Tak ada rumahtangga yang sempurna kerana kita juga bukan insan yang sempurna. Maka saling bertolak ansurlah dalam menguruskan rumah tangga bersama.

Jangan hanya meletakkan rasa kepenatan itu kepada sebelah pihak saja. Biar sama-sama penat menguruskan anak dan rumah tangga.


Paling penting jangan meletakkan tanda aras sempurna dalam semua perkara. Terima seadanya. Inilah yang cuba dikongsikan oleh saudara Firdaus Shakirin.

“Kau penat, aku pun penat…” Dalam rumahtangga, kalau kita nak lawan sapa yang lagi penat, sapa yang lagi banyak buat keje, maka sampai bila-bila pun kita akan bergaduh dan bermasam muka.

Prinsip rumahtangga saya, buat setakat yang larat sahaja, tak boleh buat, tinggal, jangan paksa diri, jangan nak perfect.

IKLAN

“Malam ni masak apa…?” Wife jawab tak tahu lagi, tak decide lagi sebab tengah ajar anak buat keje sekolah. Terus saya reply, “Tak payah masak, saya tapau makan malam…”

“Dalam Rumahtangga, Penat Tu Dua-Dua Kena Rasa” Tak Perlu Sempurna Sangat, Saling Memahami Kunci Bahagia!

Balik rumah, sampai ja rumah, tengok baju masih kat ampaian. Panggil anak, mintak dia ambik bakul, saya kutip, bawak masuk dalam rumah. Lepas maghrib, sambil tengok berita, saya lipat.

Boleh ja saya balik rumah pastu tanya,”kenapa tak masak lagi, kenapa baju tak kutip lagi, kenapa itu, kenapa ini…” saya dah PENAT kerje kot, takkan balik rumah kena buat macam-macam lagi.

IKLAN

Tapi saya tak buat macam tu sebab isteri pun ada kerja dia sendiri. Isteri bukan membuta dari pagi sampai ke petang. Isteri bukannya goyang kaki, tak buat apa-apa.

Jangan hanya kerana kita tak nampak apa yang dia buat, itu bermakna dia TAK BUAT APA-APA.

“Dalam Rumahtangga, Penat Tu Dua-Dua Kena Rasa” Tak Perlu Sempurna Sangat, Saling Memahami Kunci Bahagia!

Larat kemas, kemas, tak larat biar bersepah. Larat masak, masak. Tak larat kita tapau luar. Larat lipat baju, lipat…tak larat, esok kita buat.

IKLAN

Ada yang jenis nak perfect, nak siapkan jugak walaupun tak sempat…boleh, teruskan dan buatlah. Tak ada paksaan pun cuma jangan merungut je lah kalau pilih nak buat macam tu.

Dalam rumahtangga ni, penat tu dua-dua kena rasa. Kalau salah seorang sahaja yang PENAT, maka rumahtangga tu TENAT…✌️

Menarik: Sikit Lagi Dengar Sampai Kuala Kedah, Marah Anak Macam Komando, Ramai Terhibur Dengan Suara Mua Bellaz

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Kredit: Firdaus Shakirin
Foto: Shakina Rabahim

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI