Chicken broth menguatkan antibodi badan anak. Lebih menarik lagi ia boleh dijadikan bahan perasa semula jadi yang boleh menyedapkan makanan anak.

Paling seronok penyediaannnya tidak renyah. Bahan yang diperlukan tidak sukar ditemui dan ringkas. Dalam masa beberapa jam sahaja boleh memasaknya dalam kuantiti yang besar. Selepas dilecek dan ditapis, bolehlah disimpan sebagai stok untuk beberapa minggu atau bulan.

Ibu ini berkongsi resipi sup tulang ayam yang selalu disediakannya tatkala anak  batuk berkahak & demam. Puan Azlin Fauzi sering kali menyediakan sup tulang ayam atau chicken bone broth untuk anak dan keluarga.

Ibu ini menggunakan chicken bone broth sebagai bahan tambahan dalam pelbagai jenis masakan. Bagi bayi, ia memberikan rasa sedap semula jadi tanpa perlu ditambah garam dan gula. Berikut ialah perkongsiannya;

Assalamualaikum mama, ramai yang masih tak tahu apa tu Chicken Bone Broth.

Chicken Bone Broth (CBB)

Chicken Bone Broth ni sangat-sangat sesuai dijadikan penambah perasa dalam makanan bayi sampai lah kita yang dewasa ni.

Nak masak letak Chicken Bone Broth hari-hari pun tak ada masalah. Sebabnya Chicken Bone Broth ni sangatlah berkhasiat sebab boleh meningkatkan immune system anak-anak.

CHICKEN BONE BROTH (CBB) sangat mudah berkhasiat dan lazat. Tak perlu nak bergaram-garam pun makanan baby.

Chicken Bone Broth ni sangat-sangat bagus as IMMUNE BOOSTER dan BRAIN FOOD dan keseluruhan kesihatan tau. Sediakan Chicken Bone Broth selama yang boleh sampai tua pon takpe. Risau anak-anak kurang selera makan? Anak selalu demam selesema?? Mari kita boost immune system anak dengan REAL FOOD!

Anak-anak tak sihat,kerap demam? Cuba mama cuba masak letak Chicken Bone Broth ini Insyallah ok. Masak apa boleh letak Chicken Bone Broth ni?

Buat nasi lemak boleh,nnasi ayam boleh,nmasak sup bole,nmasak nasi biasa letak Chicken Bone Broth je pun bole. Macam-macam lagi lah boleh masak guna Chicken Bone Broth ni.

Bahan-bahan untuk nak buat Chicken Bone Broth ini terdiri daripada is tulang-tulang ayam, rangka or kaki ayam dan asid lemah (tomato, asam keping, lemon)

So jom saya share bahan-bahan untuk buat Chicken Bone Broth dan cara penyediaannya (ini cara saya)

Chicken Bone Broth

Bahan-bahan
-Kaki ayam/tulang or rangka -tapi untuk dapat tekstur jeli mama bole guna kaki ayam sebanyak yang mungkin.
-Tomato
-Celery (lagi banyak dia bagi rasa masin)
-Sebiji bawang holland
-3 ulas bawang putih
-Bay leaf
-Kulit kayu manis
-Bunga lawang
-Goji berry
-Mix herbs

Cara penyediaannya
Satukan semua bahan dalam slow cooker dan tambah air. Set auto dan biarkan ia mereneh 8-10jam. Lagi lama lagi bagus! Ada yang reneh sampai 24 jam tau!

Bila masak dalam slow cooker ni mama tak payah risau nak kena tambah air ke apa sebab airnya tak berkurang pun. Kalau tak ada slow cooker bole je buat Chicken Bone Broth, masak atas dapur dalam 4 hingga 5 jam pun ok tapi kena tambah air dan selalu alert la ye mama.

Plus masak Chicken Bone Broth ni WAJIB guna periuk stainless steel, ceramic atau kaca sahaja! Sebab apa?? Sebab tindak balas kimia dari asid lemah yang direneh lama akan bertukar kepada RACUN kalau guna periuk aluminium. Ini sangat bahaya kepada bayi!

So mama buat lebih kurang 12 jam, lepas tu bolehlah lecek semua bahan dan tapis. Masuk dalam bekas yang mudah mama nak guna nanti.

sebab kalau masuk dalam belas besar nanti nak guna kena defrost sebekas then bekukan balik cara ni boleh buat Chicken Bone Broth hilang khasiatnnya.

 

Apa-apa makanan yang dibekukan pun camtu sebaiknnya lepas defrost jangan dibekukan semula. Lepas dah tuang dalam bekas comel-comel biarkan suam-suam dulu sebelum simpan dalam peti sejuk bhgian sejuk beku.

Masa ni saya boleh tengok Chicken Bone Broth berubah menjadi jeli teksturnya. Insyallah Chicken Bone Broth ini bole bertahan shingga 3-4 bulan.

Sumber: Azlin Fauzi