Usahawan dan personaliti media sosial, Syafiqah Aina yang baru menimang cahaya mata kedua, 2 hari yang lalu mengakui fasa melahirkan anak memang mendebarkan.

“Dah Lepas Menahan Contraction Berjam-Jam, Kena Tahan Rengat Pula” – Syafiqah Aina 


(Nak menang buku ini, jom tonton dan komen ‘nak’ di video di atas) 

 

Namun dia bersyukur kerana segalanya dipermudahkan dan proses melahirkan bayi lelaki seberat 3.59kg lancar walaupun pada awalnya dia terpaksa menyerah diri di hospital kerana masih belum ada tanda-tanda melahirkan ketika itu.

“Dah Lepas Menahan Contraction Berjam-Jam, Kena Tahan Rengat Pula” – Syafiqah Aina 

Menurut perkongsian ibu kepada sepasang cahaya mata ini, Aina berkongsi yang mana dia terpaksa pula menahan sakit rengat selepas bersalin.

“Dah Lepas Menahan Contraction Berjam-Jam, Kena Tahan Rengat Pula” – Syafiqah Aina 

“Dah lepas menahan contraction berjam-jam, kena tahan rengat pula. Malam ni dia sambung bagi kita rasa, takut agaknya kita lupa rasa contraction tu cemana”

Mungkin ramai yang masih tidak tahu tentang sakit rengat selepas bersalin kerana situasi untuk bukan terjadi kepada semua ibu-ibu selepas bersalin.

Menurut Perkongsian Dr. Afiq dalam artikel Pa&Ma, Sakit Rengat atau bahasa Mat Don ‘AFTER BIRTH PAIN” adalah sakit menyerupai senggugut selepas bersalin. Ada pihak mengatakan sakit ini lebih kuat daripada sakit kontraksi semasa hendak bersalin.

Ini adalah antara proses pengecutan rahim kepada saiz dan posisi asalnya.

“Dah Lepas Menahan Contraction Berjam-Jam, Kena Tahan Rengat Pula” – Syafiqah Aina 

RENGAT BERLIPAT KALI GANDA SEMASA MENYUSU

Kesakitannya akan diamplifikasikan berlipat kali ganda apabila penyusuan ibu dilakukan sehingga ada ibu yang tewas melawan sakit ini.

Mengapa pula?

IKLAN

Penyusuan ibu merangsang penghasilan hormon oxytocin, hormon yang diperlukan si ibu untuk mengecutkan rahimnya segera.

Rahim yang lambat mengecut boleh menyebabkan berlaku TUMPAH DARAH seperti yang berlaku kepada pesakit saya semasa banjir 2014 (nak tahu kisah ibu tersebut, bolehlah dapatkan senaskah buku saya “I NEED A HELICOPTER, MY PATIENT IS DYING”).

RENGAT BANYAK BERLAKU SELEPAS KELAHIRAN ANAK KEDUA & KE ATAS

Biasanya sakit rengat ini hanya berlaku pada anak kedua dan ke atas dan jarang berlaku kepada ibu yang baru pertama kali menimang cahaya mata.

Durasi kesakitan pula sekitar 2-10 hari bergantung kepada keadaan.

Akan tetapi kebanyakkan ibu yang pernah melalui mengatakan durasinya bergantung kepada bilangan anak. Semakin banyak anak, semakin lama sakitnya.

BAGAIMANA MENGHILANGKAN KESAKITAN RENGAT?

Ada kajian di PubMed yang menunjukkan assosiasi stress dan depresi kepada ibu yang kesakitannya gagal diuruskan dengan baik selepas bersalin.

IKLAN

Jadi penting menguruskan kesakitan ibu selepas bersalin dengan baik!

#1. UBAT PENAHAN SAKIT

Pilihan terbaik adalah penggunaan ubat penahan sakit NSAID yang telah terbukti secara kajian memang berkesan. Gabungannya dengan Ubat Paracetamol juga dilihat berkesan.

#2. TEKNIK PERNAFASAN

Teknik pernafasan atau hipnosis juga dapat membantu mengawal kesakitan.

#3. MENGOSONGKAN PUNDI KENCING

Antara tips lain adalah sentiasa membuang air kecil untuk mengosongkan pundi kencing. Pundi kencing yang penuh antara punca menaikkan tahap sakit rengat selepas bersalin.

IKLAN

 

#4. TUNGKU ATAU LOSYEN PANAS

Petua tradisional juga boleh diamalkan seperti meletak tuku / batu panas ke atas rahim / losyen panas untuk mengurangkan sakit dan mempercepatkan proses pengecutan mengikut kadar yang disarankan sahaja dan tidak berlebihan.

Bagi yang bersalin secara pembedahan, perlulah mendapat nasihat doktor terlebih dahulu. Dibimbangi rawatan yang tanpa kajian boleh mengganggu penyembuhan luka dalaman.

Paling penting si ibu dan pasangannya perlu bersabar dan menguatkan semangat untuk melalui ujian ini.

Kredit: Syafiqah Aina

Kredit Info: Dr Afiq


Artikel: Bagus Untuk Anak! Formula Terbaharu Susu Kambing Karihome Dengan Kualiti Terbaik

“Dah Lepas Menahan Contraction Berjam-Jam, Kena Tahan Rengat Pula” – Syafiqah Aina 

Jom belajar rahsia ajar anak jadi jutawan di SINI

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI