Setiap ibu bapa pastinya teruja untuk menerima kehadiran orang baru dalam rumah tangga. Bila disahkan hamil pasti tak sabar ingin melakukan ujian imbasan untuk mengetahui jantina bayi dan memastikan bayi dalam keadaan sihat dan baik.

Sama seperti Puan Fate’ah, namun ketika dia melakukan ujian imbasan kehamilan doktor memaklumkan ada sesuatu yang tidak kena dengan bayinya kerana ukuran kepala bayi sedikit besar. Dia kemudianya di rujuk kepada pakar untuk mengetahui masalah sebenarnya. Ikuti perkongsian ini.

Saya nak berkongsi pengalaman bagaimana saya dan suami menjaga seorang anak yang dilahirkan cleft lip (sumbing) .

Assalamualaikum maaf jika kisah ni akan menyentuh emosi para ibu dan ada tak pengalaman jaga anak yang cleft.

Semua ibu bapa pasti excited nak tahu jantina baby kan?? Begitu juga dengan kami ketika kandungan 6 bulan, kami pun pergi klinik swasta nak tahu jantina .. doktor pun bagitahu tahniah dapat baby boy tapiii doktor ukur kepala baby besar sikit jadi doktor akan buat surat pergi jumpa pakar.

Doktor Sahkan Anak Sumbing

Bila dah jumpa doktor pakar, perasaan ni tak tahu nak bagitahu macammana takut semua ada ..doktor tanya “family ada yang cacat tak ?? Anak puan sumbing, puan jangan risau boleh repair ni”.

Masa tu hanya Allah je yang tahu perasaanku, nak menangis masa tu tak boleh nak fikir apa-apa mugkin ini adalah uji aku, aku cuba tenangkan hati, dalam hati macam-macam, macam mana nak bagitahu family.

Terlampau Sedih

Sampai je rumah saya diam tak cakap sepatah pun sebab terlampau sedih, suami cerita semua dekat family. Mak pun cakap, “tak apalah nak buat macam mana, Allah nak bagi anak syurga kita terimakan. doktor cakap boleh repair”.

18 November 2016

Jam 6 pagi lagi nurse dah kejutkan suruh makan, jap lagi nak masuk labour room kena ada tenaga kejap lagi nak push baby 😅. Saya pun makan roti kering dengan air Milo. Dah siap makan semua nurse pun tolak masuk labour room .. agak lama jugak la dalam labour room tu ..

IKLAN

Tepat Jam 1.05pm Lahirlah Putera Kami

Muhammad Aufa Amsyar lahir secara normal. Masa keluar je Amsyar terus saya tengok betul ke baby saya sumbing. Ternyata betul apa yang doktor pakar beritahu cuma doktor tak tahu cleft lip atau cleft palate.. nurse pun bagitahu anak puan sumbing sikit puan jangan risau je nanti kita repair, saya pun jawap saya dah tahu masa kandungan 6 bulan.

Di Refer Ke Klinik Plastic

Selepas je lahir Amsyar, doctor akan refer ke plastic clinic dan saya tak penah missed follow-up.. cukup berat 6kg doktor akan bagi date untuk operation .. saya menunggu agak lama sebab Amsyar ada jantung berlubang tapi tak serius lepas je jumpa doctor pakar jantung diorang cakap amsyar boleh buat oparation. Doktor plastic surgery terus bagi date

Mula sekali saya akan jaga kesihatan Amsyar, if dia ada demam selsema or batuk pihak hospital akan tunda ke date lain. Amsyar buat operation ketika usia 10 bulan agak lewat sikit sebab ada masalah jantung perlu refer pada pakar jantung ..pada hari Amsyar nak menjalani pembedahan saya yang teman masuk ke dalam bilik pembedahan. Saya teman dia kejap ja lepastu nurse mintak tunggu di luar ..

3 jam lebih baru selesai pembedahan, nurse panggil masuk tengok keadaan masa tu sebak tak tahu nak cakap…. Dia menangis menahan rasa sakit tu. Seminggu juga berkampung di hospital ..

Penyusuan Berbeza

IKLAN

Oh ya, bagi yang belum tahu untuk kanak-kanak seperti mereka cara penyusuan agak bebeza mereka ada botol susu khas untuk membantu memudahkan bayi minum susu.

Kos Pembedahan

Kos hospital pula sangat murah, untuk kos pembedahan tak sampai RM100 amount yang perlu kami bayar.

Jangan Beza-Bezakan Anak

Saya rasa bertuah semasa kandungan 6 bulan dah tahu anak yang bakal lahir cleft. Jangan sedih atau beza-bezakan dengan ank-anak yang lain.

IKLAN

Anak-anak cleft adalah anank-anak yang bertuah, anak yang manja, anak yang pembawa semangat… semoga ibu-ibu disana kuat dan tabah menghadapi dugaan.

Ini adalah gambar terkini Amsyar. Membesar dengan sihat dan comel. Semoga kisah ini menjadi penguat buat ibu bapa lain yang diuji.

Kredit:Nur Fate’ah

Follower Pa&Ma yang nak dapatkan barangan dengan harga murah boleh klik SINI

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini. Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu? Just daftar je kat sini 

FREE je tau Webinar ni!!