Perkembangan si manja anda bukan sahaja boleh dipengaruhi oleh masa, malah jenis-jenis aktiviti yang anda berikan kepada mereka.

Aktiviti tummy time boleh dianggap sebagai senaman awal untuk bayi anda. Ia merupakan satu aktiviti di mana bayi akan diletakkan dalam posisi meniarap ketika mereka dalam keadaan terjaga.

Doktor Kongsi Nak Elak Anak ‘Delay’ Perkembangan, Banyakkan Aktiviti ‘Tummy Time’ Sejak Lahir

Aktiviti ini perlu diawasi oleh ibu bapa memandangkan posisi tersebut boleh menyebabkan ketidakselesaan kepada si manja. Reaksi bayi berbeza-beza mengikut usia dan keupayaan mereka untuk mengawal pergerakan kepala.

Mungkin ada di antara si manja yang menangis teresak-esak dan ada juga yang membebel sendirian ketika diletakkan dalam posisi tersebut.

Walau apa pun, aktiviti ini mempunyai kebaikannya yang tersendiri seperti yang dikongsi oleh Dr Amalina Mohd Daud.

IKLAN

Doktor Kongsi Nak Elak Anak ‘Delay’ Perkembangan, Banyakkan Aktiviti ‘Tummy Time’ Sejak Lahir

Satu pesanan saya bila anda ada newborn di rumah, tolong lah banyak banyakkan buat TUMMY TIME.

Tummy time adalah benda basic tapi jarang sangat dilakukan secara kerap oleh parents. Memang anak tak suka bila di tummy time kan. Tapi kajian menunjukkan, bayi yang kurang tummy time akan mengalami delay dalam banyak-banyak aspect

Tummy time menguatkan otot di belakang tubuh yang membantu bayi untuk mengengsot, merangkak, duduk dan berdiri. Tummy time menjadikan tubuh tegap dan dengan tubuh yg tegap anak mudah nak gunakan tangan untuk makan

IKLAN

Tummy time juga menguatkan salur pernafasan dan membina pernafasan yang baik. Ketika tummy time anak akan buat vocalization yang membantu perkembangan speech

Tolonglah buat sekerap mungkin. Sekali buat pada peringkat awal buat 5 minit dahulu. Kemudian tambahkan masa dan aim untuk capai 1 jam sehari (in divided time) pada usia 3 bulan.

Harini baby dah tummy time belum?

Kredit: amalina_mohd_daud

IKLAN

Doktor Kongsi Nak Elak Anak ‘Delay’ Perkembangan, Banyakkan Aktiviti ‘Tummy Time’ Sejak Lahir

Pelajari ilmu penyusuan untuk menjayakan bf journey mama bersama pakar-pakar bertauliah di webinar Mama Nak Susukan Anak. Daftar sini : https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-nak-susukan-anak/

 

 

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI