Otak adalah organ utama tubuh yang menyerap nutrisi dari makanan yang dimakan. Disebabkan itu, apa yang dimakan boleh mempengaruhi diri kita. Bukan itu saja, jika sejak dari kecil anak-anak dibiasakan pemakanan sihat, pasti akan membesar dengan baik dan daya fikiran juga bagus.

Menurut Perunding Kanan Malaysia Brain Academy, Dr Rizal Abu Bakar, beliau memberitahu banyak pemakanan yang diambil selama ini mempengaruhi otak setiap individu tanpa sedar.

Berikut antara perkongsian beliau:

MAKANAN YANG BAHAYAKAN OTAK

Tahukah kita ada banyak ‘makanan’ merosakkan otak? Lebih menakutkan adalah makanan ini adalah makanan biasa kita.

Dikongsikan 3 jenis makanan yang biasa dimakan oleh rakyat Malaysia. Pastinya ia adalah hasil dari kajian.

IKLAN

Contoh makanan ialah:

Dr Rizal Kongsi Antara Makanan Yang Bahayakan Otak Tapi Ramai Tak Sedar!1. Tauhu – ada phytoestrogen. Beri kesan buruk pada memory. Turunkan prestasi otak. Berlaku apabila dimakan lebih dari sembilan kali dalam seminggu.

Semak jurnal Dementia and Geriatric Cognitive Disorders untuk detail maklumat.

Dr Rizal Kongsi Antara Makanan Yang Bahayakan Otak Tapi Ramai Tak Sedar!2. Garam – kajian dapati apabila kita ambil antara 10-15g garam sehari selama seminggu, ia dedahkan kita pada nyanyuk (baca alzhemer).

IKLAN

Untuk bacaan lanjut semak jurnal Neurobiology of Aging

Dr Rizal Kongsi Antara Makanan Yang Bahayakan Otak Tapi Ramai Tak Sedar!

3. Makanan deep fried. Banyak sangat kajian berkenaan hal ini. Banyak makan makanan deep fried tingkatkan tahap kebodohan. 25-35% itu biasa.

Elakkan beri anak makanan seperti ini. Kita pun perlu jauhi benda puaka ini.

IKLAN

Otak kita tanggungjawab kita. Hentikan dari terus menjadi peracun otak sendiri dan keluarga.

Kredit: Dr Rizal Abu Bakar #Neuroversiti 

Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!

Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

Dr Rizal Kongsi Antara Makanan Yang Bahayakan Otak Tapi Ramai Tak Sedar!

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI