Setiap pasangan yang berkahwin mesti menginginkan zuriat. Namun ada juga pasangan yang telah lama berkahwin tetapi belum dikurniakan zuriat. Zaman teknologi serba canggih ini telah membuktikan bahawa ada beberapa cara untuk mendapatkan zuriat. Tapi, adakah anda bersedia?

Untuk pasangan yang belum menimang cahaya mata dan banyak kali mencuba tapi masih bertemu jalan buntu, pastinya Tanya Pakar Pa&Ma bersama Dr. Tee Swi Peng, Perunding Kesuburan, sedikit sebanyak akan membantu anda. Topik ini akan mengupas tentang perbezaan kaedah IUI dan IVF, kedua dua kaedah ini amat popular di Malaysia dan harap anda dapat sedikit informasi dan dapat menyelesaikan masalah anda. Teruskan membaca artikel ini!

IKHTIAR ZURIAT IVF VS IUI. MANA LEBIH EFEKTIF?

Perbezaan IVF dan IUI

IVF

IVF adalah bentuk pensinteran In Vitro. Ini bermakna persenyawaan berlaku di luar badan. Biasanya persenyawaan berlaku di tiub fallopian. Jika kedua-dua tiub itu rosak, kaedah ini boleh dipilih. Walau bagaimanapun untuk sebab-sebab lain juga IVF ini boleh digunakan. IVF kadang-kadang dinamakan kaedah ujian tiub bayi. Dalam kaedah ini, telur dikeluarkan dari ovari dan sperma dari air mani, dan mereka dibenarkan bertemu dalam hidangan petri. Biasanya lebih daripada telur yang disenyawakan dan berbudaya dan embrio pertumbuhan yang terbaik akan ditanamkan semula ke rahim. Dari sini janin akan tumbuh sebagai bayi biasa. Apabila lebih banyak embrio ditanam di rahim, kehamilan berganda lebih berkemungkinan. Walau bagaimanapun kehamilan akan berjaya jika rahim akan menerima embrio yang disuntik dan terus sampai ke kelahiran.

IKLAN

IUI

IUI bermaksud Intim Uterine Insemination. Dalam kaedah ini, sperma dari air mani dikumpulkan dan diproses dan disuntik ke rahim. Jika lelaki tidak dapat menghasilkan sperma yang cukup atau serviks wanita tidak membenarkan sperma di dalam rahim, kaedah ini boleh digunakan. Sperma boleh dipinjam dari penderma, jika pasangan lelaki tidak menghasilkan sperma berkualiti dan kuantiti. Pemprosesan akan membantu untuk memilih sperma aktif dan membuang sampah yang lain dan sel.

Dari segi kejayaan, IVF lebih bagus iaitu lebih 60% yang berjaya. Tetapi IUI hanya 10%, 20% sahaja.

Jantina & Jumlah Anak Ditetukan Oleh Pasangan?

IKLAN

IUI tidak boleh tetapkan jantina tetapi IVF boleh tentukan jantina melalui kaedah PGS. Kaedah PGS, telur akan dikeluarkan dari ovari wanita. Sel akan diambil untuk tentukan jantina.

Tip & Persediaan Awal Pasangan Yang Mahu Menggunakan Kaedah Ini

1. Menjalani ujian saringan untuk tentukan rahim, ultrasound, tiub, telur dan sperma dalam keadaan baik
2. Gaya hidup yang lebih sihat, terutama BMI wanita mestilah normal
3. Makan supplement seperti asid folic ataupun vitamin

IKLAN

Bagi pasangan yang sudah mencuba dalam masa 12 bulan tapi masih belum dapat zuriat, anda dan pasangan perlu terus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan susulan.

Untuk lebih info, boleh tonton video penuh di bawah

Kredit: Tanya Pakar Pa&Ma

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!