Mak besar tapi anak kecik? Masa mengandung, badan saya naik banyak doktor, tapi bila scan baby kecik je. Kenapa?
Boleh ke jadi macam tu? Badan mak masa mengandung naik banyak tapi baby kat dalam perut, kecik je. Boleh berlaku, dan ianya satu tanda yang berbahaya kepada ibu dan bayi dalam kandungan.
Banyak sebab mengapa bayi dalam kandungan tidak membesar secukupnya dan lebih kecil dari sepatutnya mengikut tempoh kandungan. Contohnya, mengandung dah 30 minggu, tapi baby saiz macam 26 minggu je.
Darah Tinggi Masa Mengandung Boleh Menyebabkan Tumbesaran Bayi Dalam Kandungan Terbantut
Salah satu sebab mengapa ini berlaku ialah kerana ibu mengalami darah tinggi semasa mengandung.
Pernah tak masa check up mengandung, doktor suruh kita buat check bp selang sehari. Aduh, lecehnya kan? Tapi tu sebab nak detect ada darah tinggi ke tidak semasa mengandung.
Kenapa darah tinggi semasa mengandung boleh menyebabkan baby jadi kecil?
Ini kerana darah tinggi semasa mengandung terjadi akibat saluran darah pada uri yang tidak normal. Sekiranya tidak dikawal, ini akan menyebabkan aliran darah dari uri kepada bayi akan terganggu dan serapan oksigen dan makanan kepada bayi juga akan terganggu. Ini akan menyebabkan tumbesaran bayi dalam kandungan akan terbantut.
Sebenarnya, baby dalm perut lebih kecil dari sepatutnya adalah satu tanda yang bahaya kepada kedua-dua ibu dan bayi, bukan hanya kepada bayi. Kerana darah tinggi yang tidak dikawal akan menyebabkan ibu mengalami sawan (eclampsia) yang membahayakan nyawa ibu dan bayi.

Darah Tinggi Masa Mengandung Boleh Menyebabkan Tumbesaran Bayi Dalam Kandungan Terbantut

Bagaimana nak mencegahnya?

IKLAN

Sentiasa buat antenatal checkup dengan baik, ikut nasihat doktor dan sentiasa jaga pemakanan dan kekalkan kenaikan berat badan semasa mengandung yang ideal.

IKLAN

Jika dapat kesan darah tinggi semasa mengandung, jangan stress, ikut nasihat doktor dan makan ubat secara konsistent. Sekiranya ada masalah dengan ubat yang dimakan, segera berjumpa doktor untuk berbincang dan ubat tersebut boleh ditukar kepada ubat lain yang lebih sesuai.

IKLAN

Sumber: Poliklinik Az-Zaara

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI