Pancake pisang sesuai dijadikan hidangan sarapan atau snacking di petang hari untuk si kecil. Hanya dua bahan sahaja cukup untuk buat si kecil kenyang. Mudah untuk dibuat, sedap pula tu! Ibu ayah pun boleh makan sekali dengan anak.
Pisang mempunyai banyak khasiat untuk si kecil. Pisang dapat membekalkan sumber tenaga yang baik untuk bayi. Anak yang sedang membesar memerlukan tenaga yang mencukupi untuk melakukan pelbagai aktiviti dengan tubuh yang aktif. Pisang mengandungi komponen pektin dapat membuatkan si kecil berasa kenyang.
Pisang juga merupakan buah yang membantu melancarkan proses pencernaan. Ianya memgandungi sumber serat optimum. Setiap 120 gram pisang mengandungi lebih kurang 3 gram serat. Keperluan serat bagi anak yang berumur tiha hingga lima tahun ialah 8-10 gram sehari. Dengan dua atau tiga biji pisang sehari sudah memadai untuk anak.
Pisang mengandungi kalium, iaitu mineral yang membantu dalam mengawal tekanan darah serta mengelakkan kerapuhan tulang. Pisang juga mengandungi potassium iaitu elektrolit mineral yang mampu mengalir ke seluruh tubuh dan diperlukan dalam menjaga degupan jantung si manja.
Jom lihat resipi pancake pisang mudah yang dikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh Fairuz Hana Mohd Ghazi di Kumpulan Facebook Resepi Makanan Bayi.
Sumber foto: Facebook Fairuz Hana Mohd Ghazi
RESEPI PANCAKE PISANG
Salam dan hi.
Sy kongsi resepi pancake pisang paling simple. Sy introduced masa dia umur 6 bulan lebih.
Bahan- bahan:
– 1 biji telur
– 1 biji pisang (saiz montel yang besar tu)
Tips: pisang kena betul- betul masak kalau tak, boleh buat sembelit.
Ads
Cara- cara:
1. Lenyek pisang dan kacau bersama telur.
2. Masak atas pan seperti pancake api perlahan.
3. Adunan memang cair sikit and nanti nak terbalikkan tricky sikit, sebab tu api perlahan dan lama sikit masak. Jadi elok je. Texture dia akan jadi lembut dan squashy tapi masih boleh untuk baby grab sendiri.
Saya hidang dengan food finger lain. Baby mostly BLW, ada masa saya bagi juga makanan lenyek.
Cuma mentimun sejuk tu untuk dia gigit- gigit gatal gusi (teething phase) kena monitor kalau nak bagi dia timun, biasa dia makan yang tengah- tengah tu je kalau dia dah start gigit yang keras terus ambil.
Mudah sangat resepi yang dikongsikan. ibu bekerja juga boleh menyediakan hidangan ini kerana tidak mengambil masa yang terlalu lama. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.
Nak menang cash bernilai RM4000? Jom, hantarkan foto OOTD Sedondon Raya bersama anak anda di 👉🏼 SINI
Popia basah antara juadah popular yang boleh didapati di pasar pagi atau pasar malam. Kulitnya yang lembut, sayur yang rangup dan ditambah dengan sos memang membangkitkan selera.
Sebelum ini kita hanya dapatkan di kedai, kali ini apakata kita cuba sendiri buat di rumah. Anak-anak pasti suka!
Resipi Popia Basah Kulit Buatan Sendiri
Bahan-Bahan:
Bahan Kulit –
2 cawan tepung gandum
1 biji putih telur
3/4 cawan air
2 sudu makan cuka
secubit garam
Bahan Inti Popia –
1/2 biji kobis – di racik halus
3 biji sederhana besar carrot – di sagat halus
1 biji sederhana bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan udang kering
garam secukupnya
minyak untuk menumis
Bahan Sos Sambal –
15 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sudu besar gula perang
2 sudu besar kicap manis
minyak untuk menumis
garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
Kacang kisar – jika suka
Cara Membuat:
Kulit Popia –
1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk adunan. Gaulkan (macam buat cekodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam.
2. Ceduk sedikit adunan dan lenserkan ke atas kuali leper. Buat dari arah jam, mulakan dari tepi dulu kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan.
3. Setelah rata, biarkan sampai tepung masak sebentar. Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan. Boleh disusun berlapis-lapis kerana ia tidak melekat.
Inti Popia –
4. Kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan yang dikisar tadi.
5. Kemudian tambahkan sos tiram dan secubit garam. Masukkan pula sayuran dan masak hingga sedikit layu.
Sos Sambal –
6. Kisar cili kering, bawang besar dan bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga garing.
7. Masukkan kicap dan gula perang, garam dan perasa. Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal.
8. Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng lipat macam biasa dan gulung sedia untuk dimakan.
Tip:
Cara penyediaan popia bergantung pada citarasa. Jika anda hendak letakkan sambal dahulu pun boleh dan nak curah atas popia kemudian pun boleh. Ikut selera anda.
Baru memasuki minggu kedua raya, sudah semestinya kuih raya menjadi perhatian. Balang yang kosong harus diganti. Apa kata kali ini anda cuba pula resipi Biscoff Cheese Tart ini. Laju anak makan.
Resipi yang dikongsikan oleh Farisha Sofea ini cukup mudah dan paling penting sedap. Jom cuba!
Bahan Bahan :
Untuk Kulit Tart :
125g mentega tanpa garam
1 biji kuning telur
1 sk esen vanilla
2 sb sapuan biscoff
2 sb serbuk biscoff
1/4 sk garam
1/2 cawan gula aising ( diayak )
2 cawan tepung gandum
Untuk Krim Keju :
500g krim keju
3/4 cawan gula aising
1 sk esen vanilla
2 sb mentega tanpa garam
3 sb telur
Kacau mentega bersama gula aising sehingga sebati. Masukkan pula bahan bahan yang lain dan kacau sebati.
Pastikan tepung dimasukkan sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga adunan menjadi doh. Simpan doh didalam peti sejuk selama beberapa jam sebelum digunakan.
Sementara itu, sediakan bahan krim keju. Pukul krim keju bersama gula aising dan esen vanilla sehingga sebati. Masukkan mentega dan juga telur. Kacau rata.
Masukkan adunan ke dalam piping bag dan simpan di dalam peti sejuk. Apabila doh sudah sedia digunakan , ambil sedikit doh dan masukkan ke dalam acuan tart.
Ratakan doh dan buang lebihan kulit tart. Ulang proses sehingga selesai.
Bakar kulit tart pada suhu 180• selama 25 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing.
Setelah masak, biarkan kulit tart sejuk seketika sebelum digunakan. Setelah sejuk, letakkan sedikit sapuan biscoff ke dalam kulit tart dan paipkan pula adunan krim keju di atasnya.
Bakar cheese tart selama 5 – 10 minit. Untuk bahagian topping cheese tart pula, cairkan sedikit sapuan biscoff dan tuangkan di atas cheese tart. Taburkan juga serbuk biscoff .
Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Aneka kerepek dan kuih-kuih pedas antara yang begitu disukai sepanjang beraya. Kuih siput menu tradisi tak pernah ketinggalan malah paling layan makan sambil menonton televisyen bersama anak-anak.
Nak tahu apa resipi kuih siput jadi lagi sedap dan rangup? Jom ikuti resipi perkongsian Fatin Harnita ini. Memang sedap!
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
3 sudu cili kisar (nak pedas tambah lagi)
1 paket kecil rempah kari daging (nak letak pun boleh tak nak letak pun ok saja)
2 biji telur
1 cawan mentega cairkan
1 cawan air (letak sekali dengan garam )
Garam secukupnya
Masukkan semua bahan-bahan di atas tepung gandum, cili kisar, rempah kari, telur, mentega yang sudah dicairkan dan air garam. Gaulkan sehingga menjadi doh.
Bila doh dah sebati (tak keras, tak lembut dan betul-betul sesuai untuk diterap nanti), bolehlah gentel kecil-kecil dahulu sebelum diterap di atas papan penerap siput.
Bila semuanya siap, panaskan minyak dan goreng hingga keperangan.
Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Anak-anak adalah cerminan daripada apa yang mereka lihat, dengar, dan rasakan daripada ibu bapa mereka. Ibu bapa bukan sahaja berperanan dalam mendidik dan memberi...