Jika asyik biarkan anak main dengan gajet sepanjang masa memang anak boleh diam tapi proses pembelajaran tidak berlaku. Jadi ibu kena kreatif untuk manfaatkan masa anak dirumah.

Walaupun anak baru usia dua tahun, pendedahan kepada ilmu yang baru pasti memberi keseronokan. Manakala bagi yang dah mula dihantar ke tadika anda boleh terus mengasah kemahiran anak. Apa kata cuba buat kotak belajar yang mudah untuk anak seperti dikongsikan oleh Puan Syazana Azahar.

Ada kotak kosong kat rumah yang tak digunakan? Jom DIY Box Belajar (BB) untuk anak-anak. Simple but interesting.

Bahan utama:

+ Kotak (saiz ikut citarasa)

+ Kertas Eva foam (boleh juga guna kotak/cardboard tebal)

+ Stick aiskrim

+ Gunting dan pisau

+ Marker pen

IKLAN

+ Gam

(Gunting dan tulis dahulu di kertas eva foam. Kemudian tampal dengan gam, eva foam pada stick aiskrim. Perlu rehatkan dahulu lepas gam, supaya gam betul2 melekat pada eva foam.)

IKLAN

Anak-anak boleh leka tau main BB ni. Aktiviti masukkan stick ke ruangan yang disediakan (fine motor skill + eye coordination) sambil belajar ilmu baru.

Topik untuk setiap ruangan box bebas ikut citarasa masing-masing. Cikgu umi pilih untuk cover basic topik. Sesuai untuk abang Ammar (ulangkaji) dan adik Sumayyah (belajar ilmu baru).

IKLAN

Cara simpanan yang lebih tersusun selepas digunakan. Selamat mencuba

Jika ianya bermanfaat, share yea. Moga bermanfaat juga untuk semua.

Sumber: Syazana Azahar

ARTIKEL MENARIK [Bagus Petua Ibu Ini! Rawat Batuk, Selsema Anak Bawah Setahun Guna Lemon & Delima]

LAGI ARTIKEL MENARIK [“Pegang Telinganya Sakit, Bila Menangis Muka Senget Sebelah”. Aisyah Kena Bell Palsy]

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)