“Jujurnya saya beritahu, saya tidak sangka sudah berkahwin dengan Awal sudah 11 tahun. Rasa macam kami baru sahaja berkahwin.”

Demikian kata selebriti terkenal, Scha Alyahya ketika ditanya mengenai bahtera perkahwinannya bersama hos Awal Ashaari yang kini genap 11 tahun pada 4 Mei lalu.

Genap 11 Tahun Kahwin, Awal & Scha Kongsi “Kalau Bergaduh Biar Dalam Rumah Je, Tak Akan Kongsi Pada Umum”

Menurut Scha, meski tidak menafikan adanya turun naik dalam mahligai perkahwinan yang dibina namun sebagai isteri masih banyak yang perlu dipelajari demi menjaga keharmonian bersama dua cahaya mata mereka, Lara Alana dan Lyla Amina.

“Dalam tempoh tersebut, memang banyak sangat struggle dia. Tidak sangka sudah 11 tahun. Bagi saya tempoh itu sebenarnya masih lagi baru. Cuma berkat kesabaran masing-masing yang membuatkan kami alhamdulillah masih lagi boleh bertahan.

Genap 11 Tahun Kahwin, Awal & Scha Kongsi “Kalau Bergaduh Biar Dalam Rumah Je, Tak Akan Kongsi Pada Umum”

IKLAN

“Kami sedar ada struggle yang orang di luar sana tidak tahu. Syukur masing masing-masing saling menyokong malah Awal banyak tunjukkan contoh yang baik pada saya. Jadi itulah… ini jodoh kami berdua. Sampai bila kami sendiri tak tahu namun bagi berdoa dan cuba selagi boleh.

“Saya jarang menitiskan air mata, tak pernah (di hadapan media). Cuma bila berkongsi mengenai hal ini itulah, bila dikenangkan balik rupanya sudah 11 tahun kami bersama.

“Mungkin pada orang lain ia satu tempoh yang lama, tapi sebaliknya bagi diri saya. Kita dengar angka itu besar, namun bagi saya masih lagi sikit dan kecil. Masih banyak yang perlu kami saling belajar,”

IKLAN

Genap 11 Tahun Kahwin, Awal & Scha Kongsi “Kalau Bergaduh Biar Dalam Rumah Je, Tak Akan Kongsi Pada Umum”

Dalam pada itu, Awal juga menambah komunikasi di dalam perhubungan antara yang paling penting dalam menjaga kejahteraan hubungan baik dengan pasangan.

“Orang di luar mungkin tidak tahu sekiranya kami bergaduh… begini ke? Tapi hal tersebut tidak dikongsikan kepada umum. Kalau ia berlaku, hanya berlaku di dalam rumah sahaja. Yang terdekat tahulah apa yang terjadi.

IKLAN

“Tetapi disebabkan itu juga, bila kami duduk dan kenangkan balik sudah banyak perkara sebenarnya yang dilalui. Jadi kami merasakan tak berbaloi untuk kita korbankan perkahwinan ini untuk hal yang remeh temeh.

“Saya bersyukur memandangkan Scha seorang yang berterus terang. Kalau ada apa-apa masalah dia akan minta untuk berbincang. Sebagai suami saya pun suka, dari hal yang tegang bila becakap ia akan jadi sebaliknya seterusnya cuba untuk selesaikan.

“Sebelum berkahwin dengan Scha, saya tidak berada sedar bahawa komunikasi di dalam perhubungan itu sangat penting. Kita bergaduh macam musuh, tapi bila kita ada komunikasi insyaAllah ia dapat diselesaikan.

“Bagi saya itulah resipi kalau kami ada masalah sebesar mana pun, ia dapat diselesaikan dengan baik,” kata Awal ketika ditemui pada majlis rumah terbuka anjuran pasangan selebriti ini di Glasshouse at Seputeh, Kuala Lumpur

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI