Ibu-ibu boleh membuat biskut bayi sepantas 15 minit sahaja. Mudah dan berkhasiat. Paling penting sudah tentu bersih dan halal. Bahan-bahan yang digunakan pun terjamin berkhasiat untuk si manja.
Orang kata nak seribu daya tak nak seribu dalih. Bila ada anak kecil, stok snek untuk kudapan kena sentiasa ada di rumah. Mereka sedang membesar memang akan kerap mengunyah. Selain itu untuk si kecil yang baru belajar makan sendiri, biskut ini boleh jadi pilihan finger food yang baik untuk mereka.
Resipi Buat Biskut Bayi Yang Mudah & Berkhasiat
Kalau yang beli di luar, kita tak pasti bahan-bahannya sesuai atau tidak untuk bayi dan kanak-kanak. Kebanyakan biskut komersil yang dijual walaupun dibuat khas untuk bayi dan kanak-kanak mesti mengandungi gula dan garam yang tinggi. Terlalu manis pun tak elok untuk tumbesaran si kecil.
Belum lagi dengan harganya yang boleh tahan mahal. Sebekas kecil biskut bayi dah mencecah RM20!
Jadi, untuk menjimatkan wang ringgit dan sudah tentu ibu-ibu mahu berikan makanan terbaik untuk anak-anak cubalah buat biskut sendiri. Resepi biskut untuk kudapan bayi dan kanak-kanak ini dikongsi oleh Emilia Salim dalam laman Instagramnya.
Ads
Mama Boleh Buat Sepantas 15 Minit
Bahan-bahan:
1 cawan unbleached flour
2 sudu besar unsalted butter
2 sudu besar olive oil
Air secukupnya
Cara membuat:
Ads
1. Gaul semua bahan kecuali air.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
3. Canai nipis dan terap menggunakan acuan pilihan.
Ads
4. Bakar pada suhu 150°c selama 15 minit/sehingga keperangan/mengikut oven masing-masing.
Simpan dalam bekas kedap udara dan boleh dijadikan stok snek untuk si manja.
Susah sangat nak ajar anak kita makan sayur. Kalau disuap bersama nasi, pasti anak tolak mentah-mentah. Terpaksalah mama bertambah kreatif dengan buat trik sembunyikan sayur dalam makanan yang dimasak.
Tapi jenis makanan bagaimana yang mampu tarik perhatian anak kita untuk masak. Tak kisahlah jenis makanan apa asalkan penuh dengan nutrisi dan paling penting berkhasiat.
Resipi Sosej Ayam Sayur yang dikongsikan oleh Puan Norazlin Abd Rahman di facebooknya ini boleh juga kita jadikan panduan. Nampak sedap dan paling penting lebih selamat dan jimat. Jadi jom cuba.
RESEPI SOSEJ AYAM+SAYUR
Makanan sihat untuk anak-anak. Bukan senang nak bagi anak-anak makan sihat yang lengkap dengan happy, terutama sayur. Ini cara paling mudah dan membuatkan anak anda bertambah makan!
Bahan-bahan :-
4-5 ketul dada ayam
2 biji telur
Lobak merah dan daun sup (boleh guna apa-apa sayuran)
1 biji bawang besar
4-5 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam, lada sulah dan garam
4 sudu makan tepung ubi
Caranya:
1. Campurkan kesemua dan kisar hingga sebati.
2. Masukkan bahan-bahan tersebut ke dalam plastik aiskrim dan ikat dihujung kiri dan kanan.
3. Kemudian rebus dalam 10 hingga 15 minit.
4. Goreng jika nak makan, yang lebih boleh simpan.
Siap!
Kredit: Norazlin Abd Rahman
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bosan dengan resipi finger food yang selalu dicuba pada anak, apa kata kali ini mama cuba pula resipi yang seakan nugget ayam ini pada anak kecil kita. Bukan nugget ayam tetapi Jejari Keledek yang dihasilkan mengikut bentuk jari dan comel. Bentuk sebegini buat anak mudah memegangnya. Saiz comel juga buat anak teruja untuk mencuba.
Resipi oleh Puan Umairah Jamaah ini paling ringkas kerana hanya menggunakan dua bahan sahaja. Jadi mama tak perlu bersusah payah mencari bahan. Asalkan ada keledek dan roti, semudah abc, menu anak sudah pun tersedia. Jom cuba.
Cuti-cuti ni mesti ramai ibu-ibu hebat yang siapkan stok makanan untuk anak-anak. Jadi hari ni Kak Mai nak share Jejari Keledek. Tapi versi jejari gemoks kikiki.
Guna dua bahan saja:-
Keledek tak kisah jenis apa nak guna.
Roti gardinear ( untuk buat serbuk roti)
Simpel kan. Bahan pun mudah aje nak sediakan. Jom kita mula. Rebus keledek macam biasa. Pastu lenyekkan. Sukatan ikut la banyak mana korang nak buat.
Bentukkan macam ni. Kalau agak lembik boleh letak tepung gandum sikit. Kak Mai punya tak letak tepung. Nak frozenkan boleh tau.
Ni roti tadi kita bakar guna oven. Suhu 110 selama 10 minit- 15minit ( bergantung pada oven tau). Lepas tu guna pengisar kering. Kak Mai terpaksa guna pengisar basah sebab tetiba masa shooting pengisar kering merajuk.
Salutkan jejari gemoks tadi dengan serbuk roti tadi. Pastu terus goreng.
Yahuuuu. Siap. Nampak macam ala-ala nugget ayam kannnn. Sedap rangup kat luar. Lembut di dalam gitchuuu.
Selamat mengubi. Kah!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Dah ada rancangan untuk hidang pelbagai juadah raya, tapi macam tak lengkap kalau tiada ‘pencuci mulut’ kan? Jadinya hari ini Pa&Ma akan kongsikan satu resipi pencuci mulut perkongsian dari saudari Naz MShariff yang mudah dan sedap. Boleh la buat malam raya ni, esok dah boleh hidang kepada tetamu.
Bahan-bahan:
Bahan A
1/2 cawan gula pasir
1/2 @ kurang dari 1/2 cawan air panas (kalau kurang dari 1/2 cawan air karamel akan jadi pekat)
Cara penyediaan:
1. Hanguskan gula smpai perang & masukan air panas. Kacau segera supaya nnti dia tidak berketul. Then masukan dlm bekas/loyang korang. Sejukan suhu bilik. Ketepikan.
Bahan B
4 keping roti potong 6/ siat2 pun boleh
1 tin susu cair
1/2 cawan air suam
3 sb susu pekat
1 sk esen vanilla
Garam sikit
Cara Penyediaan:
1. Blend semua Bahan B sampai sebati
2. Bahan B dah sebati baru masuk 3 biji telur blend skejap je. Kemudian, tapis.
3. Masukan Bahan B ke Bahan A
4. Kukus selama 45minit
5. Telangkupkan puding.
Dah siap dah, mudah bukan? Masukkan dalam peti makan masa sejuk-sejuk lagi sedap rasanya! Selamat mencuba.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bersempena dengan Bulan Menabung Simpan SSPN (BMS) 2024, pertandingan Baby Merangkak Race Pa&Ma X Simpan SSPN telah diadakan di MyTown Shopping Centre, Kuala Lumpur,...