Kebiasaanya mantou hanya dibeli di kedai, namun kali ini mama boleh cuba buat sendiri di rumah untuk anak-anak dengan menggunakan resepi yang menggunakan bahan mesra kanak-kanak.

Colourful Mantou Guna Natural Food Coloring. Guna Sukatan Cawan, Ibu Ini Kongsi Resepi Mudah!


Hi semua saya nak share resepi colorful mantou guna natural food coloring. Resepi mudah hanya guna sukatan cawan dan steps yang simple. Alang-alang boleh bagi anak-anak main uli doh sekali untuk sensory and motor play.

Pumpkin & Beetroot Spiral Mantou/ Mantou Labu & Ubi Bit

Colourful Mantou Guna Natural Food Coloring. Guna Sukatan Cawan, Ibu Ini Kongsi Resepi Mudah!

BAHAN A:

1.5 cup tepung gandum
2 tbsp susu tepung
2 tsp yeast
2 tbsp coconut oil/ unsalted butter

BAHAN B:

1/2 cup puree labu/ puree beetroot
1 tbsp madu (1 yr old above sahaja)

IKLAN

1. Satukan bahan A sampai jd macam serbuk roti
2. Masukkan bahan B, uli sampai jd doh
3. Rehatkan doh selama ~30 minit atau lebih
4. Boleh bentukkan ikut kreativiti. Sy ikut tutorial di YouTube je.

Colourful Mantou Guna Natural Food Coloring. Guna Sukatan Cawan, Ibu Ini Kongsi Resepi Mudah!


Kemudian kukus selama 15 minit. Siap!

* Untuk buat puree tak perlu tambah air ya. Hanya kukus dan lenyek/ blend sahaja

* Boleh skip letak madu utk baby below 1 yr old. Sebab dah ada manis natural dah dari labu dan ubi bit

IKLAN

* Balut penutup steamer guna kain utk elak dari air menitik

Colourful Mantou Guna Natural Food Coloring. Guna Sukatan Cawan, Ibu Ini Kongsi Resepi Mudah!

Alhamdulillah the kids suka! Si Abang 3 yrs old sekali makan sampai 5 ketul. Maybe sbb color yg vibrant dan dia ‘tolong’ buat sekali kot 😁. Dalam seminggu ni dah dua kali buat.

Colourful Mantou Guna Natural Food Coloring. Guna Sukatan Cawan, Ibu Ini Kongsi Resepi Mudah!

Kids request nak Mommy buat mantou bentuk mcm tayar pancit 😅. Mommy Daddy pulak pulun makan cicah sambal ikan bilis. Boleh frozen kan. Hanya perlu steam balik utk lembutkan mantou.

IKLAN

Kredit: Nor Syuhada

Colourful Mantou Guna Natural Food Coloring. Guna Sukatan Cawan, Ibu Ini Kongsi Resepi Mudah!

Anak dah boleh merangkak laju? Ayuh mama papa yang ada baby comel-comel tu, inilah masanya untuk sertai Baby Merangkak Race!. Daftar sekarang di link ini: https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-sspnxpama-baby-merangkak-race/

Colourful Mantou Guna Natural Food Coloring. Guna Sukatan Cawan, Ibu Ini Kongsi Resepi Mudah!

Jom, kongsikan foto comel si manja anda bertemakan Jungle Cuties di SINI! Ada hadiah menarik menanti.(https://www.majalahpama.my/pencarian-bayi-pilihan-pama/)

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!