Tak pernah terlintas pun di fikiran untuk berkahwin di usia muda dengan jejaka tak dikenali. Namun semuanya dah ditakdirkan. Bagi Alia Isdawati yang kini berusia 19 tahun, perkahwinannya selepas SPM pada tahun 2019 semuanya diaturkan oleh keluarga.

Walaupun tak pernah kenal dan bercinta, urusan itu dipermudahkan sehinggalah dikurniakan cahaya mata perempuan pada 3 Ogos tahun lalu.

Rezeki dapat anak cepat

Menurut Alia, kelahiran Fatima Filastin yang dilahirkan secara pramatang tetapi normal itu adalah pengalaman yang tak boleh dilupakan. Mana taknya dengan usia yang masih muda dan masih dalam fasa nak menyesuaikan diri ia benar-benar mendebarkan.

Saya melahirkan Fatima ketika kandungan berusia 32 minggu. Pada awalnya saya sendiri tak sangka perkara ini berlaku sebab saya mula rasa sakit contraction 6 hari sebelumnya. Selama 6 hari tu saya langsung tak tahu tu adalah sakit nak bersalin sehinggalah sakit menjadi bertambah teruk dan kerap pada hari ke 5.

Ingatkan sakit biasa-biasa

Saya mula beritahu ibu dan suami. Tapi mereka fikir bahawa itu adalah sakit-sakit biasa kerana usia kandungan masih awal lagi dari due date yang sebenar.

Pada malam seterusnya iaitu 2 Ogos, saya sempat menyambut hari kelahiran ibu dan keluar bersama suami membeli kek dan buat persiapan untuk sambut hari lahir ibu. Pada masa yang sama sakit contraction hendak bersalin yang saya alami makin kerap iaitu setiap 5 minit. Ketika di rumah selepas menyambut hari kelahiran ibu, rasa makin sakit dan ambil keputusan untuk berehat di bilik.

IKLAN

Dah turun tanda

Ketika dalam bilik, air ketuban mula keluar dan terus beritahu ibu.  Terus ke hospital dan doktor beritahu saya akan melahirkan bayi pada malam itu.

Agak terkejut dan sedikit risau tentang bayi dalam kandungan kerana usia kandungan saya hanya 32 minggu. Sejujurnya saya masih tak sediakan apa-apa barang keperluan bayi pada ketika itu kerana bercadang untuk membelinya selepas menyambut hari kelahiran ibu.

Sewaktu dalam wad, sakit makin kerap sehinggalah jam 6 pagi saya berasa tidak tahan dan memberitahu jururawat tentang keadaan saya.

Proses kelahiran bayi dipermudahkan 

Jururawat buat pemeriksaan dan terus tolak ke dewan bersalin. Suami dan keluarga tidak dapat teman kerana musim Covid. Tepat jam 10.52 pagi saya selamat melahirkan bayi perempuan seberat 2.53kg secara normal.

IKLAN

Alhamdulillah walaupun bayi lahir pramatang semuanya dalam keadaan baik. Namun tetap dimasukkan ke NICU untuk pemantauan lanjut. Selama 2 hari di NICU boleh ke wad biasa kerana ada jaundis.

Selama 3 minggu berada di hospital, barulah dibenarkan pulang ke rumah. Waktu itu, bermulalah perjalanan hidup saya sebagai ibu. Disebabkan berpantang di kampung, jadi ibulah yang banyak bagi tunjuk ajar.

Maklumlah saya masih muda dan tiada pengalaman. Kebetulan suami pula dah pulang ke Kuala Lumpur untuk bekerja. Sejujurnya saya akui tanpa pertolongan ibu, agak sukar juga untuk saya memahami bahasa bayi waktu berpantang.

Fatima sentiasa jadi perhatian

Ramai yang tertanya-tanya apa maksud Filastin bila saya letakkan pada belakang nama Fatima. Filastin adalah sempena nama negara kelahiran suami saya iaitu Palestin.

IKLAN

Selain itu, semakin Fatima besar, dia sentiasa jadi perhatian ramai tiap kali bawanya keluar. Selalu sangat orang tegur selepas melihat bahagian matanya yang sangat comel.  Warna pada mata Fatima bertukar-tukar. Sesekali kita nampak warna kelabu, kadang akan nampak warna hijau dan ada masanya seolah-olah biru. Ramai yang keliru dengan warna matanya yang sebenar.

Mungkin juga sebab genetik bapa Fatima yang berasal dari Arab dan Palestin jadi banyak mewarisi keluarga sebelah sana yang mempunyai mata berwarna hazel.

Dengan usia Fatima yang kini 8 bulan, dia dah mula belajar untuk berdiri dan boleh menyebut “mama..baba”. Syukur sangat, doktor dan jururawat kata tak perlu risaukan lagi keadaan Fatima walaupun dia lahir tak cukup bulan. Perkembangannya sama seperti bayi yang lahir cukup bulan.

Bukan itu saja, ramai yang cair tengok senyuman Fatima. Walaupun orang yang dia tak biasa pun tetap boleh mesra. Sebagai ibu satu je yang saya harapkan agar Fatima membesar dengan baik, sihat, cerdas, bijak dan menjadi anak yang solehah. Inshaallah

Kredit: Alia Isdawati

**Nak menang hadiah menarik dari SSPN, boleh hantar penyertaan Cabaran RM10 mengikut kreativiti anak. Nak tahu lanjut boleh klik sini

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)