Untuk ibu mengandung, dugaannnya berbeza-beza. Mungkin ada yang yang kena GDM, tekanan darah rendah atau terlalu tinggi atau juga mengalami edema. Semuanya kita sanggup lalui asalkan tidak memudaratkan bayi dalam kandungan.

Salah satu masalah yang mungkin berlaku pada ibu hamil adalah kencing kotor. Ia bukanlah sesuatu yang boleh dipandang ringan dan amat penting untuk wanita mengandung untuk membuat saringan air kencing. Melalui perkongsian Dr. Zubaidi Hj. Ahmad, beliau berkongsi info tentang kecing kotor dalam kanlangan ibu mengandung.

Ikuti penjelasan lanjut ini;

KENCING KOTOR PADA WANITA HAMIL
Ia bahaya dan pemeriksaan air kencing saringan di kalangan wanita hamil adalah suatu yang penting.

Melakukan pemeriksaan air kencing adalah suatu pemeriksaan rutin yang dilakukan pada wanita yang air hamil. Tujuannya untuk mengesan jangkitan kuman dalam saluran air kencing. Sistem pembuang air kencing bermula dari ginjal hingga ke saluran kencing yang terakhir. Jangkitan kuman dalam air kencing, dikenali dalam masyarakat sebagai “kencing kotor”.

Jangan Anggap Remeh, Ada Risiko Ginjal Rosak Kalau Kencing Kotor Waktu Hamil
Sumber foto: www.freepik.com

APA ITU KENCING KOTOR PADA WANITA HAMIL?
Jangkitan kuman pada saluran kencing (UTI) atau kencing kotor adalah masalah yang sering dialami oleh golongan wanita, terutama wanita yang hamil. Kencing kotor selalunya disebabkan oleh jangkitan kuman.

Sistem saluran kencing terdiri dari ginjal, saluran ureter (menghubungkan ginjal ke pundi kencing), pundi kencing dan saluran urethra (saluran yang membawa keluar air kencing dari pundi kencing).

Kencing kotor pada wanita hamil melibatkan saluran urethra dan pundi kencing. Jarang berlaku pada ginjal, namun kuman dari pundi kencing boleh naik ke bahagian ginjal menyebabkan masalah yang lebih berbahaya.

MENGAPA KENCING KOTOR PADA WANITA HAMIL SERING BERLAKU?
Kencing kotor pada wanita hamil berlaku kerana saluran urethra mereka lebih pendek berbanding dengan lelaki. Jadi kuman pada bahagian kemaluan, terutama anus dan faraj senang masuk ke pundi kencing.

Wanita hamil juga mengalami perubahan hormon yang menyebabkan kekuatan otot pada saluran ureter dan pundi kencing bertambah lemah.

IKLAN

Peningkatan tahap keasidan dan terdapat gula dalam air kencing menyebabkan air kencing pada wanita hamil boleh berlaku dengan mudah.

Jika dibiarkan tanpa rawatan, ia menjadi lebih parah dan kuman boleh mereka pula ke ginjal. Ia boleh menyebabkan kerosakan ginjal dan kematian.

Jangkitan yang teruk akan menyebabkan air kencing wanita hamil kelihatan berdarah. Jika jangkitan tidak parah, ia mungkin hanya dapat dilihat dengan pemeriksaan air kencing menggunakan mikroskop saja.

Baca Juga:

Nampak Lembut Tapi Kuat! Ibu Cari Rezeki Sara 5 Anak, Bawa Lori Kontena

Seronok Dapat Beg Idaman, Sampai Menitis Air Mata. Sikap Kanak-Kanak Ni Dipuji Ramai

Sharifah Aryana Kongsi Berita Gembira Hamil Baby Boy. Mohon Doa Semua Dipermudahkan

IKLAN

APA TANDA KENCING KOTOR PADA WANITA HAMIL?
Mereka mungkin mengalami masalah berikut. Sebahagian dari mereka mungkin tidak mengalami sebarang masalah.
1. Rasa terbakar sewaktu kencing
2. Darah di dalam air kencing
3. Air kencing keruh
4. Kerap ke bilik air untuk kencing walaupun hanya sedikit urin yang keluar
5. Tidak dapat menahan kencing

Jika kencing kotor pada wanita hamil telah parah dan menjangkiti ginjal, mereka mungkin mengalami :

1. Demam dan menggigil
2. Loya dan muntah
3. Sakit pada bahagian belakang badan, di bawah rusuk
4. Tidak bermaya
5. Tiada air kencing langsung

Jangan Anggap Remeh, Ada Risiko Ginjal Rosak Kalau Kencing Kotor Waktu Hamil
Sumber foto: www.freepik.com

APA YANG PERLU DIBUAT APABILA BERLAKU KENCING KOTOR PADA WANITA HAMIL?
Memandangkan komplikasi jangkitan kuman pada saluran air kencing adalah berbahaya, doktor akan melakukan ujian saringan. Ini kerana sebahagian wanita hamil tidak mengalami sebarang tanda-tanda jangkitan kuman, sehinggalah masalah jangkitan kuman ini merebak dengan lebih teruk.

Bagi wanita hamil yang mempunyai tahap imuniti yang rendah seperti pesakit diabetes atau yang mempunyai masalah penyakit autoimmune, kebarangkalian untuk menghadapi kompliasi (jangkitan pada ginjal) adalah lebih besar.

Bagi yang mengalami masalah kencing kotor pada wanita hamil, selalunya mereka dinasihatkan agar minum air secukupnya. Tujuannya untuk membuang kuman yang berada pada pundi kencing.

IKLAN

Masalahnya ramai wanita hamil tidak selesa dengan cara ini kerana apabila usia kehamilan semakin meningkat, mereka lebih mudah untuk membuang air kencing. Dengan minum lebih banyak air, semakin kerap mereka ke tandas.

Namun inilah antara cara terbaik untuk merawat kencing kotor pada wanita hamil. Pemeriksaan semula air kencing boleh dilakukan selepas seminggu.

PERLUKAH ANTIBIOTIK UNTUK MERAWAT AIR KENCING KOTOR?
Bagi kes kencing kotor pada wanita hamil yang lebih serius, sama ada dibuktikan dengan pemeriksaan air kencing atau mengalami sebarang tanda (rujuk tanda-tanda di atas), doktor akan memberikan antibiotik yang selamat diambil bagi wanita hamil.

Selain itu saya mencadangkan bagi masalah kencing kotor pada wanita hamil adalah:
1. Minum air secukupnya. Pastikan air kencing berwarna jernih sedikit kekuningan.
2. Jika rasa pundi kencing telah penuh, terus ke tandas. Ini membantu membuang kuman yang berada dalam pundi kencing. Jangan bertangguh.
3. Selepas membuang air kecil, lap kemaluan dari depan ke belakang. Ini bertujuan untuk mengelakkan kuman pada anus merebak ke bahagian hadapan (faraj) jika kita mengelap dari belakang ke hadapan.
4. Tukar tuala wanita atau seluar dalam dengan lebih kerap.
5. Elakkan daripada mengambil minuman bergula.
6. Amalkan minum cuka teen. Caranya ialah dengan mencampurkan satu sudu besar cuka teen ke dalam segelas air kosong. Minum selepas makan. Tiga kali sehari. Atau campurkan 3-5 sudu besar cuka teen dalam satu jug 1L. Minum sepanjang hari. Campurkan sedikit madu atau stevia jika perlu.

Kesimpulannya, masalah kencing kotor pada wanita hamil kerap berlaku. Oleh itu pemeriksaan saringan adalah penting bagi mengelakkan komplikasi yang lebih teruk.
Amalkan cuka teen (cara amalan seperti di atas) untuk mencegah dan sebagai usaha merawat masalah kencing kotor pada wanita hamil.

Semoga bermanfaat.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Jangan Anggap Remeh, Ada Risiko Ginjal Rosak Kalau Kencing Kotor Waktu Hamil

Jom, join Gathering Ibu Hamil Menawan sekarang! Banyak aktiviti dan hadiah menarik menanti dan penampilan istimewa Pn. Nad Masrom. Klik DAFTAR segera di sini https://toko.ideaktiv.com/product/gathering-mama-hamil-menawan-pama-x-numom/