Cukup enam bulan ibu biasanya akan mula memperkenalkan si kecil dengan makanan pejal. Memang ada rules yang biasa disarankan oleh pakar pemakanan bagi mengelakkan si kecil alami alahan pada sesetengah makanan tertentu.

Untuk ketahui bagaimana caranya, perkongsian daripada Dietitian Fizah Sobri jawapan tentang persoalan dari seorang ibu yang mana anaknya mengalami bintik merah selepas makan mungkin juga menjadi jawapan untuk mama yang lain.

Menurut Fizah, sumber protein terutamanya adalah makanan yang tinggi risiko untuk memberi kesan alergi kepada anak, oleh yang demikian, mama-mama perlu berhati-hati apabila memperkenalkan makanan berasaskan protein kepada si kecil.

Ini perkongsian yang dibuat oleh Fizah Sobri:

Anak saya 6 bulan dan saya telah mulakan dengan beri bubur + ayam + carrot. Tapi saya perasan lepas bagi naik bintik merah,adakah anak saya alergik ayam?

Jawapan saya
Mungkin ya mungkin tidak
Kenapa ada mungkin?

Sebab no 1
Sebab mommies terlalu cepat perkenalkan pelbagai perkara dalam masa yang sama.
Baby baru bermula weaning diet, selama 6 bulan hanya susu ibu, bila nak makan macam macam try sekaligus.

Penting mommies ikut 4day rule waktu 6-7bulan untuk betul beri peluang baby sesuaikan diri dengan makanan selain susu ibu

Waktu kenalkan sesuatu yang baru hadkan kepada 1 JENIS 1 KALI untuk senang kita kenalpasti apa makanan yang anak tak sesuai.

IKLAN

Sebab no 2
Ada tatacara pengenalan protein untuk elak dari alergi berlaku

Sumber protein terutamanya adalah makanan yang tinggi risiko untuk beri kesan alergi kepada anak,so mommies kena hati hati masa nak kenalkan protein

Kita mulakan dari yang paling rendah risiko kepada paling tinggi risiko allergi

6-8bulan
Ayam,ikan saiz kecil/sederhana (ikan bilis, ikan kembung etc),daging

8-10bulan
Telur putih,cheese,yoghurt plain,ikan saiz besar (salmon, tuna, etc)

IKLAN

10-12bulan
Telur kuning

12bulan ke atas
Seafood,kekacang,susu full cream

Jika ada kesan alergi seperti naik ruam merah,gatal gatal, berhenti beri anak sumber protein tersebut,tunggu sebulan baru boleh reintroduce semula.

Ia mungkin sebab mommies terlalu awal beri sumber protein tersebut kepada anak, dan apabila anak dah besar sikit dah ok dah dengan sumber protein tersebut.

Jika bila reintroduce masih sama,maka tinggi kemungkinan anak betul betul alergi terhadap makanan tersebut

IKLAN

Jika sukar nak nafas,muka bengkak cepat bawa jumpa doktor.

Sabar ye mommies
Step by step
Nanti akan sampai masa semua anak boleh makan

sumber: Dietitian fizah

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)