Setiap kali buka kasut, mulalah dia jengketkan kaki dia. Bukan kadang-kadang tapi setiap kali buka kasut, dia mula rasa tidak selesa. Jika umur anak masih berusia dua tahun itu mungkin tidak mengapa, namun jika anak sudah pun melebihi tiga tahun, ada baiknya mak ayah beri lebih perhatian pada anak.

Menurut Pn Mahfuzah Zainol, Terapi Cara Kerja, terdapat beberapa perkara yang perlu diberikan perhatian jika anak sentiasa jalan berjengket. Ada beberapa perkara yang ibu bapa boleh perhatian dan bantu anak atasi masalah ini. Ia mungkin punya kaitan dengan masalah sensori, tidak terkecuali juga masalah-masalah lain. Ini mak ayah perlu perhatikan.

Langkah pertama ibu bapa boleh buat ialah semak perkara-perkara ini :

1. Adakah mereka menjengket setiap kali ketika berjalan?
“Berjalan je mesti nak jengket”

2. Ada kekejangan otot kaki.
“Nampak macam sakit je bila jalan”

3. Adakah anak anda berjalan dengan gaya pelik atau awkward.
“Lain macam je cara dia jalan kan, abang?”

4. Adakah tapak kaki dia tak ada lekuk.
Di tapak kaki kita ada arch yang membantu untuk keseimbangan badan. Boleh check kaki masing-masing.

IKLAN

5. Adakah dia jalan jengket sebab habit atau sengaja buat macam tu.
“Suka nak buat-buat jalan jengket la Zara ni”

Sebenarnya ada beberapa sebab jalan menjengket. Kita analisis sikit.

– Tanda masalah fizikal seperti motor skills disorder.
Atau shortening of muscles around ankle due to early exposure to walker when babies. Sebab itu di Kanada, walker dilarang diguna untuk bayi.

– Tanda berkemungkinan ada masalah kelewatan perkembangan bahasa (speech delay).
Ada kajian dalam skala kecil (small study) menunjukkan perkaitan antara tip toe walking dengan perkembangan bahasa.

Ini ada kaitan juga dengan sensory development seperti movement, balance and coordination.

“Apa yang ibu bapa lakukan jika menyedari anak anda jalan menjengket?”
1. Jika disebabkan masalah fizikal, motor disorder dan otot, boleh rujuk kepada physioterapist dan occupational therapist (ortho setting)

2. Jika ada tanda lain seperti speech delay, sensory processing disorder, semak carta perkembangan kanak-kanak.
Available online. Free.

Jika benar lewat daripada umur yang sepatutnya, berjumpalah terapis pertuturan bahasa berhampiran anda untuk assessment dan intervention.
Dan jika ada tanda-tanda sensory processing problem, rujuk terapis carakerja berhampiran untuk assessment dan intervention.

3. Jika anak anda berjalan berjengket sebab suka-suka dan habit. Percayalah, tingkah laku ini akan faded over time. Insha Allah.
Ia perkara biasa bagi kanak-kanak untuk belajar keseimbangan badan.

Tips penting! Bawa anak anda keluar untuk aktiviti sensori bersama alam.
– Tanggalkan kasut.
– Pijak rumput
– Berjalan atas pasir
– Masuk dalam air
– Lompat atas lumpur

Biar mereka berpijak di bumi yang nyata. Perkongsian yang sedikit dari saya.

Menarik: Resah Membebel Terlentang Sebenarnya Cara Anak Nak Tenangkan Diri Sebelum Tidur Dia Cuba Berdikari!

Nak macam-macam info? Jom join telegram Pa&Ma D Parents https://t.me/pamadparents