Bila tiba musim perayaan, hidangan daging Malbari antara yang popular dan menjadi pilihan ramai. Alang-alang hari raya korban mesti banyak daging yang anda ada jadi apa kata anda cuba resipi daging Malbari yang mudah ini.
Selamat mencuba!
Resepi wajib masak setiap tahun bila tiba Hari Raya.
Daging Malbari
(Untuk 1 kilo daging)
Bahan kisar;
Kayu manis – 1 batang kecik
Bunga lawang – 3 kuntum
Bunga cengkih – 5 kuntum
Rempah biji ketumbar – 3 sb
Jintan putih – 1 sb
Jintan manis – 2 sb
Cabai kering – segenggam
Bawang merah – 5 ulas
Bawang putih – 5 ulas
Bawang besar – 2 biji
Halia – 2 inci
☝Semua bahan kisar goreng tanpa minyak sehingga wangi- api perlahan.
Kemudian kisar semua bahan ini.
Bahan-bahan:-
Daging – sekilo potong kecik
Kicap manis kipas udang – 1/2 botol
(Botol kecik)
Kerisik – 3 bungkus
Gula merah – seringgit ( masak dengan sedikit air tapis)
Cara penyediaan:-
-Goreng semua bahan kisar tanpa minyak sehingga wangi – api perlahan, kisar semua bahan ini.
-Kemudian masukkan bahan kisar bersama daging dan masukkan kicap, kacau sebati dan perapkan daging 1 – 2jam
-Setelah diperap, masukkan sedikit minyak ke dalam kuali kemudian tumis daging yg perap tadi, masukkan sedikit air.
-Masak sehingga daging lembut, tambahkan lagi air untuk lembutkan daging.
-Bila daging lembut, masukkan kerisik, garam , gula & air gula.
-Masak sehingga kuat pekat berpalut di daging.
Kredit : Saba Natasha
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Roti Bakar Cheese Leleh Untuk Anak-anak, Sekejap Je Nak Buat. Padu Rasa Dia, Dah Makan Tak Cukup Satu.
Nak pikat selera anak-anak memang kena selalu bereksperimen dalam masakan. Tapi lama-lama boleh naik buntu juga tak ada idea apa lagi yang hendak dimasak untuk penuhi selera si kecil tersayang.
Perkongsian resepi oleh Puan Nor Hazlina Othman ini mungkin boleh dijadikan idea untuk bekal anak-anak. maklum sahaja minggu depan semua dah mula sekolah. Nak buat pun cepat anak pun kenyang.
Dah buntu nak buat breakfast untuk kids?
Tadaa! Terhasil lah ROTI BAKAR CHEESE LELEH PADU!
Boleh lah buat bekal sekolah tak lama lagi ni. Buat pun cepat jer. Kenyang pun kenyang
Mama Ina ada share resipi. Ada yang nak cuba buat boleh la buat nanti. Senang jer, semudah ABC githeww.
Dipersilakan share untuk reference korang?
BAHAN-BAHAN
****************
1@2 biji telur
2 keping roti putih gardenia
2 keping cheese
1 sudu susu pekat manis
Minyak masak
CARA-CARA
**************
1. Pukul telur dgn susu pekat sehingga kembang.
2. Panaskan frying pan dengan sedikit minyak (just tak nak bagi melekat)
3. Masukkan telur and gerakkan kuali supaya telur tu nipis and besar (dapat balut roti)
4. Bila telur separuh masak letak cheese dan roti.
5. Balut roti dengan telur then balikkan.
6. Ermm dap dap makan panas panas and cheese still meleleh lagii!.
Wajib korang toraii. Makan satu mesti tak cukup.
Kredit: Nur Hazlina Othman
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Bihun Sup Utara Sambal Merah, Air Tangan Superdaddy Terlajak Padu, Sedapnya!
Hujung minggu ini, pasti mama sudah pun menyediakan resipi istimewa untuk hidangan anak-anak dan suami. Apa kata ubah selera dengan menyediakan Bihun Sup Utara pula untuk keluarga ketika berbuka puasa.
Air tangan superdaddy, Khairul Abdullah ini mama wajib cuba. Sajiannya ringkas tapi padu. Paling sedap pastinya gabungan sambal merah yang pekat likat dan pasti buat anda makan bertambah. Padu!
Bihun Sup Utara wehhh. Entah tetiba teringin bihun sup. Terus aku singgah beli barang balik opis tadi. Ambik masa sejam juga nak siapkan semua ni. Kelam kabut masak lupa nak ambik gambar step by step. Sorry naaa.
Ini bihun sup utara, kami tak guna sambal kicap macam hampa, kami guna sambal merah. Nak buat dia pun senang yakmat. Nah resepi “Bihun Sup Utara Sambal Merah Tak Sama Macam Geng Joho Sambal Kicap” oleh Superdaddy Khairul Abdullah. Allahu panjang pulak nama dia.
Bahan-bahan untuk sup:
300-500gm daging bersama tulang.
1 ketul sup bunjut
2 batang serai diketuk
1 inci halia diketuk
4 ulas bawang putih ditumbuk
4 ulas bawang merah ditumbuk
1. Masukkan semua sekali dalam pressure cooker kalau ada dan tambah air ikut banyak mana sup kita nak. Set timer dalam 35 minit dan tekan on.
2. Dah siap, masukkan garam dan gula jika perlu. Keluarkan isi daging dan potong kecil. Siap.
Bahan nak buat sambal merah:
2 cawan cili kisar
3 ulas bawang putih ditumbuk
3 ulas bawang merah ditumbuk
1 sudu kecil pes asam jawa atau boleh guna asam keping
½ ketul gula melaka atau gula merah
1 sudu kecil garam
1. Panaskan 5 sudu minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga harum dan masukkan cili kisar. Kacau sampai pecah minyak beberapa kali. Lagi lama lagi umpph.
2. Kemudian masukkan pes asam jawa, gula dan garam. Kacau sebati dan siap.
Cara nak sediakan bihun
1. Didihkan air dan masukkan 1 sudu serbuk kunyit. Lepas tu masukkan bihun. Kaca sebati dalam seminit lebih terus angkat dan toskan.
2. Selepas toskan siram dengan air sejuk. Siap dan hidangkan.
Masukkan bihun, masukkan sup dan tambahkan bahan berikut di atasnya.
Potongan daging
Tauhu goreng dipotong kecil
Bawang goreng
Potongan daun sup
Potongan daun bawang
Lobak masin
Potongan limau
Siap. Tahun 80-90an dulu kat Loqstaq ada bihun sup kat tepi tangga Pekan Rabu. Semangkuk seringgit ke seringgit setengah kalau tak silap. Rindu betul aku kat bihun sup tu. Sedap yarobbi.
Yang kita buat ni hampir sama macam yang tu. Hampir tau, aku still tak dapat rasa yang sama. Tak tau depa boh apa, cari tak jumpa. Tapi yang ni pun dah cun sangat dah.
Resipi menarik: Jemu Makan Nasi, Bihun Sup Utara Daging Pembuka Selera, Letak Sambal Special, Memang Umph!
Bihun Tomyam Piaww, Kuah Pekat Menyelerakan, Rupanya Tambahkan Bahan Rahsia Ni Je!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pelbagai Resipi Biskut Raya Untuk Bayi Yang Sedap Dan Mudah. Tiada Bahan Pewarna & Gula!
Raya akan menjelang tiba tak lama lagi pasti ramai ibu-ibu sedang berjuang menyiapkan kuih raya di rumah. Alang-alang mama sedang membakar kuih apa kata mama buatkan si kecil biskut rayanya sendiri. Yang penting tiada gula dan bahan pewarna seperti biskut raya orang dewasa.
Biskut raya ini juga boleh dijadikan kudapan si manja pada waktu petang. Bagi yang ingin pulang ke kampung, buat biskut raya ini sebagai stok untuk kudapan si manja agar si manja tak lapar mahupun bosan ketika berhari raya. Ikuti resipi perkongsian daripada Puan Nurul Liyana.
BISKUT ALIEN (12m+)
Harum semerbak satu umah bau wangi susu. Alfateh pun tak dan-dan duk tunjuk nak-nak tahu lah rupa alien tu menarik minat dia sekali bagi bila dah siap bakar dia duk gelak mengekek pulak
BISKUT ALIEN (12m+)
– 125g ub *
– 250g susu tepung *
– 200g tepung jagung *
– freshmilk
– coklat chip homemade
– panaskan oven 170c selama 10min
1. Masukkan bahan2 * dah freshmilk sedikit demi sedikit sehingga satu adunan
2. Bentukkan dan letakkan coklat chip
3. Bakar 170c selama 20 atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
BISKUT FLORENTINE (12m+)
Since alfateh suka kunyah-kunyah so ibu buatkan lah tapi takleh lah selalu sebab kekacang tu mahal
BISKUT FLORENTINE (12m+)
– tepung jagung
– Puri kurma
– almond
– kuaci putih
– kuaci hijau
– bijan putih
– bijan hitam
– kertas cupcake yang licin (ada lapisan plastik di dalam)
1. Bakar kekacang 5-7min sehingga sedikit kekuningan suhu 160c
2. Tunggu sehingga kacang sejuk
3. Masukkan bijan, puri kurma gaul kacang bersama kesemua tepung
4. Masukkan sesudu besar dalam bekas cup. Pastikan xterlalu nipis ataupun tebal
5. Bakar 15min suhu 160c. Semua oven xsama so kena rajin2 tengok untuk yang pertama, dah kekuningan boleh keluarkan dari oven
6. Biar sejuk dahulu & tekan bawah cup untuk tanggalkan. Cup boleh digunakan semula untuk round seterusnya.
Versi dewasa cara yang sama just tukar pada tepung florentine. Semudah abc!
BISKUT MAZOLA (10m)
BISKUT MAZOLA (10m)
– 1cup kacang tanah kisar *
– 1 1/2cup unbleached flour *
– 1/2cup puri kurma *
– 3/4cup+- minyak mazola
– kuning telur
panaskan oven 170c selama 5min
1. Masukkan bahan * . Masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga boleh dikepal/ dibentuk
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Sapu kuning telur dan tabur kacang di atas adunan yang telah dibentuk
4. Bakar menggunakan api atas bawah bersuhu 170c selama 15min/ mengikut kesesuaian oven masing2
BABY CHOCO ALMOND COOKIES (12m+)
BABY CHOCO ALMOND COOKIES (12m+)
– 150g unsalted butter
– 150g puri kurma
– 200g unbleached flour *
– 20g unsweetened cocoa powder *
– 1biji telur *
– 1sk soda bikarbonat *
– 1sk esen vanilla *
– 50g almond
panaskan oven suhu 180c selamat 10min dahulu
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan puri kurma & kacau sebati
2. Didalam bekas lain, pukul telur sehingga kembang
3. Masukkan bahan * sedikit demi sedikit sehingga sebati
4. Masukkan pula almond & gaul rata
5. Adunan lembik ya so hanya bentukkan menggunakan tangan
6. Bakar biskut tersebut
BISKUT SUSU (7m+)
Semudah abc, hanya menggunakan 2 bahan mummy mudah kan? Berlemak manis susu. Rangup diluar dan cair didalam nyumss-nyumss
BISKUT SUSU (7m+)
– 1cup tepung jagung *
– 1cup susu tepung *
– susu tepung yang dibancuh/ freshmilk
– panaskan oven suhu 180c selama 10min
1. Masukkan bahan2 * kemudian masukkan pula freshmilk dan gaul sehingga menjadi satu adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat ditangan
2. Bakar pada suhu 180c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
ALMOND CHOCO CHIP (12m+)
ALMOND CHOCO CHIP (12m+)
– 150g unsalted butter
– 20g unsweetened cocoa powder
– 2sb puri kurma
– 5sb coklat chip homemade
– 5sb almond
– 1scoop susu tepung
– 1biji telur
– 3/4cup+- unbleached flour
panaskan oven 170c selama 5min
1. Pukul butter sehingga kembang
2. Masukkan bahan2 lain kecuali tepung gandum dan gaul sehingga sebati
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Adunan tidak terlalu cair & sedikit pekat ya
4. Cedok menggunakan sudu dan bakar 170c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
HOMEMADE CHOCOLATE CHIP
– 1sb serbuk coklat
– 1/2sb tepung jagung
– 1/2cup susu tepung/ freshmilk
– 1sb puri kurma
– 1sb unsalted butter
1. Gaul kesemua bahan kecuali ub
2. Gunakan kaedah double boil gaul2 tanpa henti sehingga terhasil coklat yang pekat, gaul laju2 kemudian masuk butter
3. Sekiranya terlalu pekat boleh tambah susu sehingga mummy-mummy berpuas hati dengan kepekatan coklat tersebut
4. Masukkan dalam piping bag & bentukkan mengikut citarasa
5. Sejukkan di freezer kemudian boleh diguna pakai untuk menu anak-anak mummy
APPLE BABY COOKIES (8m)
APPLE BABY COOKIES (8m)
– 250g unsalted butter
– 5biji kurma (nak manis lebihkan)
– 2 1/4cup unbleached flour
– 2 1/4cup tepung jagung
– 3/4 puri epal (blend sekali dengan kurma tadi)
– 1sk cheese
– susu (optional)
panaskan oven 10min bersuhu 180c
1. Kupas kulit epal, kemudian blend sekali dengan 5biji kurma yang telah dibuang kulit & biji. Masukkan pula cheese & sedikit susu ya jika blender tidak bergerak
2. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing-masing
DRAGON FRUIT BABY COOKIES (7m+)
DRAGON FRUIT BABY COOKIES (7m+)
– 250g unsalted butter
– 5biji kurma (nak manis lebihkan)
– 2 1/4cup unbleached flour
– 2 1/4cup tepung jagung
– 3/4 puri naga + 5biji kurma blend sekali)
panaskan oven 10min bersuhu 180c
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
* cup pakai standard measuring cup ya
KEREPEK UBI MANIS
KEREPEK UBI MANIS
– ubi keledek
– air
– kapur
– minyak
1. Kupas kulit ubi & rendam dalam air nak bagi hilang hitam2 ubi
2. Sediakan bekas yang berisi air biasa & masukkan sedikit kapur untuk bagi kerepek rangup & kurang makan minyak
2. Sagat ubi menggunakan penyagat & masukkan didalam bekas air tadi
3. Panaskan minyak dengan api sederhana
4. Pastikan ubi sentiasa dikacau supaya tidak melekat antara satu sama lain
5. Apabila ubi kelihatan bertukar warna terus perlahankan api untuk mengelakkan ianya hangit
6. Angkat & toskan atas tisu serap minyak
SWEETY COOKIES
SWEETY COOKIES
– 1cup tepung wholemeal
– 5sb tepung jagung
– 50g unsalted butter
– 2sb minyak masak
– 3scoop susu tepung
– 1sb puri kurma
– 1sb cheese
panaskan oven selama 10min bersuhu 180c
1. Uli sebati kesemua bahan dengan air sehingga adunan tidak melekat ditangan. Boleh tambah tepung jagung if adunan masih melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 30min bersuhu 180c atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
* gelek nipis2 untuk hasil texture yang sedap rangup
GERMAN COOKIES
Resepi simple 4 bahan
– unbleached flour
– Tepung ubi kentang
– unsalted butter
– susu tepung
1. Pukul butter dan susu. Kemudian masukkan bahan2 lain dan uli sehingga tidak melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 15min bersuhu 180c/sehingga masak
* resepi campak2 takde sukatan yang tepat
Sumber: Nurul Liyana
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI