Sememangnya makanan berbentuk finger food perlu bagi menambah perkembangan dan kemahiran otak anak ketika makan. Pun begitu bukan semua makanan finger food ini selamat untuk anak. Ada beberapa cirinya yang perlu diketahui supaya anak selamat daripada sebarang risiko terutama sekali risiko tercekik makanan.

Menurut dietitian, Pun Nur Hafizah M Sobri, finger food untuk bayi haruslah mempunyai ciri-ciri yang selamat di makan dan beberapa garis panduan perlu diketahui oleh ibu sebelum menyediakan sajian buat mereka. Ini yang dikongsikan beliau. Mama wajib periksa.

CIRI CIRI FINGER FOODS BABY SELAMAT

Haaa kan banyak kali dah kan saya cerita kepentingan finger foods nak bantu anak kembangkan skill mereka. Kait rapat dengan baby led weaning dan boleh dimulakan seawal 6 bulan tapi WAJIB mula waktu 8 bulan.

Penggunaan finger foods penting sebab
1. Bantu anak kembangkan skill untuk pegang barang
2. Bantu anak belajar fokus untuk menyuap makanan dalam mulut
3. Bantu anak menarik minat dekat makanan depan mata (guna konsep play time waktu eating time)
4. Bantu anak belajar gigit kuantiti yang sesuai (banyak sangat takleh kunyah nanti)
5. Bantu mak ayah tentukan makanan apa yang anak suka

Dan banyaaaak lagi. Tapi waktu buat finger foods takleh senang senang potong. Baby bukan macam orang besar semua dah pandai. Mereka masih lagi dalam fasa belajar.

Maka waktu nak buat finger foods pastikan ada ciri ciri berikut

1. Saiz finger foods lebih besar dari genggaman baby
Senang baby nak pegang, nak belek, nak gigit. Ingat baby tak boleh pegang guna jari / pinch seperti kita. Mereka masih belajar. Bila dah pandai menyuap dan gigit baru saiz dari potongan panjang jadi kiub besar (waktu ini usia lebih kurang 10bulan)

2. Lembut
Tahap kelembutan adalah makanan tersebut boleh dilenyek untuk jadi makanan baby. Kalau tak boleh lenyek, maka makanan tersebut keras dan perlu di stim/rebus untuk lembutkan lagi. Tak kisah makanan tersebut dari kumpulan karbohidrat ke sayur ke protein ke…pastikan lembut.

3. Jangan beri dalam bentuk bulat
Contoh buah anggur, buah kiwi, pasta makaroni, kacang. Bentuk bulat ni meningkatkan risiko untuk baby tercekik.

4. Beri dalam kuantiti sedikit
Jika terlalu banyak sukar untuk anak capai satu satu. Baby capai banyak sekali dan akhirnya bukan belajar menyuap masuk mulut, nanti bagi meja and lantai makan.

5. Sentiasa pantau anak
Walaupun anak sudah pandai makan finger foods, suap sendiri, parents tetap kena pantau untuk elak risiko anak tercekik. Tapi harus tahu perbezaan gag reflex dan tercekik. Gag relfex apabila anak makan terlalu banyak atau perkenalkan makanan baru yang mereka tak kenal.

Akan buat aksi muntah dan berbunyi wuek..air liur selalu meleleh. Relaks tengok anak dulu..jangan terus ambil makanan. Tapi cekik tiada bunyi dan nampak anak sukar nak bernafas, tiada air liur meleleh dan senyap. Perlu ambil tindakan segera.