan ketiga, masalah demam selalunya tidak akan memberi kesan bahaya kepada janin tetapi tidak bermakna ibu tidak perlu berjumpa doktor. Segera dapatkan rawatan jika demam berlarutan atau berulang-ulang.
PUNCA KEBANYAKAN KES DEMAM SEMASA HAMIL
Secara amnya kebanyakan kes demam ketika hamil adalah disebabkan oleh:
-Batuk selesema.
-Jangkitan tekak, tonsil dan telinga.
-Cirit-birit atau keracunan makanan.
-Semua kes-kes di atas kadang-kala pulih dengan sendiri ataupun sembuh menerusi ubat yang dibekalkan oleh doktor puan.
PUNCA DEMAM BERULANG SEMASA HAMIL
Kes-kes demam yang berulang-ulang pula mungkin disebabkan oleh:
1. Jangkitan tekak, telinga atau di dalam pundi air kencing.
2. Masalah radang misalnya radang sendi atau tulang.
3. Masalah hormon tiroid (hyperthyroidism)
4. Masalah autoimmune disease seperti rheumatoid athritis dan lupus.
5. Masalah darah beku ketika hamil (deep vein thrombosis).
PERLU TAHU PUNCA DEMAM
Kes-kes seperti yang dinyatakan ini memerlukan rawatan doktor dengan segera. Kes-kes sebeginilah yang sering menyebabkan pesakit mengalami demam yang berulang-ulang. Oleh itu ibu hendaklah mendapatkan rawatan doktor dan meminta beliau melakukan penyiasatan terperinci untuk mencari punca sebenar demam. Pemeriksaan mungkin mengambil masa tetapi langkah ini perlu dilakukan untuk kesihatan ibu dan keselamatan si bayi dalam kandungan.
Walaupun mengalami cyst tetapi wanita masih berpeluang hamil semula asalkan mereka berdisiplin dan bersungguh-sungguh mengamalkan gaya hidup sihat.
Pakar sakit puan terkenal, Datuk Dr Hamid Arshat yang berpengalaman luas dalam bidang perbidanan dan sakit puan kongsi amalan pemakanan yang wanita lepas menjalani pembedahan buang cys patut amalkan untuk meningkatkan peluang hamil.
DERMOID CYST PADA OVARY KIRI
Dermoid cyst berambut
Kandungan cyst ialah cecair berminyak, lemak dan rambut. Menakutkan juga bila melihat rambut tumbuh dalam kilang telor.
Satu jenis keajaiban, tidak terfikir rambut boleh tumbuh dalam ovary. Kejadian Allah, apa-apa boleh berlaku atas KehendakNya.
Masih ada peluang hamil, ovary kanan dan tiub kanan masih normal. Lepas bedah perlu amalkan cara gaya hidup sihat.
MAKANAN UNTUK LEPAS BEDAH
1.Lepas bedah penting untuk meningkatkan immunity untuk mencegah tumbuh semula penyakit endometriosis , fibroid dan ovarian cyst serta untuk meningkatkan peluang hamil.
2. Ambil langkah untuk kurangkan stress. Exercise 30 minit setiap hari, banyak berzikir , baca al-quran 4-5 muka setiap hari.
Kurangkan pendedahan kepada toksin – jauhkan menghidu asap-asap beracun, semburan insecticide dan pewangi di rumah dan dalam kereta. Gunakan bahan-bahan organik untuk syampu, sabun, minyak rambut dan deodorent.
3. Sangat penting makanan berzat dan berkhasiat. Jauhkan semua makanan dan minuman yang mengandungi pengawet, perisa dan pemanis, saperti fast foods, junk foods, burger, hot dog, nuggets, french fries dan lain-lain.
Juga jahukan makanan dan minuman yang mengandungi gula dan tepung – donut, kuih-kuih, ice krim , coklat dan lain-lain. Jauhkan minuman soft drink, jus dan kordial dalam botol atau kotak.
4. Makan 70% bahan-bahan mentah dan segar, iaitu buah-buah dan sayur-sayur. Makan lebih buah-buah tempatan saperti papaya, nenas, jambu batu, tembikai, dragon fruit dan lain-lain.
Saya galakkan makan ulam-ulam, sayur-sayur bayam, bendi, terung, kangkung, cekor manis, daun turi dan keledek merah.
Lebih bagus buat jus sendiri
5. Amalkan minum jus buatan sendiri tanpa gula. Dua biji epal hijau, 2 carrot, 2 batang celery atau ¼ buah papaya dan ¼ nenas (khas seminggu dalam waktu haid). Buat jus asli campur sikit air jadikan satu jug, masuk peti ais semalaman.
6. Untuk sarapan pagi kacau dan minum satu gelas jus , lepas itu minum satu sudu besar extra virgin olive oil atau minyak kelapa dara.
Makan 2 biji telur saparuh masak dan oats atau cereal lain. Jauhkan roti putih atau nasi putih. Makan roti whole meal dan brown rice.
7. Makanan selingan (tea dan coffee break) – jauhkan makanan bergula dan karbohidrat. Makan buah-buah atau segenggam campuran kacang-kacang almond, gajus, kismis dan peanuts. Minum air mineral atau teh hijau. Jauhkan teh tarik atau nescafe susu.
8. Makan tengah hari – Cuba makan rojak, pecal, salad atau sup sayur. Makan seketul ayam, sepotong ikan atau daging. Minum air mineral, air kelapa muda. Tengah hari tidak makan nasi atau lain-lain jenis karbohidrat
9. Makan malam – Minum satu gelas jus diikuti satu sudu besar apple vineger atau satu sudu madu. Masak sup sayur kobis, carrot, broccoli dan cendawan.
Atau buat rojak/pecal dari sayur kangkung, taugeh, sengkuang, tempeh dan tauhu. Masak lauk ikan, ayam atau daging dengan menggunakan lebih halia, kunyit, bawang putih dan bawang merah serta serai. Gantikan nasi putih kepada brown rice.
10. Supplemen yang perlu untuk mencepatkan pemulihan luka dan pemulihan penyakit endometriosis ialah multivitamins, vit C 1gm, vit E 400 IU, Habatus sauda.
Makan juga goji beri, lain-lain jenis berries, spirulina, rumpai laut.
Semoga wanita yang baru menjalani pembedahan membuang cyst, boleh hamil apabila mengamalkan gaya makanan disarankan oleh Dr Hamid Arshat tersebut.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kisah benar seorang ibu tentang bagaimana karies botol menyebabkan semua gigi anaknya terpaksa dicabut melalui pembedahan. Ketahui punca, perjalanan emosi dan tips elak masalah sama.