Sebut je coklat, tak kira orang dewasa atau kanak-kanak pasti akan sukakannya. Bagi yang teringin untuk makan kudapan berasaskan coklat, apa kata cuba buat sendiri chocojar yang ranggup dan pastinya ralit apabila dimakan.
Kalau tengah tengok TV, silap-silap tak sedar habis sebotol. Sebenarnya kalau anda tahu cara pembuatannya, sangat senang dan sekejap je boleh siap. Kos untuk beli barang-barangnya pun tak adalah mahal berbanding beli yang dah siap. Biasa orang jual antara RM10-RM20 ikut pada jenis topping.
Kali ni anda hanya perlu ada 3 bahan utama je dah boleh siapkan chocojar yang sedap.
Bahan-bahan:
– Small Coco Crunch atau bubble rice
– Coklat
– 1/2 Cawan minyak masak
Ads
Bahan yang diperlukan ketika membuat chocojar kali ni sangat simple dan senang didapati di kedai yang berhampiran jadi tak ada alasan untuk tidak buat sendiri ya!
Cara-cara:
Ads
Cairkan dulu coklat guna teknik double boil yang penting kena letak minyak sikit untuk elakkan daripada coklat tu beku semula. Bila coklat dah cair, boleh gaulkan dengan coco crunch sehingga rata. Boleh mula packing mengikut bekas yang kita nak.
Ads
Proses pembuatan chocojar juga tidak susah, hanya perlukan 3 langkah mudah yang perlu anda ikuti. Jadi, selepas ini bolehlah buat sendiri dekat rumah, senang pun senang kan? Lepas tu boleh la makan seisi keluarga
P/S : Anda juga boleh meletak seberang topping kegemaran anda mengikut kesesuaian ya.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tidak kira ketika hari bersekolah atau dihujung minggu, menyediakan sarapan yang super pantas pastinya menjadi kegemaran mana-mana ibu. Maklumlah cara menyediakannya menjimatkan masa malah langkahnya juga mudah. Pun begitu jangan hanya yang mudah tetapi pastinya juga khasiatnya kepada anak-anak kita.
Resipi Cuppiza yang disediakan oleh Eyqa Roslan ini mama boleh cuba. Hanya gunakan lebihan roti yang digabungkan bersama telur, mayonis dan sosej. Satukan sahaja semua bahan dan bakar. Memang mudah dan super pantas! Jom ikut langkah yang dikongsikannya.
Harini saya nak share 1 resepi simple dan cepat! Cuppizza, hehe taktau nak bagi nama apa. Sesuai untuk parties, breakfast or bekal roadtrip dalam kereta. Kalau roti tak habis, bila buat ni..silap-silap kena beli roti baru. Hehe
Bahan bahan untuk 5 ketul cuppiza:
Roti 3 keping
Telur 3 biji
Hotdog 2 (kalau nak)
Bawang holland
Mayonaise 1 sudu besar
Potong semua bahan-bahan tu bentuk dadu dan nipis-nipis.
Gaulkan dalam mangkuk kemudian masukkan dalam bekas cupcake atau muffin.
Panaskan air fryer 5 minit suhu 180 C. Bakar selama 10 minit, suhu 160 C.
Siappp!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kalau penggemar steamboat pasti akan keluarkan kos yang besar untuk makan setiap kali ke kedai. Tapi sebenarnya kalau buat sendiri di rumah lebih jimat dan terjamin kebersihannya. Anak-anak pun selamat bermain dalam rumah dan tak terdedah dengan tempat-tempat panas di kiri dan kanan meja di restoran.
Kepada penggemar steambot, ahli keluarga pun ramai apa kata buat sendiri di rumah. Ikuti resipi sos steambot ala-ala Johnny’s yang dikongsi oleh Puan Nana Aziz.
Family sy pengemar steambot….klu mkn kat luar kekdg baget besar. So sy lebih suka buat sendiri….puas mkn….bole berulang2 kali…janji ada stok utk sos…di gambar sy ada sertakan resepi sos…menu ni bole mkn 2 versi…yong tau fu @ steamboat ( sy belajar dgn kawan yg pernah kerja kat Johnny’s restaurant) ni koleksi steambot yg sy buat….yg cucuk2 tu baru buat smlm…terajin ski
Sos yong tau fu
Bahan-bahan 2 sudu besar tauchu 2 sudu besar tepung jagung 2 sudu besar tepung gandum
3 sudu kicap pekat
3 sudu besar sos tiram
4-5 sudu gula
3 cawan air
Cara-cara Masukan semua bahan dlm blender, kisar halus…kemudian masak sehingga pekat… Jugak bole digunakan utk sotong kangkung
Kalau rajin boleh cucuk macam ni
Sos steamboat
Bahan-bahan
3 ulas bawang putih 1/2 inch halia 5 sudu besar cili kisar 2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar gula 2 sudu besar minyak bijan 5 sudu sos plum 5 sudu sos cili Sedikit bijan hitam/ putih Daun ketumbar (anggaran rm1)
Cara-cara Blender daun ketumbar, bawang putih, halia Tumid semua kali bahan blender… Kemudian masukan segala jenis sos… Masak hingga pekat… Masukan bijan..masak sekejap…baru tutup api.. Sos ni tahan berbulan klu simpan dlm fridge..
Sy klu buat ….trus skali byk…sbb bila nak buat steambot sos dah ada…
Resepi sup simple je
Bahan-bahan Kiub ayam Daun ketumbar Bawang goreng Garam Ajinomoto
Ibu bapa kepada bayi 8 bulan yang maut, Muhammad Al-Fateh Amri, selepas didakwa didera pengasuh di sebuah taman asuhan di Melaka terharu apabila ditawarkan rawatan persenyawaan tabung uji (IVF) percuma oleh Yayasan Fertiliti Tunku Azizah (TAFF).