Entonox ialah campuran daripada gas oksigen dan gas  nitrous oxide. Gabungan kedua-dua gas ini bertindak memberikan kelegaan sakit dan bukannya oksigen semata-mata seperti yang didakwa sesetengah pihak.

Pelega kesakitan bertindak melegakan kesakitan kontraksi ketika bersalin. Terdapat banyak opsyen pelega kesakitan yang ada termasuklah entonox. Dr Muhammad Izzat, Pegawai Perubatan Kesihatan Wanita & Kehamilan mengulas bagi memperbetulkan kekeliruan yang menyatakan oksigen berfungsi sebagai pelega kesakitan.

Entonox Alternatif Untuk Mengurangkan Rasa Sakit Bersalin, Bukan Oksigen Semata-Mata. Doktor Ini Rungkai Kekeliruan
Sumber: Dari FB Dr Muhammad Izzat

Campuran oksigen dan nitrous oxide ( ENTONOX )

Benda yang digunakan oleh wife Dato Sri Aliff syukri adalah campuran oksigen dan gas nitrous oxide. Campuran ini tidak menghilangkan semua rasa sakit nak bersalin, tapi ianya mampu mengurangkan rasa sakit tu walaupun tak dapat hilang semua ( yelah dari takda langsung kan? ). Kebanyakkan wanita nak bersalin suka menggunakan entonox ini kerana mereka mampu mengawal dan boleh menggunakan entonox ini pada bila-bila masa mereka memerlukannya.

TIP PENGGUNAAN BERKESAN ENTONOX

Ibu akan bernafas menggunakan topeng muka yang boleh dipegang oleh mereka sendiri. Kalau suami menemani, suami boleh pegangkan topeng muka ini. Gas ini mengambil masa 15-20 saat untuk berfungsi, maka ibu boleh mula menyedut gas ini sebaik sahaja sakit kontraksi hendak bermula. Ianya berkesan kalau ibu sedut gas ini perlahan-lahan dan sedut dalam-dalam.

IKLAN

KESAN SAMPINGAN ENTONOX SEMASA BERSALIN

  • TIADA KESAN BAHAYA kepada ibu dan bayi.
  • Ibu kadang-kadang boleh berasa kepala melayang-layang atau pening sedikit.
  • Ada pesakit melaporkan berasa mengantuk atau ‘lalok’ dengan menyedut Entonox ini atau susah memberikan perhatian atau fokus – jika ini berlaku ibu boleh berhenti menggunakan entonox.

BOLEH CUBA ALTERNATIF LAIN

Kalau entonox ini tak berkesan untuk anda, boleh fikirkan alternatif lain, bincang dengan doktor cara lain pula untuk ‘berperang’ dengan kesakitan bersalin.

Satu lagi, bukan semua hospital ada kemudahan entonox. Mana yang ada tu boleh la pakai, yang takde tu jangan meroyan plak bila tak boleh pakai entonox. Ada banyak cara lain yg bole bantu kurangkan kesakitan.

IKLAN

Entonox Alternatif Untuk Mengurangkan Rasa Sakit Bersalin, Bukan Oksigen Semata-Mata. Doktor Ini Rungkai Kekeliruan

IKLAN

OKSIGEN SAHAJA TIDAK BERFUNGSI SEBAGAI UBAT PENAHAN SAKIT

Oksigen sahaja TIDAK berfungsi sebagai ubat tahan sakit. Campuran oksigen dengan gas nitrous oxide yang digunakan dalam dewan bersalin baru berfungsi untuk mengurangkan rasa kesakitan bersalin.

Jaga-jaga. Jangan tertipu!

Sumber: Dr. Muhammad Izzat Abdul Razak, Pegawai Perubatan Kesihatan Wanita & Kehamilan

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI