Terlupa anak di dalam kereta, suatu insiden yang sangat menyedihkan. Namun siapalah kita untuk menidakkan ketentuan Ilahi. Tidak ada ibu bapa yang mahu tragedi pilu ini terjadi.

Mana mungkin ada ibu bapa sanggup meninggalkan  anak mereka di dalam kereta yang diparkir untuk masa yang lama. Kes seperti ini kerap berlaku, dan boleh berlaku kepada sesiapa, termasuk diri kita sendiri. Oleh itu kita perlu mengambil langkah-langkah untuk mengelakkan perkara ini terjadi.

Elak Terlupa Anak Di Dalam Kereta, Doktor Ini Kongsi Caranya

Bagi mengelakkan anda terlupa anak anda di dalam kereta, berikut dikongsikan tip untuk mengurangkan kebarangkalian perkara ini terjadi kepada anak anda.

1. Jangan letak kerusi kanak-kanak di belakang kerusi pemandu. Di situ adalah titik buta (blindspot). Letakkan di bahagian belakang tempat duduk penumpang agar ia berada dalam ruang pandangan.

2. Sentiasa jadikan amalan untuk memeriksa dalam kabin(termasuk tempat duduk penumpang hadapan dan tempat duduk belakang) sebelum mengunci kenderaan anda. Mulakan amalan ini mulai sekarang.

IKLAN

Elak Terlupa Anak Di Dalam Kereta, Doktor Ini Kongsi Caranya

3. Letak patung permainan di kerusi kanak-kanak. Apabila letak anak di dalam kerusi itu, pindahkan patung tersebut di tempat duduk penumpang hadapan. Pilih patung yang besar dan berwarna terang. Patung itu peringatan bahawa anak anda dibelakang.

4. Jika anda ada membawa beg susu anak anda bersama, sentiasa letak beg itu di bahagian hadapan. Konsepnya sama seperti tip ke-3. Ia peringatan bahawa anak anda ada di kerusi kanak-kanak di tempat duduk belakang.

Elak Terlupa Anak Di Dalam Kereta, Doktor Ini Kongsi Caranya

IKLAN

5. Letakkan barang yang penting di belakang, bersama anak anda. Contoh: beg kerja, kunci pejabat, tag kerja, atau sebelah kasut kiri anda di ruangan kaki di belakang jika pandubkereat auto. Nota: tidak digalakkan memandu tidak berkasut.

6. Letakkan tag/label pada pemegang pintu sebelah pemandu di bahagian luar, yang menandakan anak anda di dalam kereta. Label ini boleh dibeli atau dibuat sendiri menggunakan barangan di rumah. Contoh seperti dalam gambar di bawah.

7. Pesan kepada pihak sekolah atau pengasuh agar menelefon anda jika anak anda tidak tiba ke sekolah atau di rumah asuhan pada masanya. Boleh juga pesan pasangan anda untuk mengingatkan anda, terutamanya jika ada bertukar rutin menghantar anak.

IKLAN

Elak Terlupa Anak Di Dalam Kereta, Doktor Ini Kongsi Caranya

8. Guna peranti (device) atau aplikasi telefon untuk mengingatkan anda bahawa anak anda di dalam kereta. Contohnya: ChildMinder SoftClip atau aplikasi Kars 4 Kids Safety . Nota: harganya tidak murah dan aplikasi memerlukan kereta mempunyai fungsi Bluetooth.

9. Bagi yg selalu guna aplikasi navigasi Waze, boleh pilih untuk hidupkan aturan Child Reminder ( Settings>Advanced Settings>General>Child Reminder). Waze akan mengingatkan anda sejurus sampai destinasi.

Semoga dengan perkongsian ini, mama dan papa lebih peka menjaga keselamatan anak-anak. Kita tidak mahu perkara sebegini berulang dan terus berulang lagi.

Sumber: Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI