Biarpun anak-anak masih kecil, mereka mempunyai perasaan malu. Setiap perkataan yang keluar dari mulut kita ada masanya boleh membuatkan anak-anak terasa hati. Jika anak-anak membesar dalam keadaan kurang keyakinan diri dan suka merasa dirinya tidak cukup bagus, sebenarnya rasa ini telah ‘tertanam’ sedari kecil.

Biarpun perkongsian ini sudah setahun yang lalu, tiada salahnya untuk kita jadikan pedoman. Ibu ini, Adlil Rajiah berkongsi bagaimana kata-kata orang dewasa boleh ‘mencederakan’ emosi anak kanak-kanak.

“Benih-benih insecurities itu, KITA yang tanam..”

Tidak disangka-sangka, tetapi inilah yang berlaku.

April lepas, Haikal hilang 2 gigi depan.
Dan sejak tu, macam2 saya dengar orang cakap pada dia–

rongak,
dah tak handsome,
dah tak comel,
macam dracula,
macam terowong,
macam2.

Artikel Lain: [Pegang Phone Waktu Dukung Anak? Kata Pakar, Tabiat Ini Dapat Cederakan Mereka!]

Dan tadi, ada sepasang suami isteri minta nak selfie dengan Haikal. Macam biasa, Haikal tak pernah menolak bila ada strangers nak bergambar dengan dia.

Dah elok posing, tetiba si isteri tu cakap–
“Alamak Haikal. Senyum tutup mulut boleh tak? Buruk la gigi takde. Seram aunty tengok.”

IKLAN

Aku kat tepi tu cuba bertenang walaupun dalam hati rasa nak sumbat kaki kat mulut dia 😑

Betul lah.
Di mata anak2, takde yang dilihat buruk pada diri mereka–
sehingga lah KITA sendiri yg ajar betapa buruknya mereka.

Maka membesarlah anak itu dengan rasa diri tak sempurna, tak cukup putih, tak cukup tinggi, tak cukup sado, tak cukup comel, tak cukup flawless.

Benih2 insecurities itu–
KITA yang tanam.

Habis selfie, suami isteri tadi happy lalu beredar sambil lambai2 pada Haikal.

Hilang je mereka dari pandangan, saya terus tanya Haikal–
“Haikal ok?”

“Ok.”
Tapi di wajah dia jelas, dia TAK OK.

So saya tanya lagi–
“Ada apa2 yang Haikal nak share dengan mama?”

Sambil tunduk dia jawab–
“Hmm. Orang tadi cakap Haikal buruk. Bila gigi baru Haikal nak tumbuh ni, ma?”

See?!
Begitu2 sahaja benih insecurity berjaya ditanam. 😩

Selama ni Haikal tak pernah rasa yang proses ganti gigi ni sebagai satu nightmare–
sampai lah tadi.

Dear parents & adults sekalian.
Before running your mouth, remember to plug in your brain. Setiap butir kata yang keluar dari mulut kita ni akan jadi inner voice dalam diri anak2.
It can either make them or break them.


Segala provokasi, ejekan, makian, leteran, hamburan, sindiran, dari mulut kita, walaupun bergurau–
BE AWARE.
BE MINDFUL.

Ingat, kita nak tanam benih2 self-esteem, confidence, self-worth, dan empathy dalam diri anak2. Bukannya benih insecurities yang buat mereka semakin lama semakin hilang diri sendiri.

Fikir-fikirkanlah.

Oh I should’ve said thank you kat pasangan suami isteri yang minta selfie tadi.
Kalau takde diorang, takde lah post ni. 😂
So thank you guys for this lesson you’ve taught us today.

Artikel Lain: [Jangan Biar Anak Ralit Tengok Handphone Je, Itu Penyebab Dia Membesar Selalu Stres!]

Sebagai orang dewasa yang mempunyai akal serta perasaan, seharusnya isu ini tidak timbul. Kita perlu lebih berhati-hati ketika bertutur supaya tidak menyakitkan hati anak. Proses tumbesaran dalam persekitaran yang positif sangat penting supaya mereka menjadi individu yang cemerlang dengan nilai-nilai murni.

Supaya perkongsian dari ibu ini dapat membuka mata kita sebagai ibu ayah yang bertanggung jawab. Jagalah hati mereka supaya mereka merasa bahagia serta dapat belajar tentang kepentingan beradab dengan orang lain.