Pada musim cuti sekolah, negara kita bergelut dengan penularan COVID-19. Situasi ini sememangnya memberi kesan kepada emosi anak-anak kerana mereka menjangkakan untuk bergembira dan keluar bercuti bersama keluarga.

Cuti Sekolah, Nak Keluar Pun Tak Boleh. Ajar Anak Tentang COVID-19, Cuci Tangan Selalu

Sebagai ibu ayah yang bertanggung jawab, ia menjadi tanggung jawab kita untuk menjelaskan serta mendidik anak-anak tentang virus COVID-19. Pendekatannya kena betul supaya anak-anak mudah faham dan menerimanya dengan baik.

Pakar Perkembangan Kanak-Kanak, Dr Hjh Azuraida Shahadan berkongsi tip yang boleh ibu ayah guna untuk mengajar anak-anak tentang hal ini.

Beri Pengetahuan, Bukan Takutkan Anak

Disebabkan isu CoronaVirus yang sedang berlaku di atas muka bumi ini, ibu bapa disarankan untuk memberi pendidikan kesihatan dan pengetahuan yang betul kepada anak-anak dan tidak menakut-nakutkan mereka.

Dari aspek psychology, ibu bapa memainkan peranan yang penting dalam memastikan kesejahteraan dan kesihatan emosi anak-anak serta perkembangan yang sempurna.

Artikel Menarik: [Dalam Perintah Kawalan Ni, Ibu Ayah Kena Pegang Konsep 4P. Baru Seronok Layan Anak]

Memandangkan perkembangan emosional anak kita berkait rapat dengan apa yang kita tunjukkan atau sampaikan, adalah penting untuk kita memastikan isu coronaVirus ini tidak menjadi punca gangguan emosi anak-anak.

IKLAN

Perlu diingatkan bahawa dalam apa juga keadaan wabak yang sedang melanda, pengajaran atau informasi yang disampaikan kepada anak-anak akan menjadi asas kepada perkembangan kesihatan emosi dan hubungan sosial mereka kelak.

Mungkin ada di antara kita yang beranggapan, jika kita menakut-nakutkan atau mengeluarkan arahan, ia akan memberi kebaikkan kepada anak-anak. Ye betul. Namun negatif enforcement ada kesan sampingan.

Cuti Sekolah, Nak Keluar Pun Tak Boleh. Ajar Anak Tentang COVID-19, Cuci Tangan Selalu

 

Tugas kita sebagai ibu bapa adalah untuk menyiapkan anak-anak untuk menghadapi masa depan dan kebarangkalian tetapi tidak secara keterlaluan. Sifat ibu bapa yang terlalu melindungi dan memberi anak anak pengajaran melalui “ketakutan” atau “amaran” ini di panggil helicopter parenting. Ia tidak digalakkan terutama sekali ketika keadaan coronaVirus sedang hangat diperkatakan. Hal ini boleh memudaratkan anak anda dalam jangka masa panjang terutama dari aspek emosi dan nilai (value) yang akan mereka pegang sehingga dewasa.

IKLAN

Contoh “helicopter parenting statement” (niat melindungi anak-anak tetapi dengan amaran) yang selalu kita dengar:

“If you do not wash your hand, you will die of corona Virus” [negative enforcement]

Perkataan ini tidak di galakkan kerana is akan memberi impak yang tinggi terhadap emosi anak-anak dan membentuk persepsi mereka.

Sebaliknya, ibu bapa boleh menukar cara perkataan dan berkata:

IKLAN

“If you wash your hand, you will be able to fight Corona Virus” [positive enforcement]

Positive enforcement ini sgt penting dalam masa keadaan dunia yang sedang berhadapan dengan wabak Covid-19 ini.

Sebagai ibu bapa, kita harus prihatin dengan apa yg kita kata dan informasi yang kita Kongsi dengan anak-anak kita kerana ia akan memberi impak kepada perkembangan emosi anak-anak kita.

Semoga bermanfaat dikongsi bersama.

Saya kongsikan illustration mudah CoronaVirus published by MindhearTKids untuk kita semua terangkan kepada anak-anak! Semoga mereka tidak hidup di dalam ketakutan dan tidak hidup di bawah negative enforcement statement.

Artikel Menarik: [Isteri Hamil 6 Bulan, Kena Kuarantin COVID. Suami Minta Doakan Semuanya Baik]

Semoga dengan perkongsian Dr Azu ini sedikit sebanyak dapat memberi idea kepada ibu ayah bagaimana untuk menjelaskan hal COVID-19 ini kepada anak-anak. Banyakkan aktiviti menarik bersama mereka di rumah untuk mewujudkan bonding time seisi keluarga.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI