Susu paling terbaik untuk manusia, adalah susu ibu. Selepas umur 2 tahun, dah cukup tempoh penyusuan susu ibu, anak-anak dah tak perlu ambil susu secara harian 3 4 botol sehari sebenarnya.

Bagi anak keperluan nutrisi yang secukupnya dari makanan sebenar. Real food, dan bukan ultra processed food. Menurut Dr Mazliana Mazlan, Ibu ayah perlu pelbagaikan makanan anak, supaya mereka tak bergantung lagi dengan susu.

Susu, lembu atau kambing, ada protein casein. Yang boleh tambahkan keradangan pada badan anak.

Saya minum susu setiap hari waktu dalam pantang anak pertama. Baru saya sedar itu puncanya anak saya berkahak waktu umur 10 hari. Lepas stop je susu, terus dah tak dengar bunyi kahak baby yang menyusu. Lain orang, lain ceritanya dengan susu.

Susu, ada banyak jenis. Susu segar, susu tepung, susu formula. Susu kambing lebih baik dari susu lembu, insyaAllah.

Susu kambing, ada protein casein A2, yang mana ianya lebih mudah dihadam dan sifat keradangan kurang berbanding susu lembu yang ada protein casein A1.

IKLAN

Tapi ada jugak susu lembu dari protein casein A2. Kalau jumpa yang ini, insyaAllah ianya lebih baik untuk kita bagi anak.


Saya kongsikan pilihan susu yang ada di pasaran. Bukan yang terbaik, tapi antara yang ok untuk anak-anak. Paling sikit bahannya, paling baik insyaAllah.

Susu-susu ni, hanya untuk anak umur 1 tahun dan ke atas.

IKLAN

Bawah 1 tahun, tetap perlu cari susu formula untuk anak, kalau tak diizinkan untuk kita susukan anak dengan susu ibu. Yang ini saya tak ada cadangan, korang jangan tanya saya tauuu.

Lepas 2 tahun, tak perlu bagi susu secara harian untuk anak. Banyak sumber kalsium, DHA, dari makanan segar lain yang patut anak ambil.

IKLAN

Kadang kita pelik anak tak nak makan nasi, rupanya sebab dia dah kenyang dengan susu formula tinggi gula. Cuba kita stop kejap susu untuk anak yang macam ni, anak mesti lapar, dan akan cari jugak makanan.

Niat perlu ada, untuk kurangkan susu pada anak bila umur dah injak 2 tahun. Kurangkan perlahan-lahan. Bukan drastik stop terus semua susu anak. Terkejut dia nanti, kesian.

Sama-sama kita cuba ya.

Kredit: @mazliana.mazlan

Ketahui fungsi caresat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up! Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!